• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Nadir Hastalıkların Geleceği Mükemmeliyet Merkezleri Sempozyumu başladı

Nadir Hastalıkların Geleceği Mükemmeliyet Merkezleri Sempozyumu başladı
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen "Nadir Hastalıkların Geleceği Mükemmeliyet Merkezleri Sempozyumu"nda tanıdan tedaviye ilişkin alana yönelik tüm konular masaya yatırılacak.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki sempozyumda, "Nadir Hastalıklar Sağlık Hizmetinde Gelişim ve Gelecek Vizyonu", "Nadir Hastalıklarda Klinik Araştırmalar", "Avrupa'da Nadir Hastalıkların Durumu" başlıklı konular ele alınacak.

Morfoloji binası Prof. Dr. Abdulkadir Noyan Konferans Salonu'nda başlayan ve gün boyu devam edecek sempozyumda, "Nadir Hastalıklar Sağlık Hizmetinde Gelişim ve Gelecek Vizyonu", "Nadir Hastalıklarda Klinik Araştırmalar", "Avrupa'da Nadir Hastalıkların Durumu" başlıklı oturumlar yer alıyor.

Sempozyumun açılışında konuşan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, akraba evliliklerine bağlı nadir hastalık sıklığının Türkiye'de diğer ülkelere oranla daha yüksek olduğunu söyledi.

Nadir hastalıkların birçoğunun tedavisinin bulunmadığını ancak bu alanda kullanılabilecek ilaç çalışmalarına ilişkin araştırma-geliştirme faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Akdağ, buna yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini ifade etti. Akdağ, ayrıca bu alanda görev yapan uzman hekim sayısının artırılmasının önemine işaret etti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan ve 2023-2027 arasını kapsayacak "Nadir Hastalıklar Strateji Belgesi ve Eylem Planı" ile yol haritasının belirlendiğini aktardı.

Nadir hastalıklarda hizmet kalitesinin ve tedaviye erişimin artırılabilmesi için önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Aydın, genetik taramaların artmasıyla yeni nadir hastalıkların tanımlandığını dile getirdi. Aydın, nadir hastalıkların birçoğunun genetik kaynaklı olduğunu belirterek, genellikle araştırmalarda ilaç firmalarının dolaylı ya da doğrudan sponsor olduğu bilimsel araştırmaların büyük rolünün olduğunu kaydetti.

Aydın, "Bizleri bu tereddütten kurtarmak için bağımsız merkezlere ihtiyaç var. Bu nedenle üniversitelerimizin kurduğu merkezlerin ve bu konudaki araştırmalarının çok değerli olduğunun altını çizmek istiyorum." dedi.

Yapılacak bilimsel çalışmalar için üniversiteleri desteklediklerine vurgu yapan Aydın, nadir hastalıklara ilişkin tedavi alternatiflerine yönelik yoğun çalışma yapılması gerekliliğine işaret etti.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise nadir hastalıkların tıbbi, sosyal ve ekonomik yönden önemli bir alan olduğuna dikkati çekti.

Bu alanda yapılacak çalışmalara Ankara Üniversitesi olarak destek verdiklerini aktaran Ünüvar, yakın zamanda önemli çalışmaların hayata geçirileceğini bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1041 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim