• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

Nane: Her yönüyle şifalı bir bitki

Nane: Her yönüyle şifalı bir bitki
Nane yaprağı veya naneden elde edilen uçucu yağ gıdalarda çeşni, tat-koku verici & düzeltici ve ilaç olarak kullanılıyor.

Nanenin yemeklere lezzet katmasının yanı sıra şifalı özelliklerinin de bilindiğini, hâttâ hazımsızlıkta nane-limon kaynatıp içmenin ilk akla gelen ev ilacı olduğunu belirten Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik "Anadolu’da yaptığımız halk ilacı araştırmalarında, değişik yabani nane türlerinin yaprak ve uçucu yağının halk ilacı olarak kullanıldığını gördük. Nane çay halinde bilhassa mide ağrıları, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Halkımız uçucu yağına çok güzel bir isim vermiş: Nane ruhu" şeklinde açıklamalar yaptı.

Şifası Avrupa İlaç Kurumu tarafından kabul edildi

Nane çayının faydalarının altını çizen Prof. Dr. Sezik "Bitki çaylarında ve eczacılıkta kullanılan nanenin bilimsel adı Mentha piperita’ dır. Diğerlerinden ayırmak için bu naneye “tıbbi nane” diyoruz. Tıbbi nanenin tarımı yapılır ve kurutulmuş yaprakları çay olarak kullanılır. Bu çayın bulantı, hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici olarak kullanılabileceği Avrupa İlaç Kurumu tarafından da kabul edilmiştir. Pek çok bilimsel kitapta, bu kullanılışların yanında gaz giderici, sindirim sistemindeki kasılmaları azaltıcı, safra salgısını artırıcı olarak da kullanılabileceği kayıtlı. Son yıllarda antioksidan, ağrı azaltıcı etkilerinin bulunduğu ve bilhassa radyoterapide radyasyonun zararlı etkilerinden cildi koruduğunu gösteren araştırmalar da yayınlandı. Kısacası tıbbi nane şifalı, yararlı bir bitkidir” dedi.

Bitki çaylarındaki nane 'Tıbbi nane'

Nane çayının etkisi, yapraktan suya geçen, mentol, fenolik asitler ve flavonoit genel adı verilen maddeler tarafından meydana getirilir. Tıbbi nanenin şifalı etkilerinden yararlanılması için öneride bulunan Prof.Dr. Sezik "Nane yaprağı ya tek başına veya benzer etkilere sahip başka bitkilerle olan karışımları halinde kullanılır. Piyasada bu şekilde hazırlanmış poşet bitki çaylardan bir adetini kupaya koyup üzerine çok sıcak olmayan (çok sıcak olursa kokulu maddeyi kaybedebilirsiniz) su ilâve edip 5 dakika civarında bekletip içtiğinizde rahatladığınızı hissedeceksiniz. Reflüsü olanlar nane çayı içmemeli, reflüyü artırabilir. Nane çayı içmek için midenizde rahatsızlık hissetmeyi beklemeyin, diğer şifalı etkilerinden yararlanmak için nane çayını daha sık içmekte yarar var.” diyerek sözlerine devam etti.

Pazardan alınan nane nedir?

Pazar veya aktardan alınan nanenin türünün farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sezik “Pazardan alınan nane, başka bir nane türüdür. Kimyasal yapısı biraz farklıdır. Dolayısıyla etkisi de değişik olur. Eğer, aktardan nane alıp çay gibi demleyip içiyorsanız, pazardan taze nane alıp yapraklarını kurutup kullanın daha iyi. Tabii en iyisi kalitesi belli, hijyenik şartlarda hazırlanan, tıbbi nane taşıyan poşet çayları kullanmaktır“ diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7406 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim