• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

"Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin Tarama Önemli"

"Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin Tarama Önemli"
Meme kanserinin erken teşhisinin tedavinin başarılı olmasında önemli bir etken olduğunu belirten Onkolog Doç.

Meme kanserinin erken teşhisinin tedavinin başarılı olmasında önemli bir etken olduğunu belirten Onkolog Doç. Dr. Özlem Yersal, bu nedenle 40 yaşından sonra kadınların mutlaka tarama programlarına dahil olması gerektiğini söyledi.

Özel Ümit Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Yersal, meme kanseri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Meme kanserinin; en sık görülen kanser türü olduğunu aktaran Dr. Yersal, "Hastalığın tedavisinin uzun dönem sonuçları da hastalığın evresiyle oldukça ilişkilidir. Her ne kadar güncel tedaviler çıkmış olsa da meme kanserinin erken teşhisi tedaviyi yönlendirmede oldukça önemlidir." dedi. Meme kanserinin belirtilerine değinen Yersal, şunları söyledi:

"Bu belirtiler arasında en sık görülen; memede ağrısız, sert ve düzensiz sınırlı bir kitlenin olmasıdır. Bu kitlenin ağrılı olması ise bunun bir kanser olmadığı anlamına gelmez. Aslında memedeki her türlü kitlenin ciddiye alınması ve tetkik edilmesi gerekir. Bunun dışında; meme başının çekilmesi, meme başında akıntı, koltuk altında ele kitle gelmesi, meme cildindeki kızarıklıklar gibi bulgular yine meme kanserinin belirtisi olabilir. Ancak bunlar genellikle hastalığın daha ileriki dönemlerinde görülen bulgulardır."

"Tedavide farklı yöntemler bir arada kullanılır"

Onkolog Doç. Dr. Özlem Yersal, meme kanserini erken teşhis etmek için tarama programlarına dahil olmanın önemine dikkat çekerek, "Ekstra risk faktörü bulunmayan kadınlarda 40 yaşından sonra yıllık mamografi ile tarama öneririz. Mamografi ile tarama erken teşhis için oldukça önemli ve erken teşhiste bu hastalıkta tamamen iyileştirebilmek için önemli adımlardan bir tanesi" şeklinde konuştu.

Meme kanseri tedavisinde pek çok yöntemin bir arada kullanıldığını; kişinin özelliklerine, meme kanserinin evresine, meme kanserinin biyolojik alt tipine göre farklı tedavilerin bir arada kullanıldığını belirten Dr. Yersal, "Tedavide; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, akıllı ilaçlar ve hormonal tedaviler var" diye konuştu. Tedavi yöntemlerinin tümünün her hastada birlikte kullanılmadığını ifade eden Özel Ümit Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Yersal, "Örneğin hastanın çok erken evrede ve biyolojik özellikleri iyi bir tümörü varsa kemoterapi almadan bile hastalığın tedavisi mümkün. Bunun yanında cerrahi, radyoterapi, hormonal terapi ve diğer seçenekler için de hasta değerlendirilir. Burada en önemli şey; hastalığın erken evrede teşhis edilmesidir. Bunun için mamografik takiplerimizi ihmal etmeyelim."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1067 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim