• BIST 8718.11
  • Altın 2247.249
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1899
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Metabolik Cerrahi Nedir?

Metabolik Cerrahi Nedir?
Metabolik bozukluklardan kaynaklanan vücut anomalileri ile metabolik cerrahi alanı ilgilenir. Bu cerrahi alanının uygulamaları sayesinde metabolik hastalıkların tedavi edilmesi amaçlanır.

 

Metabolik cerrahi ameliyatı yapan doktorlar, şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıklar konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Kişiye özel tedavi planlarıyla söz konusu hastalıklar için etkili uygulamalar yaparlar ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması için önemli adımlar atılmasını sağlarlar.

Metabolik Cerrahi Hastalıkları ve Tedavileri

Obezite ve Tip 2 diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı, metabolizmanın normal işlevlerini yerine getirememesiyle meydana gelir. Metabolik cerrahi uygulamaları, bu hastalıkların tedavisinde etkili çözümler sunmaktadır.

Metabolik Cerrahi Nedir?

Bu cerrahi dalı, metabolik hastalıklar sürecinde görülen hayati sorunların çözülmesine yardımcı olur. Obezite ve diyabet hastalarında ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ve kan şekerinin belli bir düzeyde tutulamaması sonucunda metabolik cerrahiye ihtiyaç duyulur.

Metabolik Cerrahi Ameliyatı Nedir?

Metabolik hastalıkların tedavisi için kullanılan cerrahi yöntemler bu isimle adlandırılır. Metabolik cerrahi ameliyatlarında hipertansiyon ve yüksek kolestrol problemleri de tedavi edilir. Özellikle erken tanı sürecinde metabolik cerrahi tekniklerinden yüksek oranda başarı elde edilmektedir.

Hızlı bir tedavi süreci izlenerek metabolik hastalığın yarattığı problemler erkenden çözülebilir. Metabolik cerrahi uygulamaları sayesinde hastaların çoğu ilaç kullanımından kurtulur. Bazı hastalar ise uzman hekim önerisiyle çok düşük dozlarda ilaç kullanmaya devam edebilirler.

Metabolik cerrahi operasyonlarında bariatrik ameliyat teknikleri olarak bilinen uygulamalardan yararlanılır. Bu operasyonlarda tek bir yöntem uygulanmaz. Hastanın yaş, kilo, boy ve patolojik durumu gibi kriterler değerlendirilerek kişiye özel tedavi planlarına başvurulur.

Önemli Metabolik Cerrahi Uzmanları

Metabolik cerrahi alanında çalışan uzmanların sayısı kısıtlıdır. Metabolik cerrahi uzmanları, metabolizma problemlerinden kaynaklanan hastalıkları gerekli durumlarda cerrahi teknikleriyle çözme konusunda deneyimlidirler.

Hastanın vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olduğu durumlarda metabolik cerrahi uygulamalarından destek alınabilir. Beden kitle indeksi 30 üzerinde olan ancak diğer tedavilere rağmen kan şekeri kontrolü alınamayan hastalar da metabolik cerrahi görüşlerinden destek alabilirler. Tedavi planı kişiye göre uygulanır. Bu aşamada hastanın yaşı, kaç yıldır diyabet hastası olduğu, insülin kullanma durumu ve hemoglobin düzeyi gibi kriterler titizlikle değerlendirilir.

Metabolik cerrahi operasyonlarının hastalıkların tedavisinde etkili olabilmesi için pankreasın insülin salgılamaya devam etmesi gerekir. Ameliyat öncesinde yapılan rutin testlerle birlikte pankreasın insülin salgılama düzeyi belirlenir. Diyabet teşhisi yeni konulan, insülin tedavisine ihtiyaç duymayan ve düşük dozlarda ilaç kullanan hastaların tedavisi daha başarılı şekilde ilerlemektedir.

Metabolik cerrahi hastalarının uzman hekimler tarafından rutin muayene ve testler aracılığıyla izlenmesi durumunda operasyon riskleri en aza indirilir. Operasyon sonrası yapılan düzenli kontroller sayesinde metabolik cerrahi ameliyatlarından elde edilen başarı oranı artmaktadır. DoktorBul ile metabolik cerrahi alanında uzmanlaşmış hekimlere ulaşarak online randevu sisteminden yararlanabilirsiniz. İhtiyacınıza uygun tedavi planları ile metabolik hastalıklarınız için etkili çözüm önerilerine ulaşabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 1946 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim