• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Obez misiniz, hesaplayarak öğrenin!

Obez misiniz, hesaplayarak öğrenin!
Beden kitle indeksi, vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır. Kadın ve erkekte obezite, beden kitle indeksi ile sınıflandırılır.

Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

Dünya ve Türkiye'de hızla yayılan 'obezite cerrahisi', uzmanlara göre, obezite tedavisinde kullanılan en önemli yöntem. İstanbul Bariatrics Kliniği'nden Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, obezite cerrahisine ilişkin bilgiler verirken, bu hastalığın artık orta yaş hastalığı olmadığına dikkat çekiyor. İstatistiklere göre ABD'de fazla kilolu 100 milyonu aşkın insan yaşıyor. Obezite cerrahisinde ilk kullanılan yöntemlerden biri, halk arasında "kelepçe" olarak biliniyor. Bu yöntem artık terk ediliyor.

"Gastrik by-pass" uygulamasında ise hastanın yediği yemeğin sindirimi azalıyor. Prof. Dr. Türkçapar, "Etkinliği daha yüksek olan bu yöntemle hastalar fazla kilolarının yüzde 70-80'lik bölümünü kaybediyor" diyor. Aşırı şişman bir hastanın "gastrik by-pass" ameliyatı ise ilk kez 2010 yılında robotik cerrahi ile yapıldı.

APOLLO ENDOSKOPİK MİDE KATLAMA OPERASYONU

Türkiye'de 2014'te ilk kez gerçekleştirilen endoskopik mide katlama uygulaması cerrahi sınırda olmayan obez hastalar için umut veren bir girişim olarak görülüyor. Yöntem, cerrahi komplikasyonlar içermiyor. Bu nedenle acısız, kesintisiz ve kansız gerçekleştiriliyor. 'Apollo endoskopik mide-katlama' ameliyatı adı verilen yöntemle, ameliyat sınırı olarak kabul edilen 40 vücut kitle endeksinin altındaki kişilere de obezite cerrahisi uygulanabiliyor. Yöntem ilk kez 3 hastaya uygulandı.

İŞTE ÖLÇME YÖNTEMİ

Beden kitle indeksi, vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır. Kadın ve erkekte obezite, beden kitle indeksi ile sınıflandırılır. Beden kitle indeksi ölçüleri şöyle:

ÇOCUĞUNUZ OBEZİTE RİSKİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR MU?

1- Çok yemek yiyor, doymayı bilmiyorsa

2- Çok az su içiyorsa

3- Çok fazla meyve suyu içiyorsa

4- Su yerine şekerli sıvı (tatlandırılmış sıvı) tüketimini tercih ediyorsa

5- Öğün aralarında abur cubur denilen tek yönlü kalori kaynağı olan besinlerden veya boş kalori olarak adlandırılan besinlerden tüketiyorsa

6- Sevdiği besinlerde ikinci porsiyonu talep ediyorsa

7- Karbonhidrat ağırlıklı yemek seviyorsa

8- Tercihi yağlı besinlerden yana ise

9- Hiç kahvaltı etmiyorsa

10- Sık sık öğün atlıyorsa

11- Tek yönlü kalori kaynağı olan lezzet vericileri seviyorsa (soslar-mayonez gibi)

12- Az meyve, baklagil, çok şeker tüketiyorsa obezite riskine davetiye çıkardığınızdan emin olabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim