• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Nikahtan önce doğurganlık check-up’ı yaptırın

Nikahtan önce doğurganlık check-up’ı yaptırın
Üreme sağlığını olumsuz etkileyen pek çok hastalık mevcut. Eğer siz de evlenmeden önce doğurganlık testlerinizi yaptırırsanız, ileride karşınıza çıkabilecek sorunların önüne vakit kaybetmeden geçebilirsiniz



Her beş çiftten biri kısırlık sorunu yaşıyor. Uzmanlar ise anne-baba olmanın asla ertelenmemesi gerektiği görüşünde. Kariyer uğruna annebaba olmayı ertelemek, ileride geri dönülmez sorunlara yol açabiliyor.

Her ne kadar tıp ve teknoloji her geçen gün gelişse de; anne ve babanın yaşı, tedavinin başarısında en önemli faktör.

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, özellikle çocuk sahibi olma planlarını erteleyen yeni evli çiftlere tavsiye edilen doğurganlık check-up'ı hakkında önemli bilgiler verdi...


MADDİ KAYIPLARI ENGELLER


Evlilik öncesi hem kadına, hem de erkeğe yapılacak olan 'Evlilik öncesi check-up'ı' neden önemli?
Üreme sağlığını olumsuz etkileyen pek çok sorun ve hastalık mevcut.

Açıklanamayan, sebepsiz infertilite (kısırlık) olarak bilinen durumun görülme sıklığı yüzde 10-15 civarında. Yeni evlenen ve çocuk planlarını erteleyen çiftlere, olası problemlerini önceden öğrenme imkanı veren 'doğurganlık checkup'ı'; ilerleyen dönemde neler ile karşılaşabilecekleri konusunda fikir verir.


KİŞİYE ÖZEL


Doğurganlık check-up'ı'nda çiftlere hangi testler uygulanır?

Testlerin detayı anne veya baba adayına özgü olarak planlanır ve çiftin durumuna göre değerlendirilir.
Yeterli ve ihtiyaç duyulabilecek testlerin yapılması; hem çiftlerin çocuk sahibi olma şansını ortaya koyacak, hem de maddi olarak yıpranmalarının önüne geçecektir. Aynı zamanda tedaviye ışık tutacak bilgilerin toplanmasını sağlayacaktır.

Üroloji ve jinekoloji muayeneleri, hormon testleri, sperm analizi, enfeksiyon testleri sonrasında gebelik için uygun zaman ortaya konabilir. Bu testlerde anne ve babanın öyküsünün alınması faydalı olur. Muayene ve sonrasında sperm analizi, kan testleri ile gerekirse biyopsi, laparoskopi, histeroskopi, rahim filmi gibi daha ileri tetkikler yapılabilir. Doğurganlık check-up'ı, gereksiz zaman ve ekonomik kayıplardan çiftleri korur.

Kısırlık da kanser gibi modern yaşamın bize kötü bir hediyesi mi, bu yüzyılın hastalığı mı?

Kısırlık sorunu eskiden de vardı. Ancak günümüzde kısırlık oranları artış gösterdi. Eskiden oran yüzde 10 iken, bugün yüzde 15'lere çıktı. Bu artışa paralel olarak günümüzde teşhis ve tanı yöntemleri de gelişti. Önceki yıllarda insanlar kısırlığı kader kabul edip kabulleniyor veya ikinci evlilikle çözüm üretmeye çalışıyorlardı. Kadın faktöründe, kuma gibi evliliklerle çözülmeye çalışılıyordu. Halbuki günümüzde kişiler tıbbın imkanlarından faydalanıp çocuk sahibi olabilmenin yollarını arıyorlar ve birçoğu da başarıyor.

Kısırlık neden bu kadar artış gösterdi?

Erkek ve kadın cephesinde yapılan geç evlilikler, stres, çevre kirliliği, sigara-alkol gibi alışkanlıklar, şişmanlık, beslenme bozuklukları, elektronik kirlenme, sanayi ortamında, özellikle kimyasal sanayinde çalışma; kadın ve erkek üreme hücrelerinin olumsuz etkiliyor.

Bu nedenle de kısırlık, her geçen gün hızla artış gösteriyor

Sizce kadınların kariyer yapması ve geç evlenmesi de önemli bir faktör mü? Erken yaşta yapılan evlilikler desteklenmeli mi?

Bu, çok önemli bir faktör. Tüp bebekte başarıyı belirleyen en önemli nokta; kadının yaşı ve yumurtalarının sağlıklı olmasıdır. Çok genç yaşta yapılan evlilikler de doğru değil; ideal doğurganlık zamanı 25-33 yaş aralığıdır.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4148 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim