• BIST 9883.9
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 22 °C

Migreni tetikleyen etkenler neler?

Migreni tetikleyen etkenler neler?
Pek çok insanın yaşadığı migren ağrılarının ortaya çıkışını kolaylaştıran etkenlerin neler olduğunu biliyor musunuz?

Migren, şiddet, sıklık ve süre bakımından farklılıklar gösterebilen, tekrarlayıcı ataklarla belirgin, sıklıkla başın bir tarafına yerleşen, nabız gibi darbeli seyreden, ataklara sıklıkla bulantı, kusma, ışık ve sese karşı hassasiyetin de eşlik edebildigi bir başağrısı türüdür.

Bazı dış uyarılara ve santral sinir sistemindeki içsel değişikliklere, sinirsel reaksiyonun kalıtsal bir artmış duyarlılığı olarak da tanımlanabilir.

Migren genel nüfusun onda birinden fazlasını etkileyen bir başağrısı türüdür. Erişkin kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Ergenlik döneminden sonra görülme sıklığı 40 yaşına kadar artmakta ve migren görülme sıklığı ırklara, bölgelere göre değişmektedir.

Migren ataklarının büyük bölümü kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte atakların başlamasında bazı iç ve dış uyaranaların da rol oynayabileceği bilinmektedir. Bunların başında stres, açlık, uyku düzenindeki değişiklikler, bazı yiyecek ve içecekler ile adet döneminde olmak gelmektedir

Migren ataklarının ortaya çıkışını kolaylaştıran etkenler; Fazla ya da az uyuma gibi uyku düzeni değişiklikleri, aç kalma, öğün atlama gibi beslenme düzeni değişiklikleri, alkol, kafein, yumurta, çikolata, deniz ürünleri gibi besinler tüketme, güneş altında, sıcakta kalma, aşırı yorulma ve egzersiz yapma, keskin kokular, parlak ve güçlü ışıklar, duygusal baskı, stres, adet dönemi, hava değişimleri, sigara ve bazı ilaçların kullanımıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3353 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim