• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

Muayene katılım payı uygulamasında yeni düzenleme

Muayene katılım payı uygulamasında yeni düzenleme
SGK tarafından başlatılan muayene katılım payı uygulaması nedeniyle bir kısım vatandaşımız mağdur olmuştu. Günlerce basında çıkan haberler ve verdiğimiz çözüm önerileri neticesinde SGK durumun farkına varmış ve 13 Kasım 2008 tarihinde yayınladığı duyuruda

SGK tarafından başlatılan muayene katılım payı uygulaması nedeniyle bir kısım vatandaşımız mağdur olmuştu. Günlerce basında çıkan haberler ve verdiğimiz çözüm önerileri neticesinde SGK durumun farkına varmış ve 13 Kasım 2008 tarihinde yayınladığı duyuruda aşağıdaki adreste belirtilen düzenlemeleri yapmıştır.

(http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/6de463004bebd691b40ef4934e8b1ff6/duyuru_muayene_katilim.pdf?MOD=AJPERES)

İlk düzenlemede MEDULA üzerinden alınan bütün takip numaraları bir muayene gibi sayılmakta ve eczanede alınan katılım payı esnasında vatandaşlarımız alınması gerekenden çok daha büyük miktarlarda muayene katılım payları ile karşılaşıyorlardı.
 

Yeni yapılan düzenleme ile MEDULA sistemi bir hasta için bir takip numarası verildikten sonra en az 15 dakika boyunca aynı hastaya yeni bir takip numarası verilmesine izin vermeyecektir. Bu durumda daha önceki makalemde (http://www.cozumsaglik.com.tr/makale.asp?makale_id=13 )  belirttiğim hasta kabul tarafından peş peşe takip numarası istemi yapmak mümkün olmayacaktır. Diğer bir düzenleme ise yine makalemde öneri olarak sunduğum faturalanmış takip numaralarından muyene katılım payı alınması işlemi olarak düzenlenmiştir.

Özellikle emekli hastaların maaşlarından kesildiği için büyük sorun olan her takip numarasından bir muayene katılım payı kesilmesi uygulaması, emekliler için sadece faturalanmış takip numaraları üzerinden muayene katılım payı kesilmesi uygulaması şeklinde değiştirilmiştir. 

Yeni duyuruda belirtilen düzenlemelerin vatandaşlarımızın mağduriyetini büyük ölçüde ortadan kaldıracağı kesindir. Ancak bu düzenleme yapılana kadar mağdur olan vatandaşlarımızın nasıl bir yol izlemesi gerektiği ile ilgili açıklayıcı bir duyuruya da ihtiyaç vardır. 

Duyurulardan, fazladan takip numarası alınan hastaların eczanede bu katılım payını ödemeden hastaneye gidip kendisi için fazladan alınan takip numaralarını sildirmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Ancak eczanede hiç farkedemeden ilacını alan ve maaşlarından fazla kesinti yapılan emeklilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında açıklayıcı bir bilgi bulunmamakla beraber, uygulama başladığından bu yana henüz emekli maaşları yatırılmadığı için maaşlardaki tüm muayene katılım payı kesintilerinin SGK tarafından iptal edildiği ve emeklilerin mağdur olmayacağı bilgisine ulaşılmıştır. 

Yeni düzenleme ile ilgili hastaneler tarafından şu soru sorulabilir: “ Hastaya 15 dakikadan önce takip numarası alamayacaksak, birden fazla branşa muayene olacak hastalar için ikinci takip numarasını almak için 15 dakika bekleyecekmiyiz?” 

Bu durumda HBYS (hastane otomasyonu) tarafında bir düzenleme yapılmazsa hastalara 15 dakikadan önce yeni bir takip numarası almak mümkün olmayacaktır. Burada otomasyon firmalarının sistemlerinde bir düzenleme yaparak “aynı gün içinde bir kez takip numarası alınmış hastaya yeni bir referans numarası ile yeni takip istemi yapılıyorsa hastanın sisteme kaydına otomatik olarak izin vermeli ve gün içinde farklı bir saatte toplu olarak veya her takip için 15 dakika sonra bu hastalar için arka planda MEDULA sistemi üzerinden yeni birer takip numarası alarak sisteme kaydetmesi” gerekmektedir. Aksi taktirde hastaların hasta kabul bankolarında 15 dakikalık sürenin dolmasını beklemesi gerekecektir.

Dr. Korhan An

Bu haber toplam 2299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim