• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Miyom ameliyatlarında kapalı cerrahi dönemi

Miyom ameliyatlarında kapalı cerrahi dönemi
Kadınların korkulu rüyası olan miyomlar artık günümüzde laparoskopi adı verilen kapalı cerrahi yöntemlerle güvenli ve kansız bir şekilde temizlenebiliyor.

Kadınların korkulu rüyası olan miyomlar artık günümüzde laparoskopi adı verilen kapalı cerrahi yöntemlerle güvenli ve kansız bir şekilde temizlenebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Önder Koç miyomların üreme çağındaki kadınların % 20 sinde görülen iyi huylu düz kas hücre tümörleri olduğunu belirtti. Geçmişte bu kitleler için tek seçenek açık cerrahi uygulamalar iken artık laparoskopi ile bu ameliyatlar karın kesilmeden kapalı teknikle yapılabilmektedir. Kapalı miyom ameliyatında, 10 mm lik kameralar göbek deliğinden karın içine girerek yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlamaktadır. Bu görüntüler eşliğinde yapılan ameliyatlarda kanama kontrolü sağlanarak ve rahim korunarak miyomun alınması mümkün hale gelmiştir.

MİYOM AMELİYATLARINDA RAHİM ALINIR MI?

Miyom ameliyatlarında kontrol edilemeyen kanamalar rahmin kaybına kadar giden problemleri tetikleyebilir. Bu nedenle miyom cerrahilerinde kanamaya karşı alınacak tedbirler ve hazırlık büyük önem taşır. Özellikle çocuk doğurmamış hastalarda rahim kaybı olasılığı ameliyatı büyük bir kabus haline getirebilir. Buna yönelik önlemler ve yapılacak işlemler konusunda hastanın bilgilendirilmesi önem taşır ve mümkün oldukça kapalı cerrahi ile damar mühürleyici ekipmanlar kullanılarak yapılacak cerrahiler bu riski minimuma indirir. Cerrahi uygulayıcı ekibin bu ameliyatlardaki tecrübesi sonucu belirleyecek diğer bir faktördür.

MİYOM AMELİYATI ÖNCESİ HAZIRLIK NASIL OLMALI?

Rahimdeki tek miyomların konumu ve büyüklüğü ultrason muayenesi ile rahatlıkla belirlenebilirken, çoklu miyomlarda kasık bölgesinden çekilecek magnetik rezonans görüntüleme (MRI) ile miyomların yer ve büyüklüğü daha net olarak belirlenebilir. Özellikle kapalı miyom ameliyatı öncesi yapılacak MR görüntüleme ameliyatın güvenliği artırır, ameliyat süresini ise kısaltır. Ameliyat öncesi ameliyatta olabilecek kan kayıplarına karşı kan hazırlığı mutlaka yapılmalıdır. Hastaların ameliyat öncesi kan tetkiklerinde kan düzeyi düşüklüğü kullanılacak kan miktarı ihtiyacını artırır. Miyomların yerleşimlerine ve büyüklüklerine göre laparoskopik, histereskopik yada açık cerrahiye göre ameliyat öncesi hazırlık yapılır.

KİMLER KAPALI MİYOM AMELİYATI OLAMAZ?

Kapalı miyom ameliyatının sınırlarını miyomların sayısı, büyüklüğü ve konumu belirler. Kapalı miyom ameliyatında Miyom sayısı 3-4 ü geçmemelidir. Miyom büyüklüğünün 13-14 cm i geçmemesi tercih edilir. Miyomun rahim iç astar dokusuna milimetrik olarak çok yakın olmaması tercih edilir. Sınırlar cerrahi ekiplere göre farklılık göstermekle birlikte verilen değerler uluslarası kabul görmüş sınırlamalardır. Bu değerler üzerinde ameliyatlarda gerçekleştirilebilir ama uzun ameliyat süreleri ve artan komplikasyon oranları ile birliktelik gösterir.

KAPALI MİYOM AMELİYATLARI SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NE KADARDIR?

Tüm kapalı ameliyat tekniklerinde olduğu gibi kapalı miyom ameliyatında da günlük hayata dönüş çok hızlı olmaktadır. Hastalar ameliyat sonrası 3-4 saat içinde ağızdan sıvı ve yemek alımına başlayıp ayağa kalkabilmektedir. Barsak tıkanıklığı yaşanmamaktadır. Hareket çabuk kazanıldığından vücuda akciğer ve beyne pıhtı atma problemi açık ameliyatlardan çok daha az görülmemektedir. Ameliyat geçiren hastaların 3-7 gün çerisinde işlerine dönüş mümkündür. Ameliyat sonrası kesi olmadığı için antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Hastaların ameliyat sonrası basit bir ağrı kesiciyi bir kaç gün kullanmaları yeterli olmaktadır. Hastalar Ameliyattan 12-24 saat içinde hastaneden taburcu olabilirler.

KAPALI MİYOM AMELİYATLARINDAN KAÇ AY SONRA GEBE KALINABİLİR?

Kapalı miyom ameliyatlarında rahim duvarına atılan laparoskopik dikişlerin iyileşme süreci minimum 6 aydır. Rahim duvarı en az 2 kat, bazen 3 kat dikilir. Rahim duvarının kesilmediği parasitik miyomlar gibi nadir durumlarda gebe kalma süresi 3 aya kadar indirilebilir. Tedavi gebeliğinde yada doğal gebelikte ikiz gebelik önerilmez. Normal doğum sancısı dikilen duvarın güvenliğini tehlikeye atacağından önerilmemektedir. Miyom ameliyatında duvar kesisi olan hastalara gebeliklerinde doğum şekli olarak sezaryen önerilmektedir.

HER MİYOM AMELİYAT EDİLMELİ MİDİR?

Her miyomun ameliyat endikasyonu yoktur. Miyomlar kanama, mesane ve barsak basısı, çürümeye bağlı kasık ağrıları yaratarak belirti verir. Bunların dışında hiç bir bulgu vermeden büyüyen miyomlarda mevcuttur. Bulgu veren ve hızlı büyüyen miyomlara ameliyat endikasyonu konur. Miyom rahim içi boşlukta ise histereskopi kamerasıyla alınabilir. Duvara gömülü olanlar ancak laparoskopi yada açık cerrahi ile çıkartılabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim