• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

"Menopoz, kalp hastalıkları açısından dönüm noktası"

"Menopoz, kalp hastalıkları açısından dönüm noktası"
Menopoz döneminde östrojen hormonundaki düşüş nedeniyle kadınlardaki kalp rahatsızlıklarının arttığı bildirildi.

CİHAN DEMİRCİ

Menopoz döneminde östrojen hormonundaki düşüş nedeniyle kadınlardaki kalp rahatsızlıklarının artığı bildirildi.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların ölüm sebepleri arasında kalp krizinin birinci sırada yer aldığını söyledi.

Kadınlardaki hormonal özelliklerin erkeklere göre kalp damarlarında spazm gelişme ihtimalini arttırdığını, bu tarz spazma bağlı koroner hastalıkların kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Bilal, şöyle konuştu:

"Kadınlarda menopoz kalp hastalıkları açısından bir dönüm noktası. Menopozla kadın kalp hastalıklarında bir sıçrama oluyor. Menopozla birlikte kalp hastalıklarının koruyucusu olan östrojen hormonunun seviyesinde düşüş yaşanıyor. Östrojen hormonu iyi huylu kolesterolü yükseltirken kötü huylu olanı azaltıyor. Erken yaşta rahmi ve yumurtalıkları alınmış kadınlarda da kalp hastalığı ihtimali aynı şekilde yükseliyor."

Bilal, 65 yaşın üzerindeki her 4 kadından birinde kalp rahatsızlığı görüldüğünü vurguladı. Menopoz sonrası düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle kalp sağlığının korunabileceğini dile getiren Bilal, "Sigara alışkanlığını terk etmek de önemlidir" dedi.

Bilal, kadınların kalp damarının daha ince olduğunu, bu durumun stent yerleştirme ve diğer ameliyatların başarısına da etkileyebildiğini ifade etti.

 

"Ölüm oranı erkeklere göre daha yüksek"

 

Bilal, kadınların kalp krizi başladıktan sonra hastaneye daha geç gittiğini söyledi.

Kalp krizi geçiren kadınlarda ölüm oranının erkeklere göre daha yüksek olduğunu aktaran Bilal, "Yani kalp krizi kadınlarda daha tehlikeli. Kadınlardaki ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları birinci sırada yer alıyor. Kanser sanılanın aksine ikinci sırada geliyor. Kalp hastalıkları kadınlardaki ölümlerin yaklaşık yarısından sorumlu ve tüm kanser ölümlerinin neredeyse iki katı" diye konuştu.

Bilal, ailesinde yüksek tansiyon, kolesterol ve şeker olan kadınların 30'lu yaşlarından sonra kalp açısından kontrolden geçmesi gerektiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim