• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Necati'nin doktoru tam gün kararnamesine takıldı

Necati'nin doktoru tam gün kararnamesine takıldı
11 yaşındaki hemofili hastası Necati'nin tam da ameliyat için sırası gelmişken, uzman doktoru hükümetin tam gün kararnamesine takıldı.

Üniversite hastanelerinde, muayenehanesi olan hekimlerin ameliyat yapamaması, hemofili hastalarının ortopedi ameliyatlarını durdurdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi olan 11 yaşındaki Necati Bilgin, uygulamanın ilk mağdurlarından. EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, “Bu hastalar Türkiye’de sadece üç üniversite hastanesinde ameliyat ediliyordu, artık yapılamıyor, sorun çözülmezse yüzlerce hasta sakat kalacak. Necati en küçük hastalarımızdan. Daha önünde yaşayacak uzun bir ömür var. Necati’nin boynunu bükük bırakamayız” diye konuştu.

Necati, Manisa Turgutlu’ya bağlı Avşar Köyü’nden. Mevsimlik tarım işçileri 38 yaşındaki Hacer ve 40 yaşındaki Fatih Bilgin çiftinin tek çocuğu. Necati’ye hemofili teşhisi 6 aylıkken, ilk sütdişini çıkardığında konuldu. Sosyal güvencesi olmayan aile, Necati’yi 6 yaşına kadar tedavi ettiremedi. Necati, yine hemofili hastası olan dayısının ilaçlarıyla büyüdü.

Hacer Bilgin yetkililere seslendi: “6 yaşına geldiğinde yeşil kart çıkartabildik. Ondan sonra tedavi görmeye başladı ama geç kalmışız. Dizindeki problem 3 yaşında başladı. Yürütmüyoruz, okula bile sırtımızda taşıyoruz. Çünkü yürüyünce ayak bilekleri şişiyor, değnekle yürüdüğünde sağ kolunda sorun çıktı. Tek umudumuz ameliyattı, o şansımız da gitti. Oğlumun sakat kalmasını istemiyorum. Yetkililer sesimizi duysun.” EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı’nın verdigi bilgiye göre hemofili hastalarını Türkiye’de ameliyat eden İstanbul’da iki, Ankara ve İzmir’de bir merkez vardı. Hastaların yüzde 90’ı bu üç ilde ameliyat ediliyor. Ancak Ege, İstanbul ve Hacettepe Üniversitesi hastanelerinde ameliyatları durdu.

‘Çare, sözleşmeli hizmet’

Kavaklı’nın çözüm önerisi, sözleşmeli hizmet: “Yakın gelecekte ameliyat günü almak için bekleyen 10 hastamız vardı. Türkiye’de 4 bin hemofili hastası var. Bunların 2 bini ağır hemofili ve eklem sakatlıkları riski yüksek hastalar. Binden fazla hastanın hayatının belli bir döneminde ameliyat olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı belki bu deneyimli hekimlerle sözleşme yaparak hastaların mağduriyeti giderilebilir.”

Ameliyata giremeyen Prof. Dr. Semih Aydoğdu da “Bu hastaları yurtdışına uçakla gönderip ameliyat ettirmek de çok mantıklı bir şey değil. Çünkü ameliyat sonrası da sorunlar olabiliyor” dedi.

70 milyonluk ülke 10 uzmanın eline bakıyor

Türkiye Hemofili Derneği Başkanı ve İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Zülfikar ise hemofili hastalarının ortopedik ameliyat konusunda eskiden beri güçlük çektiğini hatırlattı. Halen kendisinin de 30 hastasının sırada beklediğini anlatan Zülfikar, temel sorunu ‘bu alanda ameliyat yapmayı göze alan hekim sayısının çok az olması’ olarak özetledi.

Zülfikar, “Yani sorun Tam Gün’den önce de vardı. İzmir örneğine göre zaten az sayıda ameliyat yapan hekim sayısının biraz daha azalmış olduğu anlaşılıyor” dedi. 70 milyonluk Türkiye’de bu alanda uzman hekim sayısının 10’u bulmadığını vurgulayan Zülfikar, hemofili hastalarının tedavilerinde de aksamalar olabileceğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2126 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim