• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Mucize vitamin! Kemikler için k2 vitamini

Mucize vitamin! Kemikler için k2 vitamini
Kullanımına yeni başlanan K2 vitamini mucizeler yaratabilir!

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. C.Tamer Erel, K2 Vitamini kemik yapımı ve sağlamlığının sürdürülmesinde ve arterlerde kalsiyum birikmesini önlemedeki rolü açısından önemli olan yeni bir K vitamini formu olduğunu belirtti.

Geçmişte K vitaminlerinin tek bir vitamin olduğu düşünülüyor ve K vitamini olarak adlandırılıyordu. Bugüne kadar yaygın kullanılan K1 vitamini ağırlıklı olarak kan pıhtılaşması için etki ediyordu.

Ancak, kullanımına yeni başlanan K2 vitamini kemiklerde kalsiyum toplanmasına yardımcı olup, atardamarlarda sertliğe yol açan kalsiyum birikmesine engel olmaktadır.

KEMİKLER İÇİN K2 VİTAMİNİ TAKVİYESİ ÇOK ÖNEMLİ
Kemiklerin daha sağlam olması için, kalsiyumun kemik yapısına bağlanmasından sorumlu protein olan osteokalsinin aktive olması için K2 vitaminine ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. C. Tamer Erel, yaşlanmanın doğal sonucu olarak kemik kaybının meydana geldiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Erel: “Kemiklerin sağlamlığı ve mineral yoğunluğu, iskeletin daha yoğun bir büyüme gösterdiği çocuklukta ve ergenlikte artırılabilir. Yirmili yaşların sonundan otuzlu yaşların ortasına kadar kemik kütlesinin zirvesine erişildikten sonra kemik mineral yoğunluğunda yaş ilerledikçe yavaş bir azalma olur. Bu nedenle, genç yaşlarda kazanılan kemik kütlesi ne kadar yüksekse genel olarak kemik kütlesi de o kadar uzun korunabilir. Çocukların kemik metabolizması erişkinlerden çok daha yüksektir, başka bir deyişle sağlıklı kemik dokusu yapılabilmesi için çocukların daha fazla K2 vitaminine ihtiyaçları vardır. Büyüyen çocuklarda K2 vitamini eksikliği çok önemlidir ve erişkinlikte bunun çok yönlü etkileri olabilir. Bu yönde yapılan araştırmalarda ergenlik çağı öncesi çocuklara verilen K2 vitaminin kemik yapılanmasında rol alan faktörler üzerinde olumlu değişiklikler yaptığı iddia edilmiştir.” diye konuştu.

K2 VİTAMİNİ NOKSANLIĞI, KALSİYUMUN DAMARLARDAN TEMİZLENME SÜRECİNİ AKSATIYOR
Prof. Dr. Erel, yeterli miktarda K2 vitamini alımının kalp damar sistemini olumlu yönde etkilediğini, K2 vitamininin, damar duvarlarında kalsiyum birikimini engelleyen Matrix Gla Proteinini (MGP) harekete geçirdiğini belirtti. Erel şöyle devam etti: “Kalsiyum; çözünebilen faktörler, hücreler ve dokulardan oluşan koordine bir sistemle uzaklaştırılarak arterlerin sağlıklı ve esnek kalması sağlanmaktadır. Ancak, K2 vitamini noksanlığı, kalsiyumun damarlardan temizlenme sürecinin normal işlemesini büyük ölçüde aksatmaktadır. Bu nedenle, K2 vitamini noksanlığı, damarlarda kalsiyum birikimi riskini işaret etmektedir. Gerçekten de yapılan bilimsel çalışmalarda, K2 vitamini alan kadınlarda kalp damar sağlığının daha iyi olduğunu bildirilmiştir” dedi.

Erel, K2 Vitamini eksikliği olan kişilerde görülebilecek sağlık sorunlarının başında, damarlarda kalsiyum birikmesi (kalsifiye ateroskleroz=damar sertliği), yumuşak doku kalsifikasyonu (artroz= eklem kireçlenmeleri), kemik yoğunluğunda azalma, kemik erimesi (osteoporoz) gelmektedir, açıklamasını yaptı.

K2’NİN KIKIRDAK KİREÇLENMESİNİ ÖNLÜYOR
K2 Vitamini ile kalsiyum arasında bulunan ilişkiye de değinen Erel şöyle devam etti: “Kemiklerin sağlamlaşmasında gerekli olan kalsiyumun, kemik yapılarına bağlanması için spesifik bir proteinin aktivasyonunda K2 vitaminine ihtiyaç vardır. Arterlerde K2 vitamini, kalsiyumun damar duvarlarında birikerek damarın sertleşmesine yol açmasını önleyen başka bir proteini aktive etmektedir. Eldeki bilgiler K2’nin kıkırdak kireçlenmesini de önlediğini göstermektedir.”

K2 VİTAMİNİ BAKTERİLER TARAFINDAN YAPILIYOR
K2 Vitamini besinler yoluyla alınması konusunda bilgi veren Erel, K2 vitaminin bakteriler tarafından yapıldığını ve peynir gibi fermente gıdalarda, düşük miktarda bazı süt ürünleri ve yumurta sarısında bulduğunu ifade etti. Fermante soya fasulyesinde hazırlanan bir Japon yiyeceği olan Natto dışında, K2 vitamini meyvelerde ve sebzelerde çok az miktarda bulunduğunu ifade ederek, 45 mcg K2 vitamini almak için 4 kg sığır eti veya 5 litre süt veya 5 litre yoğurt veya 140 g yumurta sarısı tüketilmesi gerekmektedir, diye konuştu.

“K2 Vitamini doğal mıdır?” sorusunu yanıtlayan Erel şu bilgiyi verdi: “MenaQ7 Natto yiyeceğinde Bacillus subtilis bakterileri tarafından sentezlenen tek doğal K2 formudur. MenaQ7, bu doğal kaynaktan ekstre edilmekte ve saflaştırılmaktadır. Mena K2 ürününde Mena Q7 doğal formu bulunmaktadır. Diğer K2 formları (MK-4) sentetiktir, doğal değildir.” diye konuştu.

K2 Vitamini Kullanım dozu hakkında bilgi veren Erel, klinik çalışmalara göre kemik ve damar sağlığını sürdürmek için gereken K2 vitamini dozunun 50 mcg/gün MK-7 olduğu bulunmuştur. Ancak MK-7 dozunun rahatlıkla 45-100 mcg/gün sınırları arasında olabildiğini ifade etti.

OSTEOPOROZ VE K2 VİTAMİNİ KULLANIMI
Osteoporozun tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla birlikte K2 vitamininin kullanılabildiğini, bu ilaçların etkinliğini arttırdığını ifade eden Erel şöyle konuştu: “Nasıl ki bazı hormon tedavileri ile birlikte kalsiyum ve D vitamini gibi mineral ve vitaminler kullanılıyorsa Vitamin K2 de tek başına ve diğer osteoporozu önleyen ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Bazı ilaçların veya kronik hastalıkların yol açtıkları osteoporozun önlenmesinde de vitamin K2 kullanılmaktadır”

K2 vitaminini, özellikle osteoporoza (kemik erimesi) yol açan hastalıkları bulunan veya ilaçlar alan kişilerin kullanabildiğini belirten Erel, bunun dışında asıl menopoz sonrası kemik erime riski olan kadınlar K2 vitamini kullanmalıdır. Menopoz sonrası kadınlarda kemik erime riski ve buna bağlı kemik kırıkları çok sık görülür. Yapılan bilimsel araştırmalarda K2 vitamini kullanan menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunun arttığı ve dahası kemik kırıklarında bir azalmanın olduğu bildirilmiştir, dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11257 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim