• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

“Muayenehaneler boş”

“Muayenehaneler boş”
Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, Türkiye’de vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamadığını vurgulayarak, “Muayenehaneler boş, vatandaşın ağzında diş yok.” dedi.

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, Türkiye’de vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamadığını vurgulayarak, “Muayenehaneler boş, vatandaşın ağzında diş yok.” dedi

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, Dünya Diş Hekimleri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütünün diş çürüğünü kalp rahatsızlıklarının baş nedenlerinden biri olarak kabul ettiğini belirterek, “Dünya Diş Hekimleri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü, kalp hastalıklarıyla diş hastalıklarını yan yana getirmiş ve bu konuda çok etkili çalışmalara başlamıştır. İnşallah bizim ülkemizde de en kısa zamanda bu çalışmalar Sağlık Bakanlığı tarafından da üst düzeye çıkartılır.” şeklinde konuştu.

Ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve insanın temel hakkı olduğuna dikkat çeken Başkan Yaman, şunları aktardı:

“Türkiye’de vatandaşlarımızın ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşamadığı bir gerçektir. Bu durum ağız ve diş sağlığında hizmet veren diş hekiminin azlığından değil, sağlık politikalarındaki yanlışlıktan kaynaklanıyor. Serbestte yüzde 60, kamuda yüzde 27, diş hekimliği fakültelerinde yüzde 12 ve diğer kurumlarda yüzde 1 civarında diş hekimi çalışıyor. Yani en fazla diş hekimi özelde hizmet veriyor. Diş hekimi kendini yetiştirmiş, gayet güzel bir muayenehane yapmış, ancak bu muayenehaneler boş, vatandaşın ağzında diş yok.”

Yaman, SGK kapsamındaki vatandaşların göz, kalp, kulak gibi rahatsızlıklarında özel hastanelerde veya muayenehanelerde hizmet alabildiğini, sadece diş ile ilgili problemlerinde buralardan özel hizmet alamadığını belirterek, “Hâlbuki biz ne diyoruz? Sağlık ağızdan başlar. Dişleri bozuk olan bir insanın vücut sağlığından nasıl bahsedebilirsiniz? Herkesin Anayasa’da hekim seçme hakkı vardır. Siz istediğiniz hekime gidebilirsiniz. Sosyal devlet ilkesi gereği ağız-diş sağlığı merkezleri mutlaka olacak. Ancak ‘Ben özelden hizmet almak istiyorum. Bir kısmını benim sigortam karşılasın, bir kısmını da ben kendi cebimden vermek istiyorum.’ diyen insanların önünü kesmeye devletin hakkı yok.” ifadelerini kullandı.

Yaman, “Dünya Diş Hekimleri Birliği bir çalışma yapıyor ve gelişmiş ülkelerde bir standart belirliyor ve diyor ki; 0-16 yaş arasında ortalama bir çürük olacak. Türkiye’de bu oran 7 ve maalesef bu 7 diş çürüğünü aşağı çekemiyoruz. Ben mezun olduğumda, Türkiye’de 7 tane diş hekimliği fakültesi vardı. Şu anda 50’ye yakın diş hekimliği fakültesi var, çok sayıda diş hekimi yetişti. Ancak mesleğe başladığımda Türk toplumunun yaklaşık yüzde 85’nin diş ve diş etinde problem vardı, bugün de yaklaşık yüzde 85’inin diş ve diş etlerinde problem var. Bir geriye gidiş, bir düzelme yok.” bilgisini verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4411 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim