• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Nişasta bazlı şeker'den uzak durmak için 10 neden

Nişasta bazlı şeker'den uzak durmak için 10 neden
Son günlerin en çok konuşulan sağlık konusu nişasta bazlı şeker, yani NBŞ şekerlerin en zararlısı. Peki insan vücudu günde ne kadar şekeri tolere edebiliyor? NBŞ'in zararı hangi özelliklerinden kaynaklanıyor?


Tıp otoriteleri şekerin her türlüsünün insan sağlığına zararlı olduğu konusunda hemfikir. Çünkü uzmanlara göre insanın vücut sistemi fazla şeker tüketmek için tasarlanmadı. Son günlerin en çok konuşulan sağlık konusu nişasta bazlı şeker, yani NBŞ ise şekerlerin en zararlısı. Peki insan vücudu günde ne kadar şekeri tolere edebiliyor? Nişasta bazlı şekerin zararı hangi özelliklerinden kaynaklanıyor, NBŞ vücutta nasıl bir seyir izliyor ve hangi organları etkiliyor?

 

14 şeker fabrikasının özelleştirileceğinin açıklanmasıyla dikkatler bir kez daha nişasta bazlı şekere yöneldi. Halihazırda birçok gıdada kullanılan nişasta bazlı şekerin daha çok kullanım alanı bulacağı, şeker pancarından veya şeker kamışından elde edilen şekerin de yerine geçeceği düşüncesi, tıp uzmanları başta olmak üzere birçok çevrede tedirginlik yarattı.

Nişasta bazlı şekerin, kan şekerini adeta jet hızıyla yükselttiğini söyleyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, NBŞ'nin birçok ciddi hastalığa yol açtığını ve herkes için zararlı olduğunu söyledi, ancak şekerli gıdaları daha çok tüketen çocuklara vurgu yaptı.

"BİR ÇOCUĞA YAPILABİLECEK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK"

"İçi şekerle, katkı maddeleriyle dolu çöp yiyecekler yedirmek bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür" diyen ve çalışmalarını daha çok sağlıklı beslenme ve hastalıklardan korunma üzerine yoğunlaştıran Dr. Ümit Aktaş, ntv.com.tr'nin NBŞ hakkındaki sorularını yanıtladı. İşte Dr. Aktaş'ın ifadesiyle nişasta bazlı şeker gerçeği:

Nişasta bazlı şeker nedir, ne için kullanılır?

NBŞ, genellikle mısırdan elde edilen bir sıvı şekerdir. NBŞ, şeker kamışından ya da pancardan elde edilen sofra şekeri (sakkaroz) gibi tek başına tüketilmez ama endüstriyel olarak üretilmiş gıdaların hemen hepsinde karşınıza çıkar. Liste çok uzun ve çok çeşitli: Meyve suları, gazlı içecekler, gofretler, bisküviler, dondurmalar, reçeller, faydalı olarak lanse edilen meyveli yoğurtlar... Hatta ketçaptan hardala, endüstriyel olarak üretilmiş turşulardan hazır salata soslarına ve paketlerde satılan çorbalara kadar aklınıza gelmeyen pek çok gıdanın içinde nişasta bazlı şeker vardır. Etiketlerde İngilizce HFCS (High Fructose Corn Syrup) olarak da karşınıza çıkabilir. Tüm pastane ürünlerinde, baklavalarda da bu en zararlı şeker formu kullanılır.

NBŞ'nin pancardan elde edilen şekerden ne farkı var, NBŞ zararlı da diğer şekerler zararsız mı?

Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla fırlatan nişasta bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olur.

Madem bu kadar zararlı neden gıda endüstrisi tarafından çok seviliyor?

Çünkü NBŞ, pancardan ve şeker kamışından elde edilen şekerlere göre hem daha ucuz hem de çok daha tatlı. Gıdaların raf ömrünü uzatmak gibi bir maharetinin de olması onu vazgeçilmez kılıyor. Bunlar gıda üreticileri için harika özellikler, hem ürünün maliyeti düşüyor hem de raf ömrü uzuyor.

NBŞ ÇOK SAYIDA HASTALIĞA YOL AÇABİLİR

NBŞ, insan sağlığına nasıl zarar veriyor, hangi hastalıklara zemin hazırlıyor?

Her ne kadar gıda endüstrisi, "İster pancardan ister mısırdan elde edilsin şeker şekerdir" gibi bir söylemle bu zehri savunmaya kalksa da durum hiç de öyle değil. Öncelikle tekrar altını çizelim: Şekerin menşei ne olursa olsun her türlüsü zararlıdır, ama ucuz olduğu, ürünlerin raf ömrünü uzattığı için gıda endüstrisinin pek sevdiği NBŞ, şekerlerin en zararlısıdır. Diğer şekerlere kıyasla kan şekerini çok daha hızlı yükseltir. Bu da onu, fazla şeker tüketiminin yol açtığı tüm hastalıklar açısından en tehlikeli şeker formu haline getiriyor. NBŞ'nin yol açabileceği hastalıklar ise şöyle:

. Obezite.

. İnsülin direnci.

. Diyabet.

. Kanserler.

. Yüksek kan trigliseridi.

. Karaciğer yağlanması.

. Kalp ve damar hastalıkları.

. Alzheimer.

"VÜCUT SİSTEMİMİZ ÇOK ŞEKER TÜKETMEK İÇİN TASARLANMADI"

Günde en fazla ne kadar şekerli gıda tüketebiliriz?

Sistemimiz bu kadar çok şeker tüketmek için tasarlanmadı. Obeziteden, diyabetten, kanserden korunmak istiyorsanız hayatınızdan şekeri çıkarmanız gerekiyor. Vücudumuz günde en fazla bir veya iki meyveden aldığı şekeri tolere edebilir.

"ÇOCUK ŞEKER YEDİKÇE ALKOL İÇMİŞ GİBİ SARHOŞ OLUR!"

Nişasta bazlı şeker tüketimi konusunda çocuklar açısından durum nedir, onlar için risk daha mı fazla?

Yetişkinler için zararlı olan bir şeyin çocuklara kat kat daha fazla zarar vereceği ortada. İçi şekerle, katkı maddeleriyle dolu çöp yiyecekler yedirmek bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür. Onu diyabetten, kalp hastalıklarından, kanserden korumak istiyorsanız böyle yiyeceklerden uzak tutmanız gerekiyor. Ayrıca vücudunda probiyotik eksikliği olan çocuklarda kontrolsüz bir şekilde büyüyen candida mantarı, şekeri alkole dönüştürür. Yani çocuk şeker yedikçe alkol içmiş gibi sarhoş olur! Bu şeker formunun karşınıza çıktığı her yiyecekte katkı maddelerinin, boyaların, tat artırıcı kimyasalların da bulunduğu unutulmamalı. Endüstriyel olarak üretilmiş yiyecekler pek çok zehirle birlikte gelir. NBŞ bu zehirlerden sadece biridir, mısırdan elde edilen şekeri çıkarıp yerine pancar şekeri koysanız da bir şey değişmez.

NBŞ kullanmamak için 10 neden sıralar mısınız?

1. Kansere yakalanmak istemiyorsanız.

2. İnsülin direncinden korunmak istiyorsanız.

3. Obeziteden korunmak istiyorsanız.

4. Tip 2 diyabet hastası olmak istemiyorsanız.

5. İnme geçirmek istemiyorsanız.

6. Kalp krizi geçirmek istemiyorsanız.

7. Bunama, Alzheimer gibi yetişkin nüfusu tehdit eden hastalıklardan korunmak istiyorsanız.

8. Karaciğerinizin yağlanmasını istemiyorsanız.

9. Kan trigliserid seviyeniz düşsün istiyorsanız.

10. Sağlıklı, uzun bir yaşam sürmek istiyorsanız.

"ENDÜSTRİYEL OLARAK ÜRETİLMİŞ TÜM GIDALARDAN UZAK DURUN"

Nişasta bazlı şeker başta olmak üzere tüm şekerli gıdaların zararlı olduğuna bu şekilde vurgu yapan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, endüstriyel olarak üretilmiş tüm gıdalardan uzak durulması gerektiğini söylüyor, "Tuzlu ya da tatlı, pakete girmiş hiçbir hazır gıdayı tüketmeyin. Pastane ürünleri ve şerbetli tatlılar yemeyin. Böylece sadece nişasta bazlı şekerden değil bu yiyeceklerle birlikte gelen tüm zehirlerden de korunmuş olursunuz" önerisinde bulunuyor.

Tülay KARABAĞ

 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3131 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim