• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Müezzinoğlu şehir hastaneleri ve yoğunbakımlar hakkında bilgi verdi

Müezzinoğlu şehir hastaneleri ve yoğunbakımlar hakkında bilgi verdi
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başakşehir ve Etlik dışında diğer şehir hastaneleriyle ilgili sözleşme sürecinin bittiğini ve yapım aşamasına geçildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaklaşık 4 bin 300 grip şüphesiyle yatırılan hastadan 366'sında H1N1 virüsü tespit edildiğini belirterek, 39 ölüm vakasından 30'unun H1N1 virüsüyle olduğunu ifade etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, "Torba Kanun" Teklifi olarak bilinen Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor. "Temel Kanun" olarak görüşülen Teklifin 1. Bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, Gaziantep'te kamu hastaneleri konusunda sıkıntı olduğunu belirterek, "Şu anda Perilikaya'nın ihale tarihi alındı. Gaziantep Şehir Hastanesi'nde yer değişikliği nedeniyle bir gecikme yaşadı ama şu anda her ikisinin de çok hızla yapım süreçlerine girilmiş vaziyette" dedi.

Yoğun bakım yatak yetersizliğinin mevsim itibarıyla Türkiye genelinde yaşanan sorun olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, 12 yılda yoğun bakım yatak sayısını 11 kattan daha fazla artırmalarına rağmen özellikle yoğun mevsimler olan Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında yoğun bakım yatak sorunu yaşandığını kaydetti. Müezzinoğlu, Başakşehir ve Etlik dışında diğer şehir hastaneleriyle ilgili sözleşme sürecinin bittiğini ve yapım aşamasına geçildiğini söyledi.

Müezzinoğlu, birinci derece deprem kuşağında olanlarda izolatör bekleme sürecinin asgari altı ay olduğuna işaret ederek, Manisa Şehir Hastanesi'nin temelinin atıldığını ancak deprem izolatörlerini beklemek durumunda olduklarını vurguladı. Kocaeli'nde askeri alandan alınan arsada daha önce askeri mühimmat depolandığını ve mayın temizlemeyle ilgili durum olduğunu belirten Müezzinoğlu, 10-15 gün içinde bitireceklerini söyledi. Müezzinoğlu, hastanelerin uluslararası finansman gerektiren projeler olduğuna dikkati çekerek, "Projelerin tamamında da uluslararası finansman sağlanmış durumda. Uluslararası yargı da bu anlamda ihtiyaç olarak gündemimize geldi ve Yüce Meclis'ten de geçti" dedi.

 

-Domuz Gribi

 

Milletvekillerinin Domuz Gribi ile ilgili sorularını da yanıtlayan Müzzinoğlu, şu bilgiyi verdi:

"2013 sonu ve 2014 Mart sonu, Nisan'ına kadar grip vakalarında yaşadığımız yoğunluğu bu sene yaşamadık. Yükselen pikler; hafta sonları veya geceleri ilave kadrolar oluşturarak vermemiz gereken poliklinik hizmetleri anlamında bir yoğunluk yaşamadık, son 20-25 gün hariç. Son 20-25 günde, bu sene yaşadığımız bir pik var ve hafta sonu itibarıyla da hastanelerde ortalama son 10-15 günde grip şüphesi nedeniyle yatırdığımız hasta sayısı ortalama günlük 60 iken, son iki günde ortalama 30'a indi. Yani grip salgınındaki düşme süreci başladı. Bugün sabah itibarıyla 39 ölüm vakamız var. Bu 39'dan 30'u H1N1 virüsü teşhisiyle, 4 veya 5'i H3N2 virüsü teşhisiyle, diğer 4-5 ise influenza B virüsü nedeniyle… Yani 9 vakanın 4 veya 5'i influenza, diğer H3N2 virüsüyle de 4'ü veya 5'ini bu şekilde kaybettik. Ama bu vakalarımızın yarısından çoğunda böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, solunum sistemi sorunları, kronik hastalıklar, diyabet gibi ilave sorunları olan, kronik vakaların üzerine gelen ilave enfeksiyonlardan kaybettiğimiz vakalar oldu. 300'den fazla türü olan bir virüs ve her yıl da virüslerin tip değiştirdiği, mutasyona uğradığı ve tedavisi dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir hastalıkla mücadele. Bireyin alacağı tedbirlerin yanında, biz de erken alınabilecek tedbirleri alıyoruz. Hastalarımızı olabildiğince yakın takibe alarak tedavi etmeye çalışıyoruz. Burada kısmi destek olan ilaç Tamiflu.... Eczanelerde ola ki yeterince yoksa diye 250 bin kutuyu bütün hastanelerimize dağıttık. Dolayısıyla burada virüsün karantinaya alınarak tedavisi de ne yazık ki söz konusu değil. Olabildiğince hastalarımızı istirahatiyle, destek tedavileriyle -yoksa tedavi keşke mümkün olsa, ilacı olsa- diğer ilave sorunlarını çözerek sağlıklı hale getirmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 4 bin 300 grip şüphesiyle yatırdığımız hastadan yapılan tetkikler sonucu 366'sında H1N1 virüsü tespit edildi ki oran olarak yaklaşık yüzde 8'lerde. Ülkemizin grip virüsüyle veya H1N1 virüsüyle bu sene yaşadığı sıkıntı, Avrupa ülkelerine göre daha düşük oranlarda. Bizim bu tür şüphelileri karantina sistemine girdiğimizde varabileceğimiz bir netice ve alabileceğimiz bir köprü olarak da ne yazık ki uygulanabilir görmüyorum."

Teklifin 1. Bölümü üzerindeki konuşmalar tamamlanarak, değişiklik önergelerinin görüşülmesine geçildi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4463 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim