• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Muayenehanelerde Uygulanacak Tıbbi Girişimler Hakkında

Muayenehanelerde Uygulanacak Tıbbi Girişimler Hakkında
Son günlerde çeşitli internet sitelerinde, forumlarda ve uzmanlık derneklerinde muayenehanelerde uygulanabilecek tıbbi ve cerrahi girişimler hakkında tartışlmalar yoğunluk kazanmıştır.

Son günlerde çeşitli internet sitelerinde, forumlarda ve uzmanlık derneklerinde muayenehanelerde uygulanabilecek tıbbi ve cerrahi girişimler hakkında tartışlmalar yoğunluk kazanmıştır.

15 Şubat 2008 tarihinde sanırım yeterli hazırlık yapılmadan yayınlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yönetmeliği muayenehaneleri de kapsamına almış ve buralarda cerrahi ve girişimsel tıbbi işlemleri yasaklamıştır. Fakat bu işlemlerin yönetmelikte açıkça yer almaması nedeni ile açılan ve yönetmelikteki birçok başka konuyu da kapsayan davalar sonucu Danıştay bu hususu da usul olarak hatalı bularak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
 
Şahsi görüşüm Sağlık Bakanlığının muayenehaneleri Ayakta Teşhis ve Tedavi Kuruluşlarından biri olarak yönetmeliğe dahil etmesinin ve buralardaki işlemleri tanımlama ve kısıtlamasının doğru olduğudur.
 
Fakat bu kısıtlama yapılırken tıbbi kriterlerin esas tutulması ve bu konuda ilgili uzmanlık derneklerinden görüş alınması mutlaka gereklidir.
 
Ülkemizdeki sağlık hizmeti şartları, muayenehane koşullarının gösterebileceği farklılıklar da göz önünde bulundurularak pratisyen ve uzman hekimlerin muayenehanelerinde yapabilecekleri tanısal ve girişimsel işlemlerin detaylı tanımlanması uygun olacaktır.
 Tüm dünyada ofis girişimleri olarak bilinen uygulamaların gerekli şartlara sahip muayenehanelerde yasaklanması hem sağlık hizmetlerinin halkımıza ulaşması hem de hekimlerin mesleklerini icra özgürlükleri açısından sakıncalı olabileceği gibi, uyum aşamasında olduğumuz Avrupa Birliği normlarına da uygun düşmeyecektir.
 
Tartışmalarda örnek verildiği gibi, bir diş hekiminin lokal anestezi ile çene kemiğine cerrahi girişim yapması, implant takması mümkün iken, bir uzman hekimin enjeksiyon yapması, sütür atması, sonda takması; bir Dermatoloğun nevüs eksize etmesi, sadece cildin üst tabakalarında etkisi olan lazer cihazı kullanması gibi basit işlemlerin muayenehanelerde yapılmasının yasaklanması mantıken de uygun değildir.
Buna karşın, ameliyathane şartları gerektiren, genel anestezi gerektiren veya neticede post-op bakım veya yoğun bakım gerektirebilecek işlemlerin de maddi kaygılar nedeni ile muayenehane ortamında yapılması tıbben sakıncalıdır.
 
Bu konunun sağlık ile ilgili diğer bir çok mevzuat konusunda olduğu gibi tartışmalı hale gelip Danıştay kararları ile değişikliklere uğramaması, doğru ve kalıcı düzenlemenin yapılması için Sağlık Bakanlığımızın gerekli danışmaları ve detaylı çalışmayı yaparken tek kriter olarak bilimsel gerçekleri ve hukuken bağlı bulunmamız nedeni ile Avrupa Birliği uygulamalarını göz önüne almasını, iddia edildiği gibi sağlıkta rant kavgası suçlamaları ile hekimlik onurunun ve idarenin saygınlığının zedelenmemesini tüm ilgililerden rica eder, çalışmalarında başarılar dilerim.
 
 
17 Eylul 2008 
Uz. Dr. Zafer Aydemir
Bu haber toplam 1676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim