• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Muayenehane ve SGK Anlaşmalı Özel Sağlık Kuruluşunda Birlikte Çalışma

Muayenehane ve SGK Anlaşmalı Özel Sağlık Kuruluşunda Birlikte Çalışma
Tam Gün yasası olarak ifade edilen 5947 sayılı yasa ile 1219 sayılı Kanun’un 12. Maddesi değiştirilmiş, hekimlerin çalışma statüleri yeniden belirlenmiş ve hekimlerin üç bent halinde sıralanan sağlık kurum ...

Tam Gün yasası olarak ifade edilen 5947 sayılı yasa ile 1219 sayılı Kanun’un 12. Maddesi değiştirilmiş, hekimlerin çalışma statüleri yeniden belirlenmiş ve hekimlerin üç bent halinde sıralanan sağlık kurum ve kuruluşlarından sadece bir bent kapsamındaki sağlık kuruluşlarında çalışabileceği düzenlenmiştir.

1219 sayılı Kanun’un 12. Maddesinde yapılan değişikliğin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi nezdinde açılan davada, Anayasa Mahkemesi, tek bir bent kapsamında çalışma ile ilgili kısıtlamanın Anayasaya aykırı olduğuna karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri Anayasa Mahkemesi kararları uygulamamakta ısrarcı davranmakta ve hekimlerin çalışma başvurularını kısıtlamaktadır.

İl Sağlık Müdürlükleri, hekimlere gönderdikleri yazılarla ya muayenehanelerini kapatmalarını ya da özel sağlık kuruluşundan ayrılmalarını istemiştir. Muayenehanesi olan ve SGK anlaşmalı bir özel hastane veya tıp merkezinde çalışmak isteyen hekimlerin çalışma başvuruları kabul edilmemekte, SGK anlaşmalı özel hastane veya tıp merkezinde çalışıp muayenehane açmak isteyen hekimlerin muayenehane açma talepleri kabul edilmemektedir.

Çalışma başvuruları reddedilen hekimler adına Oda’mızın hukuki desteği ile açılan birçok davada, mahkemeler hekimler lehine karar vermiş ve çalışma başvurularının kabul edilmemesinin 1219 sayılı yasanın 12. Maddesine ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğuna hükmetmiştir. ( İlgili haber için tıklayınız..)

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, muayenehanesi olan ve aynı zamanda SGK anlaşmalı özel bir dal merkezinde çalışan göz hastalıkları uzmanı bir hekime muayenehanesini kapatması ya da dal merkezinden ayrılması yönünde bir yazı göndermiştir. Bu işlemin iptali için açılan davada, Ankara 15. İdare Mahkemesi davanın reddine karar vermiştir. Bu karar, yürütmenin durdurulması istemiyle temyiz edilmiştir. Danıştay 10. Dairesi, yürütmenin durdurulması talebini değerlendirmiş ve Ankara 15. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Danıştay 10. Dairesi kararında, “….1219 sayılı Kanun’un 12. Maddesine atıf yapılmak suretiyle, ( c ) bendinde yer alan, serbest meslek icra eden hekimlerin, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve SGK’dan talep edilmemek kaydı ile (b) bendi kapsamında sayılan sağlık kuruluşlarında da hastalarının teşhis ve tedavisini yapabilecekleri, bu durumun serbest meslek icrasına engel oluşturmayacağı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversitelerde görevli olmayan davacının SGK ile sözleşmesi bulunan Özel Yaman Göz Hastalıkları Dal merkezinde çalışmasının yanı sıra muayenesinde de mesleki faaliyet göstermesinde 1219 sayılı yasanın 12.maddesine aykırılık bulunmadığı, bu nedenle, davacının SGK anlaşmalı sağlık kuruluşunda çalıştığından muayenehanesini kapatması veya SGK anlaşmalı sağlık kuruluşundan ilişiğini kesmesi gerektiği yolunda tesis edilen dava konusu işlemde ve davanın reddi yolundaki mahkeme kararında hukuka uyarlık bulunmadığı” gerekçelerine yer verilmiştir. (Karar için tıklayınız…)

Yerel Mahkeme kararları ve Danıştay 10. Dairesi tarafından verilen karar birlikte değerlendirildiğinde, muayenehanesi olan hekimlerin SGK anlaşmalı özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışmalarının engellenmesi yönündeki işlemlerin hukuka uygun olmadığı bir kez daha vurgulanmış olmaktadır.

İZMİR TABİP ODASI
 

Bu haber toplam 9453 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim