• BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Memurlar katılım payı ödeyecek

Memurlar katılım payı ödeyecek
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, önümüzdeki süreçte muayeneler için sigortalılardan katılım payı alınması uygulamasının devlet memurlarını da kapsayacağını ifade ederek, ''Devlet memurları açısından da herhangi bir farklılık söz konu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, önümüzdeki süreçte muayeneler için sigortalılardan katılım payı alınması uygulamasının devlet memurlarını da kapsayacağını ifade ederek, ''Devlet memurları açısından da herhangi bir farklılık söz konusu olmayacak, devlet memurlarına da Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan hükümler uygulanmaya başlanacak'' dedi.

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK'nin gelecek yıl için prim gelirinin 18,5 milyar YTL, sağlık harcamasının ise 30 milyar YTL olarak öngörüldüğünü söyledi. Acar, bunun düşünülmesi gereken bir tablo oluşturduğunu ve bu rakamlara göre bir projeksiyon yapılması gerektiğini belirtti.

Bu yıl, geçen yılın 8 ayına göre sağlık giderlerinde yüzde 28 artış yaşandığına işaret eden Acar, enflasyonun yüzde 10'ların altında olduğu bir dönemde bu artışın dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Sağlık konusunda son dönemde önemli açılımlara gidildiğini anlatan Acar, bunlar yapılırken kontrol edilebilir bir yapının da oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Acar, katılım payı uygulamasıyla muayene için birinci basamaktaki sağlık kurum ve kuruluşlarına giden sigortalılardan herhangi bir ücret alınmadığını, devlet hastanelerine gidildiğinde 3, eğitim-araştırma hastanelerine gidildiğine 4, üniversite hastanelerine gidildiğinde 6, özel hastanelere gidildiğinde ise 10 YTL katılım payı ödenmesi gerektiğini anımsattı.

Katılım payı uygulamasının dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde bulunduğunu söyleyen Acar, ''Öyle bir hale gelmiş ki en ufak bir rahatsızlık için hemen özel hastaneye, üniversite hastanesine gidiliyor. Bir sürü tetkikler, tahliller, olmaması gereken şeyler... Bu sağlık harcamalarında acayip bir artışa sebep oluyor. Biz, 'İnsanlar buralara gitmesin' demiyoruz ama özel hastaneye gidiyorsa 10 YTL katkı payını ödesin. Devlet olarak finansal olarak sürdürülebilir bir yapıyı kurmamız için mutlaka bu yapıyı getirmemiz lazım'' diye konuştu.

-''MEMURLAR AÇISINDAN YASAL SIKINTILAR VAR''-

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Acar, katılım payının SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılar açısından uygulamaya girdiğine işaret ederek, devlet memurlarını da uygulama kapsamına almayı düşündüklerini, ancak yasal sıkıntılar nedeniyle bunun gerçekleştirilemediğini söyledi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun devlet memurlarıyla ilgili geçici 12. maddesinde yapılan düzenlemede, devlet memurlarının kayıt ve işlemleri devralınana kadar eski mevzuatın geçerli olacağının düzenlendiğini anlatan Fatih Acar, halen devlet memurlarıyla ilgili düzenlemenin Bütçe Uygulama Talimatıyla Maliye Bakanlığınca yapıldığını ifade etti.

Acar, şunları kaydetti:

''Maliye Bakanlığı da norm ve standart birliği olması bakımından konuya sıcak yaklaşıyor. SSK ve Bağ-Kur'lulara uygulanan katılım payının devlet memurlarına da uygulanması gerektiğini ifade ediyorlar. Onlar, bu konudaki yasal boşluğu nasıl doldurabiliriz diye bir çalışma yapıyorlar. Bu yasal boşluk dolar dolmaz devlet memurları açısından da aynı uygulama devam edecek. Bu konuda bir yasal düzenlemeye gerek olup olmadığı konusunda en son görüştüğümüzde Maliye Bakanlığı yetkilileri böyle ifade ettiler. Ama sonuçta önümüzdeki süreçte devlet memurları açısından da herhangi bir farklılık söz konusu olmayacak, yani devlet memurlarına da Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan hükümler uygulanmaya başlanacak. Yasadan kaynaklanan ufak bir pürüz var. Bu pürüz giderildiği zaman norm ve standardat birliği de sağlanmış olacak.''

Bu haber toplam 2180 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim