• BIST 9707.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım Cevaplıyor

Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım Cevaplıyor
Obezite, öncelerden gelişmiş ülkelerin bir sorunu iken artık gelişmekte alan ülkelerde de önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır.

Batıda, sigaradan sonra ikinci sırada almalı üzere obezite önlenebilir ölümlere neden almaktadır. Obezite, öncelerden gelişmiş ülkelerin bir sorunu iken artık gelişmekte alan ülkelerde de önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Ülkemizde de gidegele çoğalan obezite hastalığı, tehlikeleri, tedavi çeşitleri ve tedavi süreci hakkında Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım bilgilendiriyor.

Obezite Ve Morbid Obezite Nedir?

Obeziteyi, kısaca vücutta aşın yağ birikimi olarak tanımlayabiliriz WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) ise obeziteyi" Vücutta hastalıklara neden alacak biçim ve oranda anormal, fazla miktarda yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır.

Morbid Obezite ise ortaya çıkardığı ölümcül sorunlar nedeniyle yaşamı ciddi olarak tehdit eden ileri derecede şişmanlar olarak tanımlanır. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40'ın üstünde olanlar morbid obez olarak kabul edilir.

Obezîtenîn Tehlikeleri Nelerdir, Ne Gibi Hastalıklara Yol Açar?

Obezite vücudun tüm sistemlerinde bozukluğa yol açar. Uzmanlar, obez kişilerin yaşıtlarına göre 12-l 5 yıl daha az yaşadığını söylemektedir. Obezite tip 2 diabetes mellitus (Şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yağ metabolizması bozuklukları, uyku annesi, rellü, cinsel bozukluklar, kemik ve eklem sorunları, solunum sistemi bozuklukları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Obezite hastalarının dış görünümleri bozulduğu için bu hastaların sosyal yaşam ve ruh sağlığı da bozulmakta, depresyon gibi birçok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Obez hastalarda meme ve kalın barsak kanserleri gibi bazı kanser türleri daha çok görülmektedir. Vücutta yağ aram ortalama olarak kadınlarda 9625-30. Erkeklerde %1 5--20'dir.

Obezite tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Obezite tedavisinde ı. Diyet 2. Egzersiz 3. İlaç tedavisi 4. Cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Tedavide diyet ve egzersizin büyük rolü vardır. Öncelikle hastalar yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar iyi bir beslenme eğitimi olmalı, bu konudaki yanlışları öğrenmelidir. Egzersiz mutlaka hayatın içinde yer almalıdır. Tüm bunlar yetersiz kaldığında belli grup hastalarda ilaçlar denenebilir. Ancak bunların do çoğunun ciddi yan etkileri tespit edilmiş olup, günümüzde hala çok etkili, yon etkisi az bir ilaç yoktur.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki morbid obezite tedavisinde cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verme oranı %2 civandadır. Günümüzde morbid obezitenin kalıcı ve etkin tedavisi cerrahidir.

Obezite tedavisi tamamen bir ekip işidir. Endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, beslenme ve diyet uzmanlarından oluşan bir ekip hastayı değerlendirmek, tedavi yöntemini belirlemelidir.

Hangi Obez Hastalara Cerrahi Tedavi Öneriyor musunuz?

VKİ=4O kg /m2 ve üzeri olan morbid obez hastalarda ek bir yan- daş hastalık olmasa bile,

VKİ :35-40 kg/mî arasındaki obez hastalarda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklıları, tip 2 DM, hiperlipidemi, uyku apne sendromu vb. hastalıklardan en az birinin vardığında cerrahi tedavi endikasyonu vardır.

Cerrahi Tedavide Hangi Metotlar uygulanıyor?

Medicana International Ankara Hastanesi Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Yıldırım tedavi yöntemleri hakkında bilgilendiriyor.

Kısıtlayıcı ameliyatlar:

1- Ayarlanabilir mide bandı: Komplikasyonların fazla olması ve aşırı sıvı kalorili yiyecek alındığında etkinliğini dolayı artık pek kullanılmıyor.

2- Sleeve  (Tüp mide): Mide Özel zımbalarla uzunlamasına kesilerek tüp haline getirilerek daraltılır. Fizyolojik bir ameliyattır ve ileride başka bir yönteme çevrilebilir. Bu nedenle son yıllarda en popüler ameliyat olmuştur. Hem yemeyi kısıtlar hem de iştah azalmış olur.

3- Mide Katlama: Son yıllarda gündemde olan bir ameliyatın. Mide yukarıdan aşağı dikişlerle daraltılır. Komplikasyonlar az, ancak açlık hissi devam ettiği için etkisi kısıtlıdır.

4- Mide İdam: Aslında ameliyat değildir. Endoskopi ile mideye bir balon yerleştirilir ve şişirilir. Tek başına bir zayıflama metodu değildir ancak süper morbid obezitelerde bir miktar kilo verdirip ameliyatı kolaylaştırmak için ya da diğer tedavilere destek amacıyla kullanılır. Ortalama 6 ayda çıkınlaması gerekir. Delinme, mideye zarar verme, barsak tıkanıklığına neden olma gibi yan etkileri vardır.

Emilim bozucu ameliyatlar:

1- Gastrik By-Pass: Dünyada en çok yapılan ameliyattır. Hem mide küçültülür, hem de emilim yapılan ince bağırsak mesafesi azaltılmış olur. Yaşam boyu vitamin ve mineral desteği şarttır.

2- Mini Gastrik By-pass: Normal by passa göre daha kolaydır. Yaklaşık 2metre ince bağırsak, emilimde devre dışı kalır.

3- Duodenal Switch ameliyatı: Oldukça etkili ancak yapılması zor bir ameliyattır. Yaşam boyu mineral ve vitamin desteği gerekir.

4- Duodenal by pass/ sleeve gastrektami: Bir önceki ameliyata benzer, yine yaşam boyu mineral ve vitamin desteği gerekir.

Ameliyatla her şey bitiyor Mu?

Hayır, bitmiyor. Ameliyat hastaya büyük bir şans sunuyor. Hasta mutlaka kontrollerini yaptırmalı, tavsiyelere uymalı, yeni bir yaşam tarzı benimsemelidir. Diyet ve spor hayatın bir parçası olmalıdır.

Doç. Dr. Osman Yıldırım İletişim

Adres: Remzi Oğuz Arık Mah. Tunalı Hilmi Cad. Park Apt. No: 114/44
(Mado ve Ceviz in bulunduğu bina)
06680 Çankaya ANKARA

http://www.osmanyildirim.dr.tr/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6997 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim