• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Memiş: SGK’da reformlar devam etmeli

Memiş: SGK’da reformlar devam etmeli
Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sosyal güvenlik hizmetlerinin niteliğin artırılması, sistemin sürdürülebilir düzeye çıkarılması, sistemik risklerin minimum seviyeye indirilmesi için reformlara devam edilmesi gerektiğ

SGK’nın 4. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Memiş, sosyal güvenlik ve sosyal güvenlikle doğrudan ilişki içinde olan sağlık ve sosyal yardım alanında önemli mesafeler alındığını, ancak iyinin daha iyisi ve mükemmeli olduğunu ifade etti.

Hastane ve ilaç kuyruklarının bugün tarih olduğunu belirten Memiş, “Dün her ilaca erişemiyorduk, bugün her ilaca rahatlıkla ulaşabiliyoruz.  Dün, vefat eden hastasını dahi morgdan alamayan vatandaşlarımız vardı, bugün bu gayri insani tabloyu çok şükür kimse yaşamıyor, kimseye reva görmüyoruz. Dün sağlık karneleriyle ve vizitelerle zaman kaybediyorduk, bugün bu bürokratik engeller ve kırtasiyecilik kalktı, her şey elektronik ortamda kısa sürede hallediliyor. Sosyal güvenlik ve sağlıkta yaşanan değişim ve dönüşümleri, gelişmeleri burada saymakla bitiremeyiz. Ancak,  biz her zaman olduğu gibi yine “yetmez” diyoruz” şeklinde konuştu.

Bu çerçevede, sosyal güvenlik hizmetlerinin niteliğin artırılması, sistemin sürdürülebilir düzeye çıkarılması, sistemik risklerin minimum seviyeye indirilmesi için reformlara devam edilmesi gerektiğini belirten Metin Memiş, kurumun zayıf yönlerini güçlendirici, güçlü yönlerini geliştirici çalışmaların yapılmasına karşın, orta ve uzun vadede Kurumun hizmet alanına yönelik riskler ve tehditlere de odaklanılması gerektiğini kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve sistemi için, savaş, terör, çatışma, iş kazaları, meslek hastalıkları, trafik kazaları, boşanmalar, işsizlik önemli risk ve tehditlerin başında geldiğini dile getiren Memiş, “Bunlara yönelik önleyici iradenin harekete geçirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun konsültasyon odaklı işbirliğine ve ortak çalışmalara ihtiyaç duyması ve bu çerçevede hem kamu kurumları hem de sivil toplum kuruluşlarıyla kurumsal işbirliklerine yönelmesi elzemdir.” dedi.

Sosyal güvenlik sisteminde en kapsamlı hasar bırakan risk ve tehdidin ise siyasal istikrarsızlığa bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik istikrarsızlık ve ekonomik krizler olduğunu söyleyen Metin Memiş, bunların Kuruma ve sosyal güvenlik sistemine ekonomik ve sosyal maliyeti, külfetinin yan etkileriyle beraber onarılması uzun zamanlar alacak büyüklükte gerçekleştiğini vurguladı.

Memiş, yakalanan siyasi istikrar sonrası yavaşlayan ekonomik büyümeyi hızlandırma ve gerginlik ve çatışmaları bir kenara bırakarak işsizlerimize iş ve aş bulma zamanı başladığını kaydetti. Hayatın her alanında reform süreçlerinin yeniden başlatılması gerektiğini de söyleyen Memiş, “Riskleri fırsata, fırsatları kazanıma dönüştürme zamanı diyoruz. Sosyal güvenlik sisteminin güçlü olduğu ülkelerde suç oranları düşük, sosyal problemler daha azdır. Bu noktada,  önleyici sosyal güvenlik ve koruyucu sağlık alanına odaklanma zamanı diyoruz.” şeklinde konuştu.

SGK’nın birçok ülke tarafından incelenip örnek alınan ve başarılı bir model olarak transferine odaklanıldığını ifade eden Memiş, gerek mevzuat gerekse uygulama noktasında karşılaşılan sorunların çözümü ve hizmet alan kitlenin ve hizmet sunan kamu görevlilerinin memnuniyet düzeyini olumsuz etkileyen sonuç ve süreçlerin değişimi konularında mutlaka adım atılması çağrısında bulundu.

Sorunların çözümü için seferber olunması gerektiğini de söyleyen Metin Memiş,

mevzuatın yavaş işlemesinin bedelini, doğrudan insanımızın ödediğine dikkat çekti.

Sosyal güvenlik ve sağlık sisteminde vatandaş memnuniyetinin katlanarak büyümesine karşın, Kurum çalışanlarının memnuniyetinin aynı oranda artmadığının yapılan araştırmalarla ortaya çıktığını söyleyen Memiş, “Hizmet alanları ve hizmeti sunanları aynı anda, birlikte ve aynı oranda memnun etmek mümkündür. Toplumun yarınını güvence altına almakla sorumlu olan Kurum, kurumsal başarısının geleceği açısından, personelini de güvenceye alma konusunda duyarlı ve istekli olmalıdır. Bu bakımdan kurum personeline yönelik ciddi iyileştirmelerin, yeni hak zeminlerinin, mevcut haklara ilişkin konu ve sayı odaklı kapsam artışlarının mali, sosyal ve özlük hakları bağlamında hayata geçirilmesi gerekir. Kurumun gerek merkez gerekse taşra birimlerinin hizmet binalarında, otomasyon sistemlerinde, hizmete erişim imkanlarında ortaya konan ciddi değişim Kurum personeli bağlamında da ortaya konmalıdır. Memur Sen olarak; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, toplumun sosyal güvenlik noktasındaki ihtiyaç ve beklentilerini karşılama konusunda gösterdiği hassasiyeti kendi personelinden esirgemeyeceğine inanıyor ve bu konudaki beklentimizi ifade ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2708 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim