• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Normal doğum yaptıran doktor ve ebeye iki kat ücret

Normal doğum yaptıran doktor ve ebeye iki kat ücret
Sezaryenle doğum oranını düşürmek isteyen Sağlık Bakanlığı, ilk somut adımı mart ayında ulusal bir kampanyayla atıyor. Bakanlık, sezaryen yerine normal doğumu teşvik eden doktorlarla ebelere 2 kat ücret ödeyecek.

Halk normal doğumla ilgili bilgilendirilecek. Bakanlık normal doğumu teşvik eden hekim, ebe ve sağlık personel daha çok kazanacak. Ebelik müessesesi ise güçlendirilecek.

Türkiye yüzde 45.2 ile sezaryenle doğumda dünya 1’incisi. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ile Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’yle ortak oluşturduğu çalışma grubunun hedefi, bu oranı Haziran 2013’te dünya ortalaması olan yüzde 35’e çekmek.

Ulusal mı, kişisel mi? Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Göktolga, “Tanınmış yüzler aracılığıyla normal doğumun faydaları anlatılacak. Gebeyi normal doğuma teşvik eden hekim ve ebelere 2 kat fazla ücret ödenecek. (Göktolga bu konunun ayrıntılarını üzerinde çalıştığı gerekçesiyle açıklamadı.) Ebelik güçlendirilecek. Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu bağımsız bir grup hastaneleri denetleyerek sezaryen oranlarını gözden geçirecek. Doğum sosyal bir olgu. Doğumla ilgili politikaların ulusal olarak belirlenmesi gerek” dedi.

İ.Ü. Cerrahpaşa Fakültesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Oral’a göre konu vaka vaka ele alınmalı: “Hekim ve hasta tüm şartları gözden geçirip birlikte karar vermeli. Erken sezeryan bebekte solunum sıkıntısına yol açar, anne için enfeksiyon, kanama riski vardır. Normal doğumda komplikasyon riski yoktur ama genelde vajinaya dikiş atılır, tekrarlayan normal doğumlar, idrar kaçırma ve cinsel ilişkide sıkıntıya yol açabilir.”

‘Sezaryen yap puanı kap’ devri bitecek

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun verdiği bilgiye göre normal doğuma fazla ücret halen uygulanan performansa dayalı ödeme sisteminde sezaryen yerine normal doğuma daha fazla ‘puan’ vererek uygulanabilir. Halen uygulanan sistemde doktorlar yaptıkları ‘iş’ başına (dikiş, sezaryenle doğum vs..) puan alıyor ve bu paraya dönüşüyor. Çerkezoğlu, “Performans sistemi başladığından beri sezaryenla doğum çok arttı. Dünyada hiçbir ülkede bu kadar yüksek bir oran yok. Bakanlığın sezaryen oranını aşağıya çekme çabası doğru. Ama biçimi bu olmamalı. Sezaryanı önlemenin yolu, normal doğumu teşvik edene ekstra para vermek değil, performans sistemini tümüyle değiştirmektir” dedi.

Sancısız doğum da teşvik edilecek

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil normal doğumu teşvik için epidural anestezi yöntemini de yaygınlaştıracaklarını açıkladı: “Hedef daha az sezaryen değil daha doğru doğum yönetimi. Bunun için klinik hizmet, idari ve halka yönelik yeni düzenlemeler olacak. Hekim, ebe ve diğer sağlık personelinin, vajinal normal doğumu özendirme içinde bir tutum ve davranış geliştirmeleri sağlanacak. Ayrıca normal doğumda kullanılan ve ağrısız anestezi biçimi olan epidural anestezi yöntemini yaygınlaştırmaya yönelik bir yaklaşım sergilenecek.”

Normal doğumda epidural anesteziyle kadının belden aşağısı uyuşturuluyor, böylece kadın doğum sancılarını daha az hissediyor.

Ebelere yeni yetki ve haklar verilecek

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, doğum üniteleri kadının mahremiyetine özen gösterilecek şekilde planlanacak. Sancılı gebe özel salona alınacak ve doğum da aynı odada gerçekleştirecek. Sağlık ekibi orada bulunacak.

Gebeyi normal doğuma teşvik eden hekim, ebe ve sağlık çalışanına, bakanlık tarafından 2 kat fazla ücret ödenecek.

Ebelerin yetkileri ve özlük hakları yeniden düzenlenecek, ebelik müessesesi güçlendirilecek.

Mart ayında ulusal basında büyük bir kampanya başlatılacak. Tanınmış yüzler aracılığıyla anne adaylarına normal doğumun faydaları anlatılacak. Gebe takip merkezlerinde de hamilelere normal doğum ve sezaryenle ilgili detaylı bilgi verilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15071 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim