• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Muayenede yeni dönem

Muayenede yeni dönem
Kamu hastanelerinde sağlık hizmetine ulaşımı kolaylaştırmak için randevu sistemi tamamen değişiyor. Her hastanede kara liste oluşturuluyor.

Kamu hastanelerinde sağlık hizmetine ulaşımı kolaylaştırmak için randevu sistemi tamamen değişiyor. Her hastanede kara liste oluşturuluyor.

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerindeki yoğunluk ve kilitlenmeyi engellemek için düğmeye bastı. Üst üste randevu aldığı halde tedaviye gitmeyen hastalara başka branşta da olsa bir daha sıra verilmeyecek. Ancak gününden önce randevusunu iptal edenler, aynı kimlik numarasıyla tekrar sıra alabilecek. Yeni uygulamanın amacı, gerçekten tedaviye ihtiyacı olan hastaların mağduriyetini gidermek.

Üst üste sisteme giriş yaptırıp tedavi olmayan vatadaş, aynı kimlik numarasıyla bir daha sıra alamayacak. Ancak hastaneye gidip mazeretini bildiren dilekçeyi sunarsa, kara listeden çıkarılacak. Bu nedenle randevuların gününden önce telefon ya da internetten iptal edilmesi gerekiyor. Yeni uygulama sayesinde diğer hastaların mağduriyeti önlenecek.

Kamu hastanelerinde sağlık hizmetine ulaşımı kolaylaştırmak için 2006'dan beri hastalar, randevu sistemiyle muayene oluyor. Kuruluşlardaki gereksiz yoğunluğu azaltan uygulamadan vatandaş da memnun. Hastanelerde en geç 2 gün sonraya tarih verilirken, randevuların yüzde 75'i telefon, yüzde 25'i ise internetten alınıyor. Ancak bilinçsiz girişler, randevuya gidilmemesi ve aynı anda sisteme binlerce kişinin yüklenmesi sıkıntı oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı, diğer hastaların mağduriyetini önlemek için randevusuna gitmeyen vatandaşa yaptırım uygulayacak. Farklı branşta da olsa aynı kimlik numarasıyla bir daha aynı hastaneden sıra alınamayacak.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Bilgi İşlem Sorumlusu Mustafa Güveli, "Buna mecburuz. Diğer türlü gerçek hastalar randevu alamadıkları için tedavi olamıyor." diyerek, yasağın gerekliliğini savunuyor. Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Sorumlusu Muhammed Alp Yılmazgil de günde 6 bin civarında randevu aldıklarını söylüyor. En geç 2 gün sonraya sıra verildiğini belirterek, "Sürekli randevu alıp da gelmeyenleri tespit ediyoruz. Mazeret bildirmediği takdirde o kişinin, kimlik numarasıyla randevu almasını süresiz olarak engelleyeceğiz." diyor. Devlet hastanelerinde tedavi olmak isteyen vatandaşların çoğu, yoğunluktan randevu alamadıklarından şikayet ediyor. Bunun en önemli sebebi sisteme gereksiz yüklenilmesi. Hastanelerde gece 24.00'ten sonra yeni gün randevuları veriliyor. Binlerce kişi bu saatte sıra almaya çalıştığı için kilitlenme yaşanıyor. Hastaların yer kalmaz düşüncesiyle hareket ettiğine dikkat çeken Yılmazgil, "Aslında dahiliye gibi branşlar dışında birçok alanda gün içinde de yer bulunabiliyor. Örneğin genel cerrahi ve cildiyede boş yerler var. Bu branşlarda sıra alacaklar gece yarısı yerine gün içinde alsa sisteme daha az yüklenme olur." bilgisini veriyor.

İhlas Son Dakika

Bu haber toplam 2301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim