• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Mesane kanserinin 6 önemli sinyali

Mesane kanserinin 6 önemli sinyali
Kalıtsal değil. Nedeni hala tam olarak bilinmiyor. Ama bilinen pek çok özelliği var; yaygın görülüyor, üstelik görülme oranı yaşla birlikte artıyor. Giderek kadınlarda daha sık rastlanır oldu.

Kalıtsal geçiş oranı çok düşük olsa da, çevresel etkenler ve özellikle sigara, riski yüzde 50’ye yükseltiyor. Hatta sigara riski 4 kata çıkarıyor. İşte bilinen ya da bilinmeyen özellikleriyle sinsi sinci ilerleyen mesane kanserine karşı erken teşhisin çok önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, belirtileri hakkında bilgi veriyor.

Dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın görülmesine karşın nedeni hala kesin olarak bilinmeyen mesane kanseri, yaşla birlikte artış gösteren kanser türlerinden biri. Daha çok erkeklerde ortaya çıkıyor ancak kadınlarda da görülme sıklığı giderek artıyor … Kalıtımsal geçişi çok düşük olan mesane kanserinin oluşmasında çevresel etkenler ve özellikle de sigara çok ciddi bir neden. Hatta öyle ki, sigara riski 4 katına çıkarıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, mesane kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak erken evrede yakalanılan mesane kanserinde oldukça başarılı sonuçlara ulaşabildiklerini belirtiyor. Zamanında tanı koymaya yardımcı olacak uyarı işaretleri ise şöyle sıralanıyor.

Prof. Dr. Bülent Soyupak: “Sigaradan uzak durun!”

Sigaranın farklı kanser türlerinin oluşmasında büyük rol oynadığı biliniyor. sigara ve kanseri ilişkisi deyince ilk akla gelen kanser türü ise akciğer oluyor. Oysa sigara akciğer kadar mesane kanserinden de aynı oranda sorumlu. Kan yoluyla mesaneye ulaşan sigaranın içindeki zararlı kimyasallar, mesane hücrelerinin değişmesine, bozulmasına yol açarak kanserin oluşmasına yol açıyor.

Mesane kanserlerinde mesleğin de önemi var. Deri, tekstil, basım evi, boya üretimi gibi kimyasal maddelerin yoğun kullanıldığı yerlerde çalışmak da risk taşıyor. Aynı zamanda bu ortamda çalışanların sigara kullanmasıyla risk daha da yükselmiş oluyor.

İdrarda kan görülmesi

Mesane kanserinin ilk ve en önemli göstergesi idrarda kan görülmesi olmasına karşın bu belirti farklı hastalıkların da belirtisi. Travmalar, enfeksiyonlar ya da böbrek hastalıklarında da idrarda kan görülebiliyor. Ama bu kanamanın ayırt edici bir özelliği var. Mesane kanserinde kanama, genelde ağrısız ve pıhtılı oluyor. Farklı sorunları olmayan, sigara kullanan ve özellikle de orta ve ileri yaş grubunda yer alan kişilerde bu belirti erken evre mesane kanserini düşündürüyor.

İdrar yaparken ağrı hissi

Mesane kanseri için tipik belirtilerden biri de idrar yapma sırasında ağrı hissinin olmasıdır. İdrar yaparken sürekli ağrı/rahatsızlık hissi oluşuyorsa ve kişinin başka bir enfeksiyon sorunu yoksa mesane kanseri olma ihtimalini göz ardı etmemeli ve hemen bir hekime başvurmalı.

Sık idrara çıkmak

Normalden daha sık idrara çıkmanın ve sürekli yoğunluk hissi yaşamanın da mesane kanseri açısından uyarıcı belirti olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Soyupak, “Ancak sık idrara çıkmak, prostat ya da üriner sistem enfeksiyonlarından menopoza kadar birçok hastalıkta sıklıkla rastlanan bir sorun. Bu nedenle hastalar açısından da dikkat çekici olmayabiliyor. Fakat altta yatan neden ne olursa olsun mesane kanseri açısından ayırıcı tanı için mutlaka hekime başvurulmalı” diyor.

Sürekli idrar yolu enfeksiyonu yaşamak

Üriner sistem içindeki birçok organ sorununa bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu yaşanabiliyor. Bunlardan birini de mesane kanseri oluşturuyor. Yapılan çalışmalar mesane kanseri hastalarının idrar yolu enfeksiyonuna karşı daha yatkın olduğunu gösteriyor. Çünkü kanserli anormal hücrelerin çoğalması organ içi dengenin de bozulmasına ve dolayısıyla idrar yolunda enfeksiyona neden olabiliyor. Elbette sadece sık enfeksiyon geçirmek kanser olduğuna kesin olarak işaret etmese de hastanın, mesane kanseri açısından da değerlendirilmesi gerekiyor.

Sırt ağrısı

Mesane kanserinin ileri aşamalarında sırt ağrısının da görülebildiğini söyleyen Prof. Dr. Bülent Soyupak, “Özellikle sırt bölgenizde böbreklere yakın bölgede sürekli ağrı çeken kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Çünkü ağrı, omurilik sorunlarından kas yaralanmalarına ve hatta birçok kanser türünde olduğu gibi nadiren mesane kanseri için de işaretçi olabiliyor” diyor.

Kilo kaybı

Mesane kanserinde de birçok kanserde olduğu gibi kilo kaybı görülebiliyor. Ancak bu belirti mesane kanserinin genellikle daha ileri evreye ulaştığını gösteriyor. Dolayısıyla altta yatan farklı bir neden olmadan yaşanan ani kilo kayıplarının mutlaka araştırılması gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim