• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Meme kanserini yenen projeye Cumhurbaşkanı'ndan ödül

Meme kanserini yenen projeye Cumhurbaşkanı'ndan ödül
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşah Çeçener ve doktora öğrencisi Gamze Güney Eskiler, hazırladıkları doktora projesi ile YÖK tarafından verilen 'Bireysel Üstün Başarı Ödülü'ne layık görüldüle

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gülşah Çeçener, tamamladıkları doktora tezi ile tedavisi çok zor olan ileri evre meme kanserinde önemli bir adım oluşturduklarını söyledi.

meme-kanserini-yenen-proje-1.jpg

Meme kanserinin tedavisi sırasında kullanılan ilaçlara direnç geliştiğini vurgulayan Çeçener; "Bu ilaç direncinin aşılabilmesi için ileri evre meme kanserinin tedavisinde kullanılan güncel bir ilacın formülasyonunu değiştirerek ilaca dirençli meme kanseri hücre hatlarında kanserli hücrelerin programlı ölümünü sağladık. Üstelik normal hücrelere zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirdik. Bu süreci hayvan modelleriyle de desteklediğimiz ileri projelerle devam ettirerek etkin bir ilacın geliştirilmesine katkı sağlamayı planlamaktayız. Kanserin etkin tedavisi için oluşan ilaç direncini aşabilmek en önemli hedefimizdir. Araş. Gör. Gamze Güney'in Doktora tezi kapsamında gerçekleştirilen çalışmamız; Nanoparçacıklar kullanılarak formülasyonu değiştirilen bir PARP inhibitörünün ileri evre meme kanseri hücrelerinde oluşan ilaç direncini aşarak hücrelerin programlı ölümünü gerçekleştirmesi, kanserli hastalarda etkin tedavi konusunda ümit vaat edici önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.  Bu çalışma ile İleri evre agresif seyreden BRCA mutasyonu taşıyan meme kanserli hastalara verilen tedavinin etkinliğini in vitro (hücre kültürü) düzeyindeki çalışmamız ile, ilk kez başarıya ulaştırdık. Uluslararası çalışmalarda kanserli hücrelerde ilaçlara direnç geliştirme ve etkin tedavi modelleri çok yeni ve önemli bir araştırma konusudur. Bizim doktora projemiz bu alanda yapılan özgün değeri yüksek ilk çalışma oldu. Tezimiz Uludağ Üniversitesi'nin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Son yıllarda geliştirilmiş akıllı ilaçların bireye özgün tedavisinin etkinliğini arttırmaya yönelik planlanan çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular, hastalarda etkin tedavi sağlanabilmesi adına ümit vaat edici bir gelişme olarak değerlendirilebilir" dedi.

meme-kanserini-yenen-proje-2.jpg

PROJE İLERLEMEYE DEVAM EDECEK

Bundan sonra süreçte hayvan deneyleri ile elde edilen bulguların geçerliliğini kanıtlayacaklarını kaydeden Prof. Dr. Çeçener; "İlgili süreçlerin tamamlanmasını takiben yeni ilaç geliştirme adımları ilerletilerek sonraki adımlarda insanlarda denenmesi mümkün olabilecektir. Bu aşamadan sonraki süreçler oldukça zorludur. Umarım gerekli bütçeleri elde ederek ekibimize ilgili uzman arkadaşlarımızı da dâhil ederek araştırmalarımızı ilerletebiliriz.  Bu ilk aşama çok önemliydi. Bu aşamanın geçilememesi durumunda ilerlemek zaten mümkün değildi. Biz başarılı bir tez içeriğindeki bulgularla ilk adımı attık. Bundan sonra da uygun proje bütçesini elde ettiğimiz anda ilerlemeye devam edeceğiz. Ödülün bizim uzmanlık alanımızda gerçekleştirilen doktora tezine verileceğini duymak oldukça gurur vericiydi. Yükseköğretim Kurulu'muzun düzenlediği bu önemli platformda üniversitemizi temsil etmek çok onur verici oldu. Özellikle layık görüldüğümüz ödülün YÖK'ün verdiği en prestijli ödüllerden birisi olması da bizi ayrıca mutlu etti. Biz yıllardır kanserin biyolojisi ve genetiği konusunda benzer çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu alanda yapılmış kapsamlı çalışmalara değer verilmiş olması tüm ekibimizi mutlu etti. Anabilim dalımızda bilim ve hizmet tutkusuyla çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma yeni bir heyecan kattı. Çünkü hepimiz aynı disiplinle uluslararası standartlarda çalışıyoruz. Bu sayede, Doktora derecesine sahip tüm lisansüstü öğrencilerimiz birçok projede görev alıp uluslararası çok sayıda makaleye sahip olarak mezun oluyorlar. Ayrıca, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında eğitim görmek üzere Anabilim Dalımıza yerleştirilen doktora öğrencimizin en iyi şekilde yetiştirilmesine katkı sağlayarak Sakarya Üniversitesi'ne bizim disiplinimizi taşıyan bir öğretim elemanı kazandırdığımız için de, köklü bir üniversite olan Uludağ Üniversitesi'nin mensubu öğretim üyesi olarak gururluyum" diye konuştu.

meme-kanserini-yenen-proje-3.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ÖZEL TEBRİK

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen ödül töreni hakkında kendisine sık sorulan "Cumhurbaşkanımız ile ne konuştunuz sorusuna" da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gülşah Çeçener, sahnede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç dakikalık sohbet etme imkânı bulduklarını belirtti. Çeçener o anları; "Ödül takdimi sırasında Cumhurbaşkanımız ile kısa süreli sohbet etme şansı bulduk. O sırada meme kanseriyle ile ilgili çalışıyorsunuz ve Bursa'da bu çalışmaları yürütüyorsunuz. Sizleri tebrik ediyorum dedi. Başarılar diledi" şeklinde aktardı.

meme-kanserini-yenen-proje-4.jpg

Bu haber toplam 6627 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim