• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Mercedesli yeşil kartlıların faturası ağır

Mercedesli yeşil kartlıların faturası ağır
Yoksul ve dar gelirliye sağlık hizmeti sunan yeşil karttaki suistimalin önü alınamıyor. Maliye Bakanlığı'nın denetimlerinde mersedesli yeşil kartlılar iddiasını doğrular nitelikte.

Yoksul ve dar gelirliye sağlık hizmeti sunan yeşil karttaki suistimalin önü alınamıyor. Maliye Bakanlığı'nın denetimlerinde mersedesli yeşil kartlılar iddiasını doğrular nitelikte.

Yoksul ve dar gelirli vatandaşa sağlık hizmeti sunan yeşil karttaki suistimalin önü alınamıyor. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı denetimler de "Son model araba ile gelip yeşil kartla ilaç alan binlerce kişi var." iddialarını doğrular nitelikte. İhtiyacı olmadığı halde yeşil kart alan dolandırıcılar sebebiyle devlet milyonlarca lira zarara uğratıldı.

Devletin geçen yıl sadece yeşil kart sebebiyle cebinden çıkan rakam 198,9 milyon lira oldu. Tedavi ve ilaçtan kaynaklanan usulsüzlüğün faturası da 117,7 milyon lira olurken, kamu geçen yıl sağlık giderlerinde toplamda 315 milyon lira zarara uğratıldı. Muhasebat Kontrolörleri'nin incelemelerine göre tedavi ve yeşil kartın yanı sıra ihale, personel, gelir ve diğer kalemlerindeki usulsüzlükler de dahil edildiğinde devletin bir yıllık toplam zararı 365,7 milyon lira oldu.

2007'de yeşil karttan kaynaklanan kamu zararı 122 milyon lira iken, tedaviden kaynaklanan kamu zararı ise 26,7 milyon lira idi. Muhasebat Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2005'ten itibaren usulsüz yeşil kart ve bunun sonucunda ortaya çıkan usulsüz tedavi ve ilaç giderlerine yönelik denetimlerin arttığını belirterek, hak etmeyenlere yeşil kart verilerek devletin on milyonlarca lira zarara uğratıldığını söyledi. Son iki yıl içerisinde bu kaleme yönelik artan denetimler 2009'da da devam edecek. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2008 sonu itibarıyla Türkiye genelinde 9 milyon 294 aktif, 6 milyon 231 de vizesini yaptırmayan pasif yeşil kartlı bulunuyor. Güneydoğu'da bazı illerde yeşil kartlı oranı yüzde 80'lere ulaşıyor.

Muhasebat kontrolörleri tarafından muhasebe müdürlükleri, merkez saymanlık, mal müdürlükleri, gümrük saymanlık müdürlükleri, döner sermaye saymanlığı, personel denetleme raporları incelendi. Rapordaki verilere göre devlet, tedavi ve yeşil kartın yanı sıra kamu ihalelerinde 16,4 milyon lira, personelde 12,1 milyon lira, gelirde 12,4 milyon lira, diğer kalemlerde ise 8 milyon liralık zarara uğratıldı.

Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün 2008 Yılı Faaliyet Raporu'na göre genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ve düzenleyici ve denetleyici kurumların muhasebe birimlerince oluşturulan tablolarda önemli sayıda hata yapıldı. Tespit edilen hata ve noksanlıkların bir kısmı elektronik posta, telefon ve voip hattı kullanılarak düzeltilirken, diğer kısmının düzeltilmesi işlemi ise sürüyor. Önceki yıl hesap hatası ve noksanlıklarıyla ilgili yaklaşık 24 bin elektronik posta alındı. Bunların 15 binine e-mail ile cevap verildi. Geçen yıl ise 23 bin hesap hatası ve noksanı tespiti yapıldı. Bunlardan 16 bini elektronik posta ile cevaplandırıldı. Muhasebat Genel Müdürlüğü, denetim ve incelemelerin yanı sıra eğitim faaliyetlerine de hız verdi. Bu kapsamda Meclis Genel Sekreterliği ile EGO Genel Müdürlüğü personeli ve muhasebe denetmen yardımcıları da eğitimden geçirildi.

Zaman

Bu haber toplam 1512 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim