• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Monogliserit Adıyla Domuz Yağı Yiyor Olabiliriz

Monogliserit Adıyla Domuz Yağı Yiyor Olabiliriz
'Gıda Katkı Maddeleri Helal Midir?" başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları'nın 59'uncu konuşmacısı olan Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof.

'Gıda Katkı Maddeleri Helal Midir?" başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları'nın 59'uncu konuşmacısı olan Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, Türkiye'de yurt dışından monogliserit adıyla ithal edilen gıda katkı maddelerinde domuz yağının da olabileceğini söyledi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları'nın 59'uncu konuşmacısı "Gıda Katkı Maddeleri Helal Midir?" başlıklı söyleşiyle Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin oldu. Moderatörlüğünü SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi'nden Öğr. Gör. Melike Nur Eroğlu'nun üstlendiği söyleşide; "Gıda katkı maddeleri nedir?" "içeriği nasıldır?', "helal midir?', sağlığa zararları var mıdır?" gibi sorulara cevap arandı. Programın tamamı üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber'den istenildiği zaman izlenebiliyor.

Gıda katkı maddelerinin tüketilen ürünün tadını, rengini, kıvamını ve besin değerini artırmak için kullanıldığını ve zararları olup olmadığının kullanılan katkı maddelerinin çeşitlerine göre farklılık gösterebileceğini ifade eden Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, "Tuz aslında bir gıda katkı malzemesidir. Salçalara küflenmemesi için ya da yemeklerin lezzetli olması için tuz atıyoruz. Ancak tuz, teknik olarak bir gıda katkı maddesi olarak sınıflandırılmıyor. Ülkemizde ve Avrupa Birliği'nde bu özellikleri taşıyan 450'ye yakın gıda katkı maddesi bulunuyor. Bu katkı maddelerini ayırmamıza yarayan "E" kodu var; ancak bu kod toplumumuzda yanlış anlaşılıyor ve insanlar kanserojen olduğunu düşünüyor. Bu, sadece tanımlayıcı bir koddur. Ülkemizde katkı maddelerinin denetçisi ve belirleyicisi Tarım ve Orman Bakanlığı'dır. Hangi gıda ürününde hangi katkı maddesinin ne ölçüde kullanılacağının tarif edildiği yönetmeliği Türk Gıda Kodeksi belirliyor" diye konuştu.

Günümüzde gıda katkı maddelerinin kullanılmadığı ürünün artık kalmadığını, dünyada helal belgelendirme sistemlerinin olduğunu ancak Türkiye'de buna ihtiyaç duyulmadığını belirten Gültekin, "Türkiye çoğunluğu Müslüman olan bir ülke, burada her şey zaten helaldir diye düşünüyoruz. Hazır gıda ve katkı maddeleri açısından baktığımızda Ankara, New York'tan farklı değil. Ülkemizde kullanılan katkı maddelerinin neredeyse tamamı yurt dışından geliyor ve bir kısmı da hayvansal kaynaklardan elde ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nden gelecek bir katkı maddesini düşünürsek bunların en ucuz üretim yolu en çok üretimi yapılan hayvanlar oluyor. Bu hayvanlardan elde edilen yağlar kullanılıyor ki bunların arasında domuz da olabilir. Ülkemize girişi ise "monogliserit" adıyla olur. Biz bu maddenin hangi hayvandan elde edildiğini bilemeyiz. Fıkıhçılara göre monogliseritlerin kullanıldığı ürünleri tüketmek caiz değildir. Yurt dışında yaşayan insanlar ile Türkiye'de yaşayan insanlar aynı katkı maddelerine maruzlar. Bu sebeple dünyada helal belgelendirme sistemleri geliştirilmiş ancak ülkemizde böyle bir endişe olmadığı için bu konu gündeme gelmiyor. Lokman Hekim Üniversitesi şu anda helal uygunluk belgesi veren tek üniversite" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim