• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Muayenehaneler bitme noktasında

Muayenehaneler bitme noktasında
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Murat Akkaya, uygulanan sağlık politikalarının muayenehaneleri bitme noktasına getirdiğini bildirdi.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Murat Akkaya, uygulanan sağlık politikalarının muayenehaneleri bitme noktasına getirdiğini bildirdi.

Akkaya, TDB tarafından 23-27 Haziran 2009 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ''16. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi''nin ''Meslek Sorunları Sempozyumu''nda meslek örgütlerinin demokrasi açısından önemine değindi.

Meslek örgütlerinin meslekle ilgili en yetkin otoritele olduğunu vurgulayan Akkaya, ''Ağız ve diş sağlığı politikalarıyla ilgili her konuda bizim görüşümüze başvurulması gerek. Eğer bu konuda bir eksik varsa demokraside eksik var demektir'' diye konuştu.

Akkaya, sempozyumla meslek sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdıklarını ve sonucunda tüm meslek politikalarının ortaya çıktığını belirterek, yine bu amaçla Türkiye'nin her yerindeki diş hekimleri odalarının başkanları ile bir araya geleceklerini ifade etti.

Bu yıl sempozyumun konusunun ''çalışanların özlük hakları'' olduğunu dile getiren Akkaya, bu konuyu kamuda ve özeldeki toplu çalışma kuruluşlarındaki diş hekimlerinin özlük hakları olarak ele alacaklarını söyledi. Sosyal güvenlik alanında yapılan birçok değişiklikle kamuda ağız ve diş sağlığı hizmetinin Sağlık Bakanlığı'nın eline geçtiğini ifade eden Akkaya, uygulanan politikalarının kendi alanlarına bir miktar kısıtlama getirdiğini ileri sürdü.

Hizmet sunum şekilleri ile ilgili olarak uygulamaya konulan performans sisteminin de bazı sorunlar yarattığını dile getiren Murat Akkaya, ''Performans sistemi ile maalesef tedavinin kalitesini değil, sayısı önemseniyor. O önemli olunca işlem sayısının doğal olarak artması diş hekimlerinin ağır iş yükü altında ezilmesi ve yoğun stres altında kalmasına yol açıyor. Ağır iş yükü, daha fazla iş yapma baskısı da gerilimlerin artmasına yol açıyor'' diye konuştu.

İSTİHDAM SORUNU YAŞANIYOR

Akkaya, gerilimin ise diş hekimlerinin hastaların saldırısına, hastane yöneticilerinin tartaklamasına uğraması gibi sorunları ortaya çıkardığını iddia etti. Performans sisteminde sadece çalışma döneminde para kazanıldığını belirten Akkaya, emekli olunca maaşa yansıyan bir gelir olmadığını söyledi. Akkaya, ayrıca aynı işi yapanların farklı ücretlendirilmesinin de meslektaşları arasında huzursuzluğa sebep olduğunu söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Uygulanmakta olan sağlık politikaları, muayenehaneleri bitme noktasına getirmiştir. Sağlık hizmetlerinin tek elde toplanması, Sağlık Bakanlığı'nın yeni diş hekimleri istihdam etmesi, poliklinikler açması muayenehanesi olan meslektaşlarımızı zor durumda bırakmıştır. Rakip oluşturmuştur. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin açılmasıyla birlikte yeni istihdam sağlanmamıştır. Meslektaşlarımız muayenelerini kapatıp buralarda çalışmaya başlamıştır. Teknisyenleri, asistanları işsiz kalmıştır. Bu durum yeni istihdam yaratmamakta, mevcut istihdamı bitirmektedir. Diş hekimlerinin kamu ve özel sektörde işçileştirilme süreci başlamıştır. Oysa diş hekimliği tüm dünyada solo olarak uygulanmaktadır.''

DİŞ HEKİMLİĞİNDEKİ YENİLİKLER VE BAŞARISIZLIKLAR

Kongrenin Organizasyon Komitesi Başkanı Mustafa Düğencioğlu da kongre boyunca kamunun başta muayenehaneler olmak üzere özel sağlık kuruluşlarından özel hizmet alımına ilişkin gelişmeler, diş hekimliğinde uzmanlık, kamuda ve özel sağlık kuruluşlarında diş hekimliği hizmeti sunumu ve kamuda çalışan diş hekimlerinin özlük haklarının ele alınacağını kaydetti.

Kongrenin bilimsel programının 25-27 Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleşeceğini ve ana temasının ''Dişhekimliği alanında yenilikler ve başarısızlıklar'' olduğunu belirten Düğencioğlu, bu yıl 1800 kişinin kayıt yaptırdığı kongrede yurt içinden 40, yurt dışından 14 konuşmacının yer alacağını söyledi.

Düğencioğlu, bunların yanı sıra yine Lütfi Kırdar'da diş hekimliği alanında teknolojideki son gelişmeleri izleme şansı verecek bir serginin açılacağını da ifade etti.

Ntv

Bu haber toplam 1495 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim