Sağlık Bakanlığı'nın, Nüfusu 200 Binin Altında Olan İllerde Devlet Hastanelerini Tek Çatı Altında Toplama Kararı Uygulanmaya Başlandı. Söz Konusu Uyglamanın Amacı, Kaynak İsrafını Önlemek ve Tek Odaklı Hizmet Vermek Olarak Belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın, nüfusu 200 binin altında olan illerde devlet hastanelerini tek çatı altında toplama kararı uygulanmaya başlandı. Söz konusu uyglamanın amacı, kaynak israfını önlemek ve tek odaklı hizmet vermek olarak belirtiliyor.
Karar gereği Türkiye'de 84 hastane idare ve yönetim anlamında birleştirildi. Birleşmenin gerçekleştiği illerden birisi de Afyonkarahisar. Kentte bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ile Kocatepe Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı'nın kararı ile idare ve yönetim anlamında tek çatı altında birleştirildi. Birleştirilmesinin ardından Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimliği'ne, Kocatepe Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Duran atandı.
Op. Dr. Duran, Afyonkarahisar'ın nüfusunun 200 binin altında olduğu için böyle bir uygulamaya gidildiğini bildirdi. Afyonkarahisar ve Kocatepe devlet hastanelerinin 1 Temmuz'dan itibaren tek idare altında hizmet vermeye başladığını aktaran Duran, birleşmenin sadece yönetim anlamında gerçekleştiğini, 2 hastanenin binasında da sağlık hizmetlerinin verilmeye devam edeceğini ve hiçbir kesinti olmayacağını kaydetti.
Geçiş aşamasında ufak tefek de olsa birtakım sıkıntılar olabileceğine değinen Başhekim Duran, "Kocatepe Devlet Hastanesi'nde ister istemez bazı birimler kapandı. Mesela döner sermaye birimi tek oldu. Satın alma ve ayniyat birimi tek olacak. Ama hastaların mağdur edilmemesi için her 2 hastane binasında da sağlık kurulunu devam ettiriyoruz. Yani birçok ilde olmayan heyet olayı haftanın 4 günü devam edecek." dedi.
Hastanelerin acilinde hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Duran, buraların aynı kapasite ve tempoda çalışacağını söyledi. Her 2 hastanenin de eksikliklerini gideceklerini ve daha güzel hizmet vermeye başlayacaklarını anlatan Duran, "Neresi zayıfsa orayı güçlendirmek için çalışmamız olacak." ifadelerini kullandı.
Şu aşamada poliklinikleri taşımayı düşünmediklerini belirten Başhekim Duran, "İlimizde 2 hastane mevcuttu. Bunların kendilerine özgü giderleri var. Bunlar küçümsenecek rakamlar değil. Yani tasarruf mutlak surette şart. Önceden her hastaneye ayrı ödenek geliyordu. Döner sermayeden pay vardı. Şimdi bakanlık tabi bunu tek hastane olarak görecek. İster istemez bu ödenek miktarı düşecek. Bu kaçınılmaz ve doğal bir şey. Bundan dolayı bizim ciddi anlamda tedbirler almamız lazım. Bu yönde hemen çalışmaları başlattık. Mesela personelleri mümkün olduğunca bir yerde toplamayı uygun gördük. Birçok hizmetler tek elden olacak. Hasta tek yerden birtakım işlemlerini yaptıracak." şeklinde konuştu.
Bakanlığın bu uygulama ile birçok şeyden tasarruf sağlayacağını aktaran Başhekim Duran, şunları söyledi: "Mesela bu hastanedeki bir malzemeyi diğer hastane de kullanabilecek. Yani atıl vaziyette hiçbir şey kalmayacak. Belki yıllarca kullanılmayan, o hastanenin hep alıp durduğu bekleyen malzemeler var. Bunları oradaki doktorlar da görüp bu malzemeyi kullanacak. Bu uygulamada, belki geçiş aşamasında ufak tefek sıkıntı yaşabiliriz, ama kesinlikle vatandaş, hizmet anlamında mağdur olmayacak. Hatta daha güzel ve kaliteli sağlık hizmeti verilecek."
Son Dakika