• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 19 °C

Muayene ücreti karmaşası

Muayene ücreti karmaşası
Katkı payı oranı yüzde 70'lere çıkartıldı. 1 Ocak'tan itibaren vatandaş ile özel hastaneler karşı karşıya gelecek!

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastanelerin muayene farklarını Ocak 2010 tarihinden itibaren yüzde 70'lere kadar çıkartacak yeni düzenlemeye gitmesi vatandaşlarla özel hastaneleri karşı karşıya getirecek.

Bakanlık vatandaşın 'soyulma' endişesine kapılmaması için fark ücretlerine bir yıl önce yeni bir sınırlama getirerek, hastanelerin en fazla yüzde 30 oranında fark ücreti alabilmesini kararlaştırmıştı. Yeni düzenlemeye göre bu oran yüzde 70'e kadar artırılabilecek. Özel hastaneler ise sık değişen rakamlar yüzünden hastalarla karşı karşıya gelmekten rahatsız.

Özel Isparta Şifa Hastanesi Mesul Müdürü Dr. Levent Yılmazer, yeni yılda yürürlüğe girecek düzenlemenin fark ücretlerinde değişikliğe neden olacağını, bunun da yine kendilerini hastalarla karşı karşıya getireceğini savundu. Yılmazer, özel hastanelerin hizmet kalitesinden taviz vermeden rekabet etmeye devam edeceğini, vatandaşların da karşılaştırma yaparak buna göre kararını vereceğini anlattı.

Vatandaşın hastaneye gelirken kafasında 'Acaba gereksiz tahlil ve röntgenlerle yüksek rakamlar çıkar mı?' şeklinde bir düşünceye kapılmasının yanlış olduğunu aktaran Yılmazer, "Özel hastaneye geliyorsa bilerek geliyorlar. Buraya geldiğinde neticede doktor teşhis koyabilmek için bazı pozitif ilmin gerektirdiği materyalleri kullanarak sonuca ulaşıyor.

İlla şu tahlilleri yaptıracaksınız diye bir şey yok. Zorla şu rakamı ödeyeceksiniz diye bir şey de yok. Zaten fark ücretlerinin sınırlandırılması söz konusu olacak. Özel hastaneler günübirlik düşünmüyorsa uzun soluklu düşünüyorsa zaten bunu yapmayı göze alamaz. Hasta bir daha gelmez, bunun farkındayız. Firma kaptı kaçtı değilse kalıcı ise kaliteden taviz vermez." diye konuştu.

Özel Davraz Yaşam Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mehmet Atalay da hastanelerin sınıflandırılması ve fark ücretlerinin yüzde 70'e kadar artırabilmesi uygulamasıyla oluşan yeni fiyatlar nedeniyle hastalarla karşı karşıya kalacakları kaygısını yaşayanlardan.

Fiyatların sık sık değişmesinden kendilerinin de muzdarip olduğunu ifade eden Atalay, "Bu durum hastaneleri hastalar karşısında güvensiz bir duruma sokuyor. Fark ücretleri yüzde 30 iken, şimdi yüzde 70'e çıkarak tekrar değişecek. Hasta her hastaneye gittiğinde farklı ücretlerle karşılaşıyor. Doğal olarak da hastanelere güveni zayıflıyor." dedi.

SGK'nın hazırladığı sınıflandırma ve ücretlendirme politikasının hizmet kalitesini artırmaya yönelik olmadığını savunan Atalay, "Bakanlık hem daha fazla hastaya bakılmasını istiyor. Bir taraftan da bunu az bütçeyle yapmaya çalışıyor. Şu anda özel hastaneler daha da küçülüyor. Yeni kadro ve yeni birim açılmasına da izin verilmiyor." diye belirtti.

YENİ DEĞİŞİKLİK NE GETİRİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan ve 13 Kasım 2009 tarihinde yayımlanan yönergeye göre özel ve vakıf hastaneleri 'puanlandırma kriterine' tabi tutulacak. Hazırlanan Hizmet Kalite Standardı'na göre özel sağlık kuruluşları bin puan üzerinden puanlamaya girecek.

Özel sağlık kuruluşları, hastane hizmet dilimi endeksinden 550 puan, hizmet kalite standardından 150 puan, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliğinden 100 puan, kapasiteden 100 puan ve çalışan hakları ve hukuki sorumluluklardan ise 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınacak. Vakıf üniversiteleri dahil özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilecek. Bakanlar Kurulu kararı 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek.
 

Haber Aktuel

Bu haber toplam 3297 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim