• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Nükleer tıp zor durumda

Nükleer tıp zor durumda
Sağlık hizmetlerinde kullanımı her geçen gün artan Nükleer Tıp tanı ve tedavi uygulamaları ile hastalıkların erken tanısında kolay ve etkili tedavi olanağı sunulmaktadır.

Sağlık hizmetlerinde kullanımı her geçen gün artan Nükleer Tıp tanı ve tedavi uygulamaları ile hastalıkların erken tanısında kolay ve etkili tedavi olanağı sunulmaktadır.

Her yıl Ekim ayının ilk haftasında kutlanan ve bu yıl 4-10 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Nükleer Tıp Haftası” nedeniyle Türkiye Nükleer Tıp Derneği tarafından yapılan kampanya ile ilgili açıklamada, 2009 yılında, ülkemizde 30.000’i aşkın hastanın tanı ve tedavi hizmetlerinden faydalandığı Nükleer Tıp hizmetlerinin karşı karşıya olduğu güncel sorunlara dikkat çekme gereği duyulduğu ifade edildi.

Dernek adına açıklamada bulunan Dernek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünlü, geçtiğimiz yıl Avrupa’da Nükleer Tıp alanında kullanılan radyoaktif elementlerin üretildiği nükleer reaktörlerin bir kısmının devre dışı kalması nedeniyle baş gösteren kriz nedeniyle onkoloji ve kardiyoloji gibi toplum sağlığında hayati önem taşıyan tıp alanlarında tanı koydurucu nitelikteki bir çok sintigrafik tetkikin, talebe yanıt verecek ölçüde yapılamaması tehlikesi doğduğunu, Avrupa Birliği bünyesindeki sağlık otoritelerinin tehlikenin boyutlarına dikkat çekmesi ve hükümetler nezdindeki girişimlerin acil tedbirlerin devreye konmasını sağladığını belirtti.

Dr. Ünlü, “Ülkemizdeki Nükleer Tıp bölümlerinde kullanılan radyoaktif elementlerin büyük bir kısmının Avrupa dışı kaynaklardan ithal ediliyor olması nedeniyle ülkemizdeki etkileri sınırlı olan bu krize yol açan etkenler kısa dönemde gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda, sağlık sektöründe önemli sorunlara neden olabilecektir” diye konuştu.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Ünlü, Ülkemizde son yıllarda hızla yaygınlaşan Nükleer Tıp uygulamalarının karşı karşıya olduğu önemli bir sorunun da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Nükleer Tıp’da kullanılan, pahalı teknolojik yatırım, özelleşmiş eğitimli insan gücü gerektiren ve birçoğu ithal kaynaklı radyofarmasötiklerin temini ile gerçekleşen tanı ve tedavileri ücretlendirme politikası olduğunu belirterek, “Yatırım maliyetlerinin tamamen göz ardı edildiği bu ücretlendirme politikası ve Nükleer Tıp tetkik ve tedavilerinin faturalandırılma koşullarındaki bürokratik engeller, birçok özel sağlık kuruluşunu SGK güvencesindeki hastalara Nükleer Tıp hizmeti veremez hale getirmiş olup, bu koşullar altında kamu sağlık kuruluşlarının da verdiği hizmeti tehdit eder boyuta ulaşmıştır” diye konuşan Dr. Ünlü, “İthal teknoloji ve ürünlere ihtiyaç duyulması nedeniyle maliyetleri eşdeğer olmasına rağmen dünya koşullarının çok çok altında ücretlendirilen bu tetkik ve tedavilerin, sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki hastalar için erişilebilirliği her geçen gün kısıtlanmaktadır” diye sözlerine ekledi.

Hürriyet

Bu haber toplam 1895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim