• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Menisküs ne zaman ameliyat edilmeli?

Menisküs ne zaman ameliyat edilmeli?
Menisküs yırtığı her ne kadar futbolculara özgü bir hastalık olarak düşünülse de, genç ya da yaşlı birçok kişinin günlük hayatta hareketlerini kısıtlıyor.

Bilinçsizce ya da uygun olmayan ekipmanla yapılan spor ise bu rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Medikal tedavi sonuç vermiyorsa ya da ani oluşan bir yırtık diz ekleminin hareketini engelliyorsa, cerrahi tedaviler gündeme geliyor.

Menisküs, bir hastalık ismi olarak algılansa da aslında diz eklemi içerisinde iç ve dış olmak üzere iki tane olan, C şeklindeki fibrokartilaj dokunun ismi. Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ragıp Gökhan Ulusoy menisküs hakkında şu bilgileri veriyor: "Menisküsün temel görevi, yük dağılımını dengeleyerek eklem yüzeylerini korumak ve kayganlığı artırarak eklem yüzeylerini beslemek. İkincil görevi ise eklem stabilitesini sağlamak. Bu dokunun yırtılması ise menisküs rahatsızlığını ortaya çıkartıyor."
 
HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİYOR
Ani oluşan yırtıkların genellikle spor aktiviteleri sırasında meydana geldiğini anlatan Dr. Ulusoy, "Özellikle sabit ayak üzerinde yapılan ani dönüşler, çömelip kalkmalar yırtığa neden oluyor. Diğer yırtıklar ise genellikle daha ileri yaşlarda doku aşınmasına bağlı oluşuyor. Oturulan yerden kalkarken yapılan ani dönüşler de bu dönemde menisküs yırtığına sebep olabiliyor" diye bilgi veriyor.
 
CERRAHİ MÜDAHALE NE ZAMAN GEREKİYOR?
Hastalığın tanısında, klinik muayene ve radyolojik incelemelerden yararlanılıyor. Menisküs yırtığının tek bir tedavi yöntemi yok. Tedavi; yırtığın tipi, büyüklüğü ve yerine bağlı olarak belirleniyor. Yırtığın küçük olduğu durumlarda, eklem kapsülüne yakın ya da dokunun kanlandığı bölgede olması halinde cerrahi olmayan yöntemlerin uygulandığını anlatan Dr. Ragıp Gökhan Ulusoy, şöyle devam ediyor: "İstirahat, soğuk uygulama, non-steroid antienflamatuar ilaçlar cerrahi olmayan tedavinin temelini oluşturuyor. Yırtığın çıkartılması ya da dikilmesi gerekiyorsa, o durumda da cerrahi yöntemden faydalanılıyor."
 
CERRAHİ YÖNTEMLER, HANGİ DURUMLARDA KAÇINILMAZ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ OLUYOR?
Hastanın şikayetleri uygulanan koruyucu tedavi ile geçmiyorsa, yaşam kalitesi olumsuz yönde etkileniyorsa veya ani oluşan yırtık, şiddetli ağrı ile birlikte dizi kilitlemişse cerrahi yöntemler düşünülüyor.Kişinin, ameliyat olana dek şikayetlerine neden olan aktivitelerden kaçınması gerekiyor. Ameliyat sonrası alınacak önlemler ise yine aktivitelerden kaçınmak, kilo vermek, aşırı ve ağır sporlardan uzak durmak olarak sıralanıyor.
 
SPOR AYAKKABI SEÇİMİ ÖNEMLİ
Özellikle spor yapanlar için uygun spor ayakkabı seçimi, rahatsızlıktan korunma noktasında önem taşıyor. Dizi büken, bacağın bütün olarak geriye gitmesini sağlayan hamstring kasları ile quadriceps adı verilen uyluk ön kasları ve baldır kaslarının güçlendirilmesi de dizleri korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca yırtığa sebep olan mekanizmaları ve doğru dönme, yavaşlama ile durma tekniklerini bilmek de kişiyi bu rahatsızlıktan uzak tutuyor.
 
MENİSKÜSÜN BELİRTİLERİ
Ağrı, hafif şişlik, takılma veya kilitlenme, dizde boşalma hissi ve dizi tam hareket ettirmede zorluk.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15641 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim