• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Migren Tedavisi Hakkında Konuşan Dr. Armağan Varol ; “Baş ağrısı Kaderiniz Değildir”

Migren Tedavisi Hakkında Konuşan Dr. Armağan Varol ; “Baş ağrısı Kaderiniz Değildir”
Başağrısı kaderiniz değildir. Özel Medifema Hastanesi Hekim Kadrosunda yer alan Nöroloji Uzmanı Dr. Armağan Varol, toplumda en sık rastlanan migren (başağrısı) sebepleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili okuyucularımızı bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

migren tedavisi

Başağrısı kaderiniz değildir. Özel Medifema Hastanesi Hekim Kadrosunda yer alan Nöroloji Uzmanı Dr. Armağan Varol, toplumda en sık rastlanan migren (baş ağrısı) sebepleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili okuyucularımızı bilgilendirici açıklamalarda bulundu. 

Toplumda en sık karşılaşılan şikâyetlerden biri baş ağrısıdır diyen Varol, “Baş ağrılarının önemli bir bölümü başka bir sebebi olmayan migren, gerilim tipi baş ağrısı ve küme baş ağrısı gibi primer baş ağrılarıdır. Geriye kalan kısmı ise bir hastalığa bağlı baş ağrıları olup beyni veya diğer organları ilgilendiren bir hastalığın başlangıcı veya seyri sırasında ortaya çıkan sekonderbaş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları, tüm baş ağrıları içinde daha az oranda görülmelerine rağmen hastanın yaşamını tehdit eden beyin damar tıkanıklığı, beyin tümörü ve beyin kanaması gibi hastalıkların tanınmasında önemli bir ipucu oluşturmaktadır.” 

Varol, Onlarca baş ağrısı sebebi olmakla birlikte biz bugün sizlere Migren baş ağrısından bahsedeceğiz.

Migren Nasıl bir hastalıktır 

Migren tarih öncesi çağlardan bu yana bilinen, yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan, iş gücü kaybına sebep olan, başın önünden ya da arkasından başlayan tek ya da çift taraflı ataklar halinde görülen, zonklayıcı karakterde baş ağrısı tipidir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte birçok mekanizmaya bağlı meydana gelmektedir. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir. Her on çocuktan birisi migrene bağlı baş ağrısı çekmektedir. Migren baş ağrılarının bir kısmında ağrı döneminden önce görme, konuşma, duyu bozuklukları olarak tanımlayabileceğimiz auralar da görülmektedir. Hastaların enselerinde gerginlik hissi olabilir. Hastalarda bulantı/kusma, sese ve ışığa duyarlılık, huzursuzluk, esneme, uyku hali, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu da görülebilmektedir.
Başka hastalıklar nedeniyle migren benzeri başağrıları ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle doğru tanı koyabilmenin en temel koşulu ise hastanın baş ağrısı yakınmalarının nöroloji uzmanı tarafından detaylı bir biçimde sorgulanması ve ayrıntılı muayene edilmesi gerekmektedir. 

Migren Tanısı Nasıl Konulur 

Pek çok hastamızdan ‘Benim beyin emarım (MRG) temiz çıktı ama bana yine de migrensin dediler’ cümlesini sıkça duyarız. Halbuki migren tanısı, hekimin hastadan aldığı anamneze (hastalığın öyküsü) göre konur. Beyin MRG gibi görüntüleme teknikleri ve diğer laboratuar incelemeleri ise migrene benzer belirtiler yapabilecek diğer hastalıkları dışlamak için kullanılır. Sonuç olarak; nörolojik ve fiziksel muayenesinde baş ağrısını açıklayacak başka bir neden bulunamıyorsa ve hastanın çekilen MRGsi normal olarak değerlendirilirse migren tanısı konulmuş olur.

Migren Hastalığını Tetikleyici Faktörler Neler

  • Güçlü ışık
  • Stres
  • Açlık
  • Parfüm gibi sert ve kuvvetli kokular
  • Hava kirliliği ya da hava değişimi
  • Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi
  • Adet dönemi
  • Peynir 
  • Kızarmış ve yağlı yiyecekler
  • Sigara dumanı
  • Deniz ürünleri tüketimi
  • Çikolata
  • Yükseklik değişimleri
  • Alkol ve sigara tüketimi
  • Uyku bozuklukları ve düzensizlikleri

Migren Hastalığının Tedavisi var mı?

Migrenin elbette tedavisi vardır. Ama öncelikle hastaların migren baş ağrısını tetikleyen faktörleri belirlemesi ve bunlardan uzak durmasıdır.

Hastalar şiddetli başağrıları ile acil servislere ve nöroloji polikliniklerine başvurduklarında ağrı kesicilerin verildiği kriz tedavisi vardır.

Kronik dönem tedavisinde ise birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Ağızdan alınan 6 -12 ay kadar kullanılan hastanın ek bulgu ve hastalılarına göre hekim tarafından uygun görülenantiepileptik ve antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır.

Yakın dönemde ülkemizde de kullanıma giren  halk arasında ‘’Migren Aşısı’’ denilen 6-12 ay boyunca aylık olarak cilt altı enjeksiyon yöntemi kullanılabilmektedir ancak pahalı bir tedavi olduğu için yaygın olarak kullanılmamakla birlikte uygun hastalarda tercih edilebilir.

Migren Hastalığının Başka Tedavileri Var mı?

Her gün ilaç kullanmak istemeyen hastalar için ise etkinliği kanıtlanmış 15 günde bir başın belli bölgelerine uygulanan sinir blokajları ve 4-6 ayda bir başın 31 ayrı noktasına uygulanan botoks da bir tedavi seçeneğidir. Sonuç olarak ;“Baş ağrısıdır, nasılsa geçer” diye düşünmemeliyiz. Baş ağrısı kaderiniz değildir. Baş ağrılarına eşlik eden bulantı, kusma, bulanık görme, denge bozukluğu, el ve ayaklarda güçsüzlük acil durum işaretleridir. Kronikleşen, tekrarlayıp duran şiddetli baş ağrılarından şikâyetçiyseniz yapmanız gereken bu konuda nöroloji uzmanına muayene olup size uygun tedavi yöntemi ile ağrınızı geçirmenizdir. Böylece ağrı çektiğiniz süreyi ailenizle ve arkadaşlarınızla daha kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Hastanemizde de migren tanısı konulması için gerekli olan MR ve kan tetkikleri yapılmaktadır. Migren tanısı konulduktan sonra ise hastalarımıza uygun olan tedavi hangisi ise hastamız o yöntem ile tedavi edilmektedir. Hastanemizde tarafımca uygun hastalarımıza sinir blokajları ve botoks uygulamaları da yapılmaktadır. 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3120 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim