• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Mükemmeliyetçi Yapı Fibromiyalji’ye Yol Açabiliyor

Mükemmeliyetçi Yapı Fibromiyalji’ye Yol Açabiliyor
Kaslarda görülen yaygın ağrı, hassasiyet, tetik noktalarla ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir hastalık olan fibromiyalji yaşam kalitesinin ciddi oranda düşmesine yol açabiliyor.

Fibromiyaljiyi tetikleyen önemli faktörlerden birinin kişilik yapısı olduğunu dile getiren Uzm. Dyt. Merve Öz, özellikle hassas ve mükemmeliyetçi yapıya sahip insanlarda fibromiyaljinin daha sık görüldüğünü vurguladı.

Fibromiyaljiye neyin yol açtığı tam olarak saptanamamakla birlikte travmaların, stresin ve kişilik yapısının başlıca etkenler olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, “Özellikle stres; vücudumuzda bağışıklık sisteminin bozulmasına ve baskılanmasına yol açabiliyor. Buna ek olarak ağrılarla ve olumsuz duygularla başa çıkma yeteneğimizi de azaltır. Bu anlamda günlük yaşamdaki stres ve onun da ötesinde stresli ve travmalı çocukluk öyküleri fibromiyalji belirtilerinin yoğunluğunun ve sıklığının artmasında etkilidir. Fibromiyalji hastalarının çoğu stresli durumlarda ağrılarının ve yorgunluk belirtilerinin arttığını belirtmekte ” dedi. 

STRES: HEM NEDEN HEM SONUÇ

Stresin; fibromiyaljinin ortaya çıkması, yönetimi ve alevlenmesinde önemli bir etken olduğunu belirten Öz, fibromiyaljiye eşlik eden semptomlar ve kronik ağrıların da strese yol açtığını ve böylece stres ve fibromiyalji arasındaki ilişkinin kompleks ve çok boyutlu olduğunun da altını çizdi. 

HASSAS VE MÜKEMMELİYETÇİLER RİSK ALTINDA

Daha çok hassas yapılı, duygusal, olaylardan çabuk etkilenen ve mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip kişilerde fibromiyaljinin daha sık görüldüğünü söyleyen Öz, “Bu hastalar felaketleştirici düşünce tarzına çok yatkındırlar. Bir başka deyişle yaşanan durumla ilgili en kötü senaryoyu düşünürler. Felaketleştirici düşünce tarzı fibromiyaljinin oluşmasına ve oluştuktan sonrada ağrıların şiddetlenmesine neden olabilmektedir. Örneğin, fibromiyalji ağrıları çeken bir birey, ‘bu ağrılar asla geçmeyecek’, ‘artık yürüyemeyeceğim’, ‘hayatım boyunca böyle kalacağım’ şeklinde düşünebilmektedir. Böylece felaketleştirici düşünce yapısına sahip hastalarda ortaya çıkan stresin hem fibromiyaljinin nedeni hem de sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Stres ve fibromiyalji arasında kompleks, çok boyutlu hatta kısır döngü diye tabir edilebilecek bir ilişki vardır” dedi. 

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİYLE YÜZ GÜLDÜRÜCÜ SONUÇLAR ALMAK MÜMKÜN

Felaketleştirici düşünce yapısı bulunan ya da mükemmeliyetçi olan hastalarda ‘Bilişsel Davranışçı Terapi’ yönteminin etkili olduğu bilgisini veren Öz, “Düşüncelerimiz duyguları, duygularımız davranışları, davranışlarımız ise yaşamımızı belirlemektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi, olumsuz yönde gelişen koşullanma ve bununla ilişkili olarak gelişen inanç sistemini fark ederek; bu inanç sisteminin düşünce, duygu ve davranışlara yansıma şeklini kişiye göstermeyi amaçlar. Bireylerde diyet ve egzersiz programlarına ek olarak, Bilişsel Davranışçı Terapinin de uygulandığı çalışmalarda stresin ve dolayısıyla fibromiyalji ağrılarının azaldığını; vücudun gevşemeye başladığını görüyoruz” diyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim