• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 20 °C

Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü İmzalandı

Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü İmzalandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü" imzalandı.

Türkiye ekonomisinin yeni yol haritası kapsamında imzalanan protokol ile İŞKUR ve TOBB, iş dünyasının eleman ihtiyacı, çalışanların mesleki eğitimleri ve mesleki yeterlilik belgesi taleplerinin karşılanması konularında işbirliği yapacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu protokol töreninde yaptığı konuşmasında, 15 Temmuz’un ardından ekonomi, askeri ve bürokrasi alanlarında Türkiye’de büyük değişimler olduğunu belirtti.  

Bakan Süleyman Soylu, ekonomiye ve iş dünyasına yönelik destekleri artırma anlayışında olan Hükümet programının, iş dünyası ve kamu arasındaki diyaloğu artırdığına dikkat çekti.

İmzalanan protokolle iş gücü niteliğinin büyük ölçüde artacağını dile getiren Bakan Soylu, “İstihdam sahasında iş dünyasından gelen talebe bizim de Bakanlık olarak duyarsız kalmamız elbette mümkün değildir. İlkemizin işgücü kapasitesini iş gücü piyasasından gelen talepler doğrultusunda desteklemek, bu sayede işgücü ihtiyacını karşılayabilmek, daha çok insanın evine ekmek götürmesini temin etmektir. Bugün çok önemli bir işbirliğine hep birlikte imza atıyoruz”  dedi.  

“İŞKUR, Türkiye'nin İstihdam Politikalarının Amiral Gemisi Olmuştur” 

Türkiye'nin en önemli inovasyon markası olan İŞKUR’un 2003 yılından itibaren geçirdiği değişimlerle işgücüne önemli katkılar yaptığının altını çizen Soylu, “İŞKUR, Türkiye'nin istihdam politikalarını etkileyen en önemli uygulama araçlarından birisi, deyim yerindeyse amiral gemisi olmuştur” açıklamasında bulundu.

İstihdam piyasasının çok fazla kırılgan bir yapıya sahip olduğunu ve krizlerden, sektörel dağılmalardan, fazlaca etkilendiğini ifade eden Bakan Soylu, dünya çapında yaşanan tecrübelerin bu kırılganlığın panzehrinin iş gücünün niteliğini artırmak ve piyasasının ihtiyaçlarını dikkate almak olduğunu söyledi. 

Bakan Soylu konuşmasının devamında, “Bugün imzalanan protokolle işgücü piyasasının beklentilerini alıp, bu beklentilere uygun kurslar, eğitimler, aktif ve pasif işgücü programları belirleyeceğiz. Piyasa gücüne uygun bir iş gücü arzusu oluşturmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Protokolün etkin yürütülmesini sağlayabilmek için İŞKUR ve TOBB katılımıyla Ankara'da bir danışma kurulu oluşturulacağına değinen Bakan Soylu, bu kurulun ayda bir kez toplanacağını sözlerine ekledi.

ÇSGB Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen törenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Bakan Soylu, 2010 KPSS sorularını hukuka aykırı şekilde elde ettiği saptananların atamalarının iptal edilmesine ilişkin son Kanun Hükmünde Kararname'de 2010 KPSS ile ilgili çok açık bir değerlendirmenin ortaya konulduğunu söyledi.Şaibelerin olabileceğinin düşünülmesi üzerine bir vatandaşın dava açtığını ve bu davanın Danıştay’a intikal ettiğini belirten Soylu, Danıştay’ın, bu sınavların da iptal edilmesi kararı aldığına işaret etti. 

Yaklaşık 140 bin kişiyi ilgilendiren bir sonucun ortaya çıktığına dikkat çeken Bakan Soylu, "Mahkeme kararı açık bir şekildedir. Memuriyete giriş hakları ortadan kaldırılmış ve bu sınavın iptali memuriyetlerini de bitirmiştir. Mahkemenin ortaya koyduğu sonuç budur. Burada yapılması gereken, hakkıyla sınavı kazananlar ve şaibeyle kazananları ayırt etmektir" dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatları doğrultusunda öğrenci seçme ve yerleştirme merkezleriyle bir araya geldiklerine değinen Soylu, şöyle devam etti: 

"Gerek Devlet Personel Başkanlığımız gerek Çalışma Bakanlığımızın yetkilileri, Maliye Bakanlığımız bu konuda bir çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmada 2010 KPSS ile ilgili son Kanun Hükmündeki Kararname'ye bu çalışmayı yansıttık. Bu sınavda yapılan hem mahkeme hem de idari soruşturmalar neticesinde eğer bir suiistimal söz konusu ise buna karışan kişilerin memuriyet hakları sona erecektir ama bunlarla ilgilisi olmayan ve 140 bin kişi içerisinde bulunan diğerlerinin de bir mağduriyete uğramaksızın memuriyetlerine devam etmesini sağlayabilecek bir düzenleme gerçekleştirilmiştir."

Memuriyetten Atılanların Maaşlarını Geri Ödemesi 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, kopya çekerek memur olduğu saptanan kişilerin geçmiş dönemde aldıkları maaşlarının geri istenip istenmeyeceğine yönelik de şunları ifade etti:

"Özellikle 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname usulsüzlükle yapılan atamaların iptal edilmesini öngörmektedir ama bugüne kadar ödenen maaşların geri alınmasına ilişkin herhangi bir düzenleme Kanun Hükmündeki Kararname'de bulunmamaktadır. Neticede bu insanlar orada çalışmışlardır. Ben aynı zamanda Çalışma Bakanıyım. İnsanları çalıştırıp para vermemek angaryaya girer. Onun için böyle bir düzenleme Kanun Hükmündeki Kararname'de ortaya konulmamıştır. Usulsüzlük tespit edilenler devlet memurluğundan ayrılacak ama cezai işlemler elbette ki devam edecektir." 

2010 KPSS ile ilgili kaç kişinin memuriyetten atılacağına yönelik de henüz net bir rakamın olmadığını belirten Soylu, "Ne idari soruşturma ne de hukuki soruşturma çerçevesinde, ne Devlet Personel Başkanlığımıza mahkemelerden gelmiş herhangi bir rakam mevcuttur ne de Çalışma Bakanlığımıza ulaştırılmış bir rakam mevcuttur. Temel eğitim olarak nitelendirdiğimiz ilk sınavdaki şaibe sayısı vardır ama o sınav iptal edilmiştir. Onlarla ilgili gerekli soruşturma devam etmektedir. O ayrı bir soruşturmadır ama bugün karşı karşıya kaldığımız bölüm ayrı bir bölümdür. 

Bazen ikisi birbirine karıştırılmaktadır. Burada somut verilerin ortaya çıkması, hukuki soruşturmalar neticesinde gerçekleşecektir" diye konuştu. 

"Bunları Cezalandırmak Boynumuzun Borcudur"

Bakan Soylu, Van ve Elazığ'da gerçekleştirilen terör saldırıları ve terörle mücadelenin nasıl devam edeceğine yönelik soru üzerine ise milleti 15 Temmuz gecesi mağlup edemeyenlerin başka yöntemler kullandıklarını ifade etti.Terörle mücadele konusunda özellikle milletin ve devletin kararlılığının artarak devam ettiğini vurgulayan Soylu, şu görüşlere yer verdi:

"Bir fitne tohumunu Türkiye ayıklamaktadır. Bunun adı FETÖ'dür. Diğer bir fitne tohumu da PKK'dır. İkisini birbirinden ayırmıyoruz. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Nasıl FETÖ konusunda Türkiye 15 Temmuz'da milletiyle beraber bütün dünyanın hayranlıkla takip ettiği bir duruşu göstermişse, bugüne kadar PKK konusunda nasıl hayranlıkla takip edilen bir duruş ortaya konulmuşsa bu aynen devam edecektir. Milletimiz de bunun farkındadır. Bu konuda içimizin acıdığı olaylarla karşı karşıyayız. Bunların nasıl beslendiğini, bu entegrasyonun nasıl kurulduğunu da çok açık bir şekilde hep beraber görüyoruz. Bunun terör örgütü ayakları nelerdir, sivilmiş gibi görünüp de teröre destek olan ayakları nelerdir, yakın tarihimize baktığımızda bu fotoğraflar ayan beyan ortaya çıkmaktadır. Bunları cezalandırmak hem vicdanlarımızda hem kanun hem tarih önünde bu ülkeyi yönetenler olarak boynumuzun borcudur."

Soylu, 38 bin mahkûmun denetimli serbestlik ile tahliye edilmesi sonrasında istihdam süreçleri ilgili bir planlama olup olmadığına yönelik soruya şu yanıtı verdi: "Neticede 38 bin kişi istihdam piyasasına doğal olarak girmektedir. Bugün attığımız adımlar da aslında bütün bu girişleri karşılayabilmek içindir. Bu konuda yaptığımız genel çalışmalar çerçevesinde, Türkiye'de istihdam arayan herkes için gücümüzün yettiği ölçüler içerisinde, iş ve meslek danışmanlarımız, İŞKUR aracılığıyla, zannediyorum ki çözümlemeler ortaya konulacaktır." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2369 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim