TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının bütçesine ilişkin konuşan Müezzinoğlu, sağlıkta dönüşüm programına destek veren milletvekillerine, tüm sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara teşekkür etti.
"Önce insan, önce sağlık" diyerek yola çıktıklarını, büyük bir dönüşüme imza attıklarını, bunu istikrarlı bir yönetim ve gelişen ekonomiyle başardıklarını belirten Müezzinoğlu, sağlıkta dönüşüm programı ile başta koruyucu sağlık ile anne-çocuk sağlık hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirdiklerini anlattı.
Aile hekimliği konusunda önemli gelişmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, "Aile hekimi sayımız bugün 21 bin 200'e ulaştı. Aile hekimi başına düşen nüfusu 2017 yılına kadar 3 binin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneyi başlatıyoruz" dedi.
Sağlığın korunması için kapsamlı programları hayata geçirdiklerini bu kapsamda kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet, kronik solunum yolu başta olmak üzere belirli hastalıklar için ulusal programları uygulamaya koyduklarını anlatan Müezzinoğlu, özellikle tütünle mücadelede önemli mesafe kaydedildiğini, "Dünya Sağlık Örgütünün uluslararası kriterlerine göre sigarayla mücadelede 2012 yılında en yüksek uygulama puanı alarak bu alanda lider ülke olduk" şeklinde konuştu.
Bu yıl 9 ayda 346 bin kişiye evde sağlık hizmeti
Evde sağlık hizmeti uygulamalarının sürdüğünü, bu kapsamda 2013 yılının 9 ayında 346 bin kişiye ulaştıklarını aktaran Müezzinoğlu, tüm sektörlerle birlikte çalıştıklarını söyledi. Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"2002 yılında kişi başı hekime müracaat yüzde 2.2 iken, 2012 yılında 8.2'ye çıktı. Nitelikli yatak oranımızı 2002 yılında yüzde 6'dan 2012 yılında yüzde 34'e ulaştırdık. Hedefimiz 2017 yılı sonuna kadar bu oranı yüzde 90'ın üzerine taşımaktır. Yoğun bakım yatak sayımızı da 2002 yılında 869 iken, 11 bin 130'lara yükselttik. Hastanelerimizin hem tıbbı teknoloji kullanım kapasitelerini artırıyor hemde kalite ve güvenliğini denetliyoruz."
Konuşmasında organ nakilleri konusuna da değinen Bakan Müezzinoğlu, ülke genelinde canlı ve kadavradan gerçekleşen tüm organ nakilleri ile organ bekleyen hasta bilgilerini içeren yeni ulusal organ nakli bilgi sistemini oluşturduklarını, bu sayede 2002 yılında 745 olan organ nakli sayısının, 2013 yılında 4 bin 196'ya çıktığını bildirdi. Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları kampanyalara da destek istedi.
Müezzinoğlu, hastanelerden telefonla randevu sisteminin başarıyla sürdüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:
"Telefonların ücretli olmasıyla ilgili çalışmalarımız, inşallah telefonla randevuda, 1 lirayı geçmeyecek bir çalışmayı yürütüyoruz. Bunu da en kısa zamanda sonuçlandıracağız. İnternet üzerinden randevu ücretsizdir. Günlük ortalama 225 bin işlem gerçekleştiriyoruz. Randevu alarak muayene olma oranı yüzde 45'lerde. 2014 yılında bu oranı yüzde 65'lere taşımayı planlıyoruz.
İlaç takip sistemini kurduk. Bu sistem karekod kullanma ve izleme yapılabilen ilk yaygın uygulamadır. Karekod ilacın parmak izidir. 2014 yılında itibaren telefonlarımıza vereceğimiz programlarla hastalarımız kendi aldıkları ilacın karekodunu okutarak, bu ilacın ruhsatlı mı, izinli mi, takibi yapılmış mı bunu da görebilecekler. Dünyada ilk olacak."
Müezzinoğlu, 2013 yılında ulusal ambulans filosuna dahil edilen yeni ambulans sayısının 710 olduğunu, Avrupa'nın en büyük medikal kurturma ekibini kurduklarını bu ekiplerin ülke içinde ve dışında çok büyük kurtarma operasyonlarına katıldığını anlattı.
"Cepten sağlık harcaması azaldı"
2002 yılında hizmet alımı dahil 256 bin olan çalışan sayısının, 2013 yılında 516 bine ulaştığına işaret eden Müezzinoğlu, iddiaların aksine cepten sağlık harcamalarının da azaldığını vurguladı. Müezzinoğlu, "TÜİK'in açıklamış olduğu son rakamlara göre cepten yapılan sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı 2002 yılında yüzde 19.8 iken 2012 yılında yüzde 15.4 olmuştur" dedi.
2003-2012 yılları arasında toplam 2 bin 132 sağlık tesisini tamamladıklarını bildiren Müezzinoğlu, şehir hastanelerinin sadece Türkiye değil, bölge ülkeleri içinde önemli bir yatırım olduğunu söyledi.
Müezzinoğlu, gemi hastane projesine başladıklarını, sağlık turizminde vergi muafiyeti uygulamaları getirdiklerini, serbest sağlık bölgelerinin kurulmasının önünü açtıklarını ifade ederek, "Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi 2014 yılı Mart, Nisan ayında ülkemizin hizmetine girecek" dedi.
Müezzinoğlu: "Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneyi başlatıyoruz"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "2014 yılından itibaren telefonlarımıza vereceğimiz programlarla hastalarımız kendi aldıkları ilacın karekodunu okutarak, bu ilacın ruhsatlı mı, izinli mi, takibi yapılmış mı görebilecekler." dedi.
Kaynak: 
Bu haber toplam 4562 defa okunmuştur
Etiketler: sağlık bakanlığı, telefonla randevu, bin, işlem, meclis, ücretli, muayene, konuştu, Türkiye, isterim, Hastane, randevu, internet, ücretsiz, açıklaması, müezzinoğlu, Genel Kurulu, çağrı merkezi, Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Van'da yolu kapanan mahallede rahatsızlanan çocuk ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldıVan'ın Çatak ilçesinde kar nedeniyle yolu kapanan mahallede rahatsızlanan 3 yaşındaki çocuk, ekiplerin çalışmaları sonucu hastaneye ulaştırıldı.
Bakan Memişoğlu sağlık çalışanlarının yeni yılını kutladıSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık çalışanlarının yeni yılını kutladı.
112 Acil Çağrı Merkezlerince bu yıl 95 milyon çağrı yanıtlandı112 Acil Çağrı Merkezlerince 2025 yılında 95 milyon çağrıya yanıt verildi, 35 milyon vakaya müdahale edilmesi sağlandı.
Nevşehir'de 5 ambulans hizmete alındıNevşehir'de, 4'ü Sağlık Bakanlığınca tahsis edilen, 1'i de hayırsever iş insanı tarafından hibe edilen 5 ambulans hizmete alındı.- 16:40 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/2
- 16:25 - 2026 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Ayakta Tedavide Kullanılan Hazır Tıbbi Malzemelerin Teminine İlişkin Sözleşme Eki Ek-7 Örneklemeye Tabi Malzeme Listesi Hakkında
- 16:03 - Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı Giriş Sınavı Sonuçlarına İlişkin Duyuru
- 23:43 - Bitlis Valisi Karakaya, görev başında yeni yılı karşılayan personeli ve hastaları ziyaret etti
- 23:33 - Van'da yolu kapanan mahallede rahatsızlanan çocuk ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 22:33 - Bakan Memişoğlu sağlık çalışanlarının yeni yılını kutladı
- 22:13 - 112 Acil Çağrı Merkezlerince bu yıl 95 milyon çağrı yanıtlandı
- 21:53 - Kalp ameliyatının ardından taburcu edilen hasta evine dönerken trafik kazasında hayatını kaybetti
- 19:38 - Nevşehir'de 5 ambulans hizmete alındı
- 19:33 - Sivas'ta kurtarma ekipleri kemoterapi tedavisi gören hasta için seferber oldu
- 18:58 - Gelecek yıl ithal edilecek bazı ürünlere ilişkin denetim tebliğleri yayımlandı
- 18:18 - Güney Afrika'da geleneksel sünnet ritüellerinde ihmaller sonucu son iki ayda 41 kişi öldü
- 18:13 - Madagaskar'da ilk defa M çiçeği vakası tespit edildi
- 17:58 - Bakan Memişoğlu'ndan sağlık personeli atamasına ilişkin açıklama:
- 17:21 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/1
- 16:33 - Düzce'de sağlık ekipleri kar paletli ambulanslarla köylerdeki hastalara ulaştı
- 16:13 - İsrail'in, Gazze'ye saldırılarında can kaybı 71 bin 269'a yükseldi
- 16:08 - Şanlıurfa'da kar ve tipi nedeniyle 80 hastaya paletli ambulansla ulaşıldı
- 15:53 - Gazze'de hastalığına teşhis konulamayan 12 yaşındaki Emir, tedavi bekliyor
- 15:28 - Bitlis'te yolu kapanan mezradaki hasta ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 15:18 - İsrail'in uyguladığı soykırım nedeniyle Gazze'nin nüfusu yüzde 10'dan fazla azaldı
- 15:13 - Gazze, 2025’te İsrail’in insanlığa karşı işlediği savaş suçlarının sahnesi oldu
- 14:58 - Şanlıurfa'da havale geçiren bebek paletli ambulansla hastaneye ulaştırıldı
- 14:43 - Diyarbakır'da ambulans helikopter ve paletli ambulans hasta bebek ile 1 çocuk için seferber oldu
- 14:03 - Felç geçirmesine neden olan tümörden 4 saatlik ameliyatla kurtuldu
- 13:53 - Mersin Şehir Hastanesi'nde 21,5 milyondan fazla poliklinik ve acil servis hizmeti verildi
- 13:43 - John F. Kennedy'nin torunu Tatiana Schlossberg kansere yenik düştü
- 05:01 - Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-31.12.2025
- 14:33 - Çorum'da dumansız hava sahası denetimi yapıldı
- 12:23 - İstanbul'da yılbaşında 10 bin 552 sağlık personeli görev alacak
- 11:48 - 53 yıllık sigara bağımlılığından tedaviyle kurtuldu
- 11:43 - "Dadaş 25 Hava Ambulansı" bu yıl 733 acil hastaya "Hızır" gibi yetişti
- 09:10 - Sağlık Hizmet Sunumu Kapsamında Kullanılan Tıbbi Cihazların Teknik Servis Hizmetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik
- 09:06 - Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
- 00:18 - İzmir'de tren istasyonunda kalbi duran yolcuya yapılan müdahale güvenlik kamerasında
- 23:43 - Muş'ta mezrada rahatsızlanan öğretmen, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 22:43 - Çanakkale'de 26 öğrenci gıda zehirlenmesi şikayetiyle hastaneye başvurdu
- 22:08 - Hakkari'de yolu kapanan yerleşim yerlerindeki hastalar, ekiplerin çabasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 21:53 - İlaç yetersizliğinden bir oğlunu kaybeden Gazzeli aile ambulans uçakla Türkiye’ye getiriliyor
- 21:43 - Siirt'te kar nedeniyle yolu kapanan köydeki çocuk hastaneye ulaştırıldı
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
2026 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Ayakta Tedavide Kullanılan Hazır Tıbbi Malzemelerin Teminine İlişkin Sözleşme Eki Ek-7 Örneklemeye Tabi Malzeme Listesi Hakkında
Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/2
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı Giriş Sınavı Sonuçlarına İlişkin Duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim




































