• BIST 9645.02
  • Altın 2414.11
  • Dolar 32.5972
  • Euro 34.7733
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Muayene Katılım Payı Özel Polikliniklerden alınmayacak

Muayene Katılım Payı Özel Polikliniklerden alınmayacak
Maliye Bakanlığı’nın , 20 Ocak 2009 tarih ve 27116 sayılı Resmi Gazete’de yayınladığı “tedavi katılım payının uygulama hakkında tebliğ (sıra no:5) “ de değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır.

Maliye Bakanlığı’nın , 20 Ocak 2009 tarih ve 27116 sayılı Resmi Gazete’de yayınladığı “tedavi katılım payının uygulama hakkında tebliğ (sıra no:5) “ de değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır.

1.Tebliğin 6 ncı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında” ibaresi “Özel sağlık kurumlarında “ şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “resmi” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
Bu değiştirmeye göre ; ATT Yönetmeliği’nde (15 Şubat 2008 tarih ve 26788 sayılı resmi gazete) Sağlık kuruluşu; tıp merkezi veya poliklinik statüsünde faaliyet göstermek üzere ruhsatlandırılarak ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşu olarak tanımlanmaktadır.
Bu tanımlamaya göre ; tıp merkezi ve dal merkezlerinden de 10 TL. muayene katılım payı alınmayacak gibi bir yanılmanın söz konusu olduğunu bazı üyelerimizden gelen telefonlarından yorumlamış bulunmaktayız.
Bu durumu aydınlatmak üzere, Maliye Bakanlığı yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda ;
Maliye Bakanlığı’nın ,23 Ekim 2008 tarih ve 27033 sayılı Resmi Gazete’de yayınladığı “Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (Sıra no:6) “ ‘da 2.2’de Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Tanımı (Sağlık Bakanlığı’ndan farklı olarak) yapılmıştır.
Bu tanımda;
2.2 Sağlık kurum ve kuruluşlarının tanımı
Birinci basamak resmi sağlık kuruluşu: Kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezleri ile aile hekimliği sözleşmesi yapmış aile hekimleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin mediko-sosyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri, birinci basamak resmi sağlık kuruluşları olarak kabul edilir.
Birinci basamak özel sağlık kuruluşu: Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında açılan özel poliklinikler, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında açılan ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşları, birinci basamak özel sağlık kuruluşları olarak kabul edilir.
İkinci basamak resmi sağlık kurumu: Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri, entegre ilçe hastaneleri, Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim ve araştırma hastanesi olmayan hastaneleri, ikinci basamak resmi sağlık kurumu olarak kabul edilir.
İkinci basamak özel sağlık kurumu: Özel Hastaneler Yönetmeliğine göre ruhsat almış hastaneler ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında açılan tıp merkezleri ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin geçici ikinci maddesine göre faaliyetlerine devam eden tıp merkezleri ve özel dal merkezleri ikinci basamak özel sağlık kurumları olarak kabul edilir.
Üçüncü basamak sağlık kurumu: Eğitim ve araştırma hastaneleri, özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite tıp fakültesi hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri ve üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı tıp fakültesi hastanesi ile eğitim ve araştırma hastaneleri, üçüncü basamak sağlık kurumu olarak kabul edilir.
Burada , özel tıp merkezleri ve özel dal merkezlerinin de (Sağlık Bakanlığı’ndan farklı olarak) sağlık kurumu olarak tanımlandığı açıktır.
Bu tanımlamaya göre;
Özel Tıp Merkezleri, Özel Dal Merkezleri’ nde de Özel Hastanelerde olduğu gibi 10TL. muayene katılım payı 01/01/2009 tarihinden itibaren alınmaya devam edilecektir.
Sadece ,Özel Polikliniklerden muayene katılım payı alınmayacaktır.

ASKD - Yönetim Kurulu



Bu haber toplam 3378 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim