• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Neden mavi gözlüyüz? Yoksa mutasyona mı uğradık?

Neden mavi gözlüyüz? Yoksa mutasyona mı uğradık?
Frank Sinatra, Stephen Hawking, Marie Curie ve Stephen Fry… Hepsi mavi gözlü olmalarını aslında 6,000–10,000 yıl önce meydana gelen bir mutasyona borçlular...

Frank Sinatra, Stephen Hawking, Marie Curie ve Stephen Fry… Hepsi mavi gözlü olmalarını aslında 6,000–10,000 yıl önce meydana gelen bir mutasyona borçlular.

Bilim adamları günümüz mavi gözlü insanlarının aslında bir mutasyon sonucu bu hale geldiğini savunuyor.
Kopenhag Üniversitesi’nden Prof. Hans Eiberg “Aslında hepimizin gözleri kahverengiydi,” diyor.

Mavi renk göz muhtemelen Karadeniz’in doğu ya da kuzeybatı kısmında, Avrupa’nın kuzeyine yapılan büyük bir tarımsal göçün yer aldığı bölgede 6 ile10,000 yıl öncesinde ortaya çıktı.

“Bu benim tahminim, ancak Afganistan’ın kuzeyinde de meydana gelmiş olabilir,” dedi.
Prof. Eiberg, bu mutasyonun OCA2 olarak adlandırılan geni değiştirdiğini, böylelikle kahverengi göz üretme mekanizmasının “kapatıldığını” belirtiyor.

OCA2 geni saça, göze ve cilde rengini veren melanin üretiminde görev alıyor.

Bahsedilen gende meydana gelen mutasyon bu genin işleyişini tamamen durdurmuyor, sadece faaliyet alanını kısıtlıyor. Bu sayede melanin üretimi azalıyor ve göz rengi maviye dönüyor.

Eğer OCA2 geni tamamen işlev dışı bırakılmış olsaydı bu geni taşıyan kişiler albino olur, saç ve ciltlerinde herhangi bir renk maddesi görülmezdi.

Araştırma için Prof. Eiberg ve ekibi Hindistan, Danimarka ve Türkiye’den mavi gözlü bireyleri inceledi.

Profesörün bulguları 1996 yılında başlayan araştırmaların sonuçları olarak görülüyor.

“ Mavi gözlü tüm kişilerin DNA’sında tamamen birbirinin aynı olan bir nokta bulunuyor. Bundan dolayı mavi gözlü kişilerin hepsinin aynı ataya sahip olduğunu çıkarıyoruz,” diyerek Human Genetics dergisine bir rapor sundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7828 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim