• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Meme Kanseri Sonrası Görülen Kol Şişmesi = LENFÖDEM

Meme Kanseri Sonrası Görülen Kol Şişmesi = LENFÖDEM
Meme kanseri nedeniyle koltuk altı lenf bezleri alınan ve/veya radyoterapi gören hastalarda hemen veya belirli bir süre sonra kolda yavaş yavaş şişme meydana gelebilir.

Meme kanserini yenmiş hasta, normal yaşamına dönmek isterken kolundaki şişlikle mücadele etmek zorunda kalır. Çoğunlukla hastalara yeterli bir çözüm üretilmemekte, bu hastalar bir anlamda kaderleri ile başbaşa kalmaktadırlar.

Bazı hastaların kolları bir miktar şişip durmaktadır. Bazen bu şişme giderek artmakta ve tekrarlayan enfeksiyon gelişmeleri olmaktadır. Bu durumda kol sıcak, kırmızı ve şişmiştir. Hastalığın ciddiyetine göre ateş yükselmesi, halsizlik de görülmektedir. Bu grup hastada koldan lenfödemi mutlaka uzaklaştırmak gerekir. Bunun tek tedavisi de “Kompleks Fiziksel Terapi” dediğimiz elle lenf drenajı ve özel bandajlamadır.

Pompa, krem, ağızdan alınan ilaçlar tek başına yeterli değildir. Şiş kola verilen basınçlı kolluk uygulaması da yanlıştır. Hastaya rahatsızlık verir ve şişliğin el sırtına ve parmaklara yayılmasına neden olabilir. Belirli yerlerde boğumlar yaparak lenfatik dolaşımı daha kötü duruma getirebilir.

Kompleks Fiziksel Terapi yönteminde lenf drenajı, hasarlı lenf düğümlerini by-pass ederek, lefödemi sağlam lenf düğümlerine yönlendirilerek sağlanır. Ardından daima özel bandajlama yapılmalıdır. Tek başına masaj yeterli değildir. Aynı şekilde tek başına bandajda yeterli değildir.

Doğru tedavi ile şişlik ilkgünden itibaren hızla inmeye başlar. 3-4 hafta sonunda kolun yeni ölçülerine göre kolluk verilerek hasta düzenli takibe alınır. Aylık kontrollerde kolluğa uyum, kendisine verilen eğitimi uygulayıp uygulamadığı kontrol edilerek, ölçümler yapılır.

Düzenli kontrollere gelen ve eğitimini uygulayan hastaların şişleri giderek daha da iner ve kolu normal ölçülere ulaşır.

Dr. Vildan Çerçi

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 18473 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim