• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Mite alerjisinden nasıl korunmalı?

Mite alerjisinden nasıl korunmalı?
Genetik ve çevresel faktörler alerji gelişmesine sebep oluyor.

Ev tozu akarı olarak bilinen mite'lar, özellikle genetik yatkınlığı olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara ve hastalıklara yol açıyor. 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de alerjik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Alerjinin gelişmesine genetik ve çevresel faktörler neden oluyor. Çevresel faktörlerin başında da alerjenler geliyor. Sıklıkla karşılaşılan bu alerjenlerden en önemlisi de mite'lar oluyor. Haşerelerle mücadelede öncü marka olan ve mite'lardan korunmak için Anti-Mite ürününü geliştiren Detan, 7-13 Nisan Dünya Alerji Haftası'nda sıklıkla karşılaşılan alerjenlerden biri olan mite'lar hakkında bilgilendiriyor.

Ev tozu akarı olarak bilinen mite'lar, gözle görülemeyecek kadar küçük, 8 ayaklı haşereler. Mite'ların dışkıları alerjik özellik taşıyor ve ev tozuna yapışarak hareket ediyor. Bu nedenle, temizlik yapılırken toza yapışmış mite'ların dışkıları, tozla birlikte havaya karışarak burun ve ağızdan vücuda giriyor. Vücuda giren mite alerjenleri, özellikle genetik yatkınlığı olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara ve hastalıklara yol açıyor.

Çocuk Alerjisi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, mite alerjisinin sık öksürük, nefes sıkışması ve hırlama belirtileri ile seyreden alerjik astıma neden olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Akçay, "Mite'lar, sık burun akıntısı, peş peşe hapşırma, burun tıkanması, burun kaşınması, gözlerde kaşınma gibi belirtileri olan alerjik nezle ve göz alerjisine neden olabilir. Astım, alerjik nezle ve göz alerjisi, insan sağlığını kötü yönde etkiler ve hayat kalitesini bozar. Tüm bu nedenlerden dolayı mite alerjisi çok önemlidir" diye bilgi veriyor.

Mite alerjisinden nasıl korunmalı?

Doç. Dr. Ahmet Akçay, mite alerjisinden korunmak için önerilerini şöyle sıralıyor:

· Evinizi her gün iyice havalandırın.

· Toz tutan eşyaları azaltın, mümkünse tamamen kaldırın. Toz tutan kitaplar için kapaklı kütüphane kullanın.

· Mobilyalarda kumaş yerine deri veya suni deri kaplama tercih edin.

· Yatak, yorgan ve yastıklarınızda pamuklu, yünlü, kuştüyü ürünler kullanmayın. Tercihiniz sentetik ürünler olsun.

· Çarşaf, yastık yüzü ve nevresimlerinizi haftada bir değiştirin. Bu ürünleri 60 derece veya daha sıcak suyla yıkayın, mutlaka ütüleyin.

· Perdelerinizi, kilimlerinizi, giysilerinizi iki haftada bir, 60 derece veya üzerindeki bir sıcaklıkta yıkayın.

· Halılarınızı güçlü bir elektrik süpürgesiyle en az haftada bir temizleyin.

· Ev içi nemi kontrol altına alın, evinizde buhar makineleri ve nemlendirici kullanmayın. Evde soba üstüne kaynayan su veya peteklerin üstüne ıslak bez koymayın. Çünkü mite'lar % 55'in üstündeki nemli ortamlarda yaşar.

· Çocuğunuzda mite alerjisi varsa, evde temizlik yapılırken çocuğunuz temizlenen odada kalmasın veya maske taksın.

· Çocuğunuzun tüylü veya kumaş oyuncakları varsa kaldırın. Kaldıramıyorsanız, haftada bir kez 55-60 derecede yıkayın veya haftada bir 24 saat buzdolabının buzluğunda bekletin.

· Çocuğunuzun odasındaki halıları kaldırın ve silinebilen özellikte parke ile kaplayın. Halıfleks kullanmayın. Salonda da makinede yıkanabilen tüysüz kilimleri tercih edin.

· Yeni geliştirilen, nanokapsül teknolojisi ile üretilen su bazlı sprey, mite'ları öldürür, dışkılarının havaya karışmasını engeller ve 3 ay boyunca etkilidir. Bu nedenle yatak, koltuk, halı ve perdelerinizi 3 ayda bir bu ürünle temizleyerek mite'lara karşı önlem almak umut verici görünmektedir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10199 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim