• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

MHRS Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge

MHRS Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge
Sağlık Bakanlığı tarafından Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı tarafından Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge yayımlanmıştır;

 

MERKEZİ HASTANE RANDEVU SİSTEMİ

ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde Merkezi Randevu Projesi çerçevesinde verilecek muayene randevu hizmetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40 ıncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 3 - (1) Bu Yönergenin uygulanmasında;

a) Bakan: Sağlık Bakanını,

b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

c) Genel Müdürlük: Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünü,

ç) Kurum: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunu

d) Hastane: Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerini,

e) HBYS: Hastane Bilgi Yönetim Sistemini

f) MHRS: Merkezi Hastane Randevu Sistemini ve projesini,

g) MHRS Sorumlusu: İllerde il sağlık müdürünü, Kamu Hastane Birliklerinde genel sekreteri, hastanelerde başhekimi,

h) MHRS İl Koordinatörü: MHRS Sorumlusuna bağlı görev yapan tercihen hekim personeli

i) MHRS Hastane Koordinatörü: MHRS Sorumlusuna bağlı görev yapan tercihen hekim personeli,

j) Hekim çalışma cetveli: Bir hekimin mesaisinin tüm zaman dilimlerini ihtiva eden çalışma programını,

 

ifade eder.

 

Kişisel Verilerin Mahremiyeti

MADDE 4 – (1) Hastane Bilgi Yönetim Sisteminin her aşamasında, sağlık hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen kişisel sağlık ve hastalık bilgilerinin, gizliliği muhafaza edilir.

 

(2) HBYS–MHRS Entegrasyonu sürecinde kişisel sağlık ve hastalık bilgilerinin mahremiyetinin sağlanması için Bakanlık, Kurum, Sağlık Müdürlükleri ve Hastaneler gerekli önleyici ve güvenlik tedbirlerini alır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

MHRS Organizasyonu

 

Ülke MHRS Yapılanması

MADDE 5 – (1) Genel Müdürlük Bakanlık adına ülke genelinde Merkezi Hastane Randevu Sisteminin planlanması, kapsamının belirlenmesi, kurulması, yürütülmesi, geliştirilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

 

İl MHRS Yapılanması

MADDE 6 – (1) İl Sağlık Müdürü, ilindeki tüm MHRS uygulamalarının planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi ve Bakanlığa raporlanması ile görevli il MHRS sorumlusudur.

 

(2) İl MHRS Sorumlusu bir MHRS il koordinatörü görevlendirerek Bakanlığa bildirir.

 

(3) İl MHRS Sorumlusu, ilindeki tüm hastanelerin hekim çalışma cetvellerinin EK 2 de tanımlı kriterlere uygun olmak üzere, sistemde bulundurulmasından ve randevu alan hastaların hastanelerde uygun şekilde hizmet almasının takibinden sorumludur. İl MHRS Koordinatörü de, bu işlemlerin takibi ve Bakanlığa raporlanmasından sorumludur.

 

Hastane MHRS Yapılanması

MADDE 7 – (1) Genel Sekreterler veya başhekimler, hastanelerinde MHRS uygulamalarının planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi ve Bakanlığa raporlanmasından sorumludur.

 

(2) Genel Sekreterler veya başhekimler, hekim çalışma cetvellerinin organizasyonu, sisteme girilmesi ve takip edilmesi ile hekimlerin her türden izin ve görevlendirmelerinin bu çalışma cetvellerini dikkate alarak düzenlenmesinden sorumludur.

 

(3) Genel Sekreterler veya başhekimler, randevulu gelen hastaların vaktinde muayene olabilmesi için gerekli tüm tedbirleri almaktan sorumludur.

 

(4) Genel Sekreterler veya başhekimler, bu iş ve işlemlerin yürütülmesi için, hastane bilgi yönetim sisteminin Bakanlığın belirlediği kriterlere göre yapılandırılmasından sorumludur.

 

(5) Genel Sekreterler veya başhekimler, bu iş ve işlemleri yürütmek üzere bir MHRS hastane koordinatörü görevlendirerek Bakanlığa bildirir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

MHRS Çalışma Usulleri

 

HBYS-MHRS Entegrasyonu

MADDE 8 – (1) Merkezi Randevu Sisteminin sağlıklı yürütülmesi, hasta randevu ve muayene bilgilerinin doğru ve zamanında aktarılması için HBYS’ lerin Bakanlık MHRS yazılımı ile entegre edilmesi sağlanır. Hastane MHRS sorumlusu, bu entegrasyonu sağlamakla görevlidir. Entegrasyon bu yönergede yer alan EK 1 ve EK 2 deki detaylara göre gerçekleştirilir.

 

Hastane MHRS İşleyişi

MADDE 9 – (1) Detayları EK 2 de tanımlanan hekim çalışma cetvelllerinin düzenli olarak hazırlanması ve sisteme girişi sağlanır.

 

(2) Randevulu gelen hastaların vaktinde ve randevu aldığı hekim tarafından muayene olmaları için gerekli tedbirler alınır. Hastaneler MHRS ile ilgili olarak tüm personeline gerekli eğitimleri verir.

 

(3) Hastaneye randevulu gelen hastaların muvafakatı olsa dahi bir başkasına devredilmemesi ve bizzat kendisinin muayene olması esastır. Hastane MHRS Sorumlusu bu konu ile alakalı oluşabilecek suistimalleri önlemek için tedbir alır.

 

(4) İzin talep eden hekimin randevulu hastaları olması durumunda talepleri, hastaların muayeneleri ya da yeniden randevuları bu Yönergede belirtilen yöntemlerle sağlanmak kaydıyla değerlendirilir.

 

(5) Hastane MHRS Sorumlusu, MHRS süreçleri ile ilgili sorunlara müdahale ederek gerekli önlemleri alır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

 

Yönerge eklerinde değişiklik yapılması

 

MADDE 10 – Bu Yönergenin Ek’lerinde yapılacak değişiklikler Genel Müdürlük oyanıyla yürürlüğe girer.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

 

Yürürlük

MADDE 11 - Bu Yönerge, onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 12 - Yönerge hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

 

Yönergenin aslı ve ekleri için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 26110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim