• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Miyom Nedir? Miyom Ameliyatı Kimler Yaptırabilir?

Miyom Nedir? Miyom Ameliyatı Kimler Yaptırabilir?
Miyom her yüz kadından 10'unda görülen bir rahatsızlıktır. Miyomlar, rahimden kaynaklı ve kanser olmayan iyi huylu tümör olarak adlandırılır.

Hamilelik yaşayan bayanlarda görülme olasılığı oldukça yüksektir. Rahim kas dokusundan çıkan bu iyi huylu tümörler çok ileri sevilerde olmadığı taktirde çok büyük rahatsızlık vermezler. 35 yaş üstü kadınların yarısında hemen hemen miyom hastalığına rastlanmaktadır. Birçoğu bunu hiç anlamazken, şans eseri USG muayene sonucu öğrenir. Bazı durumlarda sıkıntı yaratabilir.

Miyom Nasıl Anlaşılır?

Miyomlar rahim içinde oluşur ve rahim dışına doğru büyür ve rahim duvarına yerleşir. Adet olunan rahim için boşluğa doğru büyüme yapan miyomlar genellikle çok bir şikayet oluşturmaz. Ancak çok fazla büyümeleri halinde sıkıntı yaratabilir. Çok büyük oldukları zaman anlaşılan miyomlar adet düzensizlikleri ve fazla kanama yaparak hastayı uyarır. Rahim duvarı içinde miyom olması durumunda ise yaşana adet sancıları çok şiddetli olarak hastaya uyarı verir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom rahatsızlığı bulunduğu yere göre farklılık gösterebilir. Miyomlar bazı durumlarda çok büyür ve idrar torbasına baskı yapar, buda daha sık idrara çıkma şikayetleri ortaya çıkarır. En fazla görülen belirtilerden biri ise adet kanamalarında yaşanan düzensizlik ve artış oluyor. Aşırı kanama ile kendini gösteren miyomlar, devamlı olarak bel ve kasıt ağrısı şikayetleri de ortaya çıkarabilir. Özellikle ilişki esnasında ağrı ve sancı olarak kendini gösterir.

Miyomlar Büyür Mü?

Miyomlar genel olarak birçok bayanda görülebilir. Genellikle küçük olarak hiçbir rahatsızlık vermezken bazı bayanlarda bu boyutlar oldukça büyük olur. Miyomların büyüme riski de bulunmaktadır. Kadınlık hormonu denilen hormonun aratması gibi durumlarda miyomlar da büyüme meydana gelebilir. Miyom rahatsızlığı bulunan bayanlara östrojen içeren tedaviler uygulanmaz. Çok büyük bir miyomu bulunan hastaya ameliyat önerilmektedir.

Gebelerde Miyom Görülür Mü? Riski Var Mı?

Gebe kalan birinde de miyom görülebilir. Bu durum gebelik için doktora gittiğinde anlaşılır. Gebelik ile artan hormon düzeyine bağlı olarak miyom görülebiliyor. Gebelik için riski olup olmadığı ise yapılan incelme sonucu anlaşılır. Miyomun büyüklüğü, verdiği şikayet, miyomun yeri gebeliğin ilerlemese açısından önemli unsurlardır. Miyomun durumuna ve yerine göre yapılacak tedaviye karar verilir. Gebelikte oluşan miyomlar erke doğuma ya da düşüğe neden olabilir bu nedenle çok sık takip edilmelidir.

Miyom Kısırlık Yapar Mı?

Yıllardır tartışma konusu olan miyom kısır yapar mı sorusu tüp bebek uzmanları tarafından sürekli olarak araştırılan konular arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar sonucuna göre miyomun kısırlığa neden olduğu gibi bir bulguya rastlanmış değil. Sadece miyom rahim içinde ve gebelik sırasında bebeğin büyümesine engel olabilecek yapıda ise gebelik şansını düşürebilir. Bu gibi durumlarda ise mutlaka rahim içindeki miyomun alınması gerekir.

Miyomun Alınması Gerekir Mi? Küçülür mü?

Miyomu bulunan her kişinin ameliyat olma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak rahim duvarı ve içinde büyümeye devam eden 5 cm üzerinde miyom bulunması halinde bunun alınması önerilir. Ayrıca çok büyük bir miyom varsa ve aşırı kanama yapıyorsa bu miyomun da alınması gerekir. Bazı durumlarda çok büyük değilse miyom küçülebilir, sürece göre takip edilmesi daha doğrudur.

Miyom Ameliyatı

Miyomun büyüklüğüne göre ameliyat edilmesi önerilir. Miyom ameliyatında kullanılan yöntemler miyomun yerleşim ve büyüklüğüne bağlı olarak farklılık gösterir. Miyomlar genel olarak laparoskopi ya da Histeroskopi denilen yöntem ile çıkarılır. Ameliyat sonrasında ertesi gün hastaneden çıkabilir ve normal yaşantınıza devam edebilirsiniz.

Kadın hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Esra Çabuk Cömert’in web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6647 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim