• BIST 8792.48
  • Altın 2238.284
  • Dolar 32.3368
  • Euro 35.0772
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Obezite hakkında bilinmesi gerekenler

Obezite hakkında bilinmesi gerekenler
Obezitenin genel tanımı; bedendeki yağ kütlesinin bedendeki yağsız kütleye göre oran olarak aşırı artması sonucu boy uzunluğuna oranla kilonun olması gereken seviyenin üstüne çıkması şeklinde olur.

Obezite Nedir?

Obezitenin genel tanımı; bedendeki yağ kütlesinin bedendeki yağsız kütleye göre oran olarak aşırı artması sonucu boy uzunluğuna oranla kilonun olması gereken seviyenin üstüne çıkması şeklinde olur. Normal şartlarda yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15 ila %18’i, yetişkin kadınlarda da %20 ila %25’i yağ dokusundan meydana gelmektedir. Yetişkin erkeklerde bu oranın %25’i geçmesi ve yetişkin kadınlarda da %30’u geçmesi ile obezite oluşumu meydana gelir. Günlük alınan enerji miktarı yani bir diğer değişle kalorilerin günlük harcanan kalori miktarına göre daha fazla olması ile vücutta yağ birikimi meydana gelir. Yağ birikimi de belli bir orandan sonra obeziteye neden olur. Yani kısaca çok yemek yemek ve bunun üstüne bir devlet hareketsiz kalmak sürekli hale gelince obeziteye neden oluyor. Günümüzde gelişen teknoloji ile her işimizi internet üzerinden yapabilmemiz sonucu obezite oranları da artmış durumda. Tabi genetik yatkınlık da obezitede önemli bir rol oynuyor.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Obezitenin zararları içerisinde neden olduğu hastalıkları sayabiliriz. Obezite beraberinde birçok rahatsızlığı getirebilir. Bu yüzden obezite hastası olan bireylerin düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları son derece önemlidir. Obezitenin doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir; • Tip 2 Diyabet • Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) • Safra Kesesi Hastalıkları • Metabolizma sendromları • İnme • Uyku Apnesi • Astım • Karaciğerde Yağlanma • Kadınlarda adet düzensizlikleri ve gebelik komplikasyonları • Çok fazla kıllanma • Akıl ve ruh sağlığı bozulması, depresyon • Kaslarda ve iskelet sisteminde sorunlar

Obezite Ameliyatı Nedir?

Obezitenin tedavisi için birkaç yöntem mevcuttur. Obezite tanısı konulduktan sonra hastalara alternatif tedavi yöntemleri uygulanabilir. Fakat asıl önemli olan obezite başlamadan önlem almak ve obeziteden korunmaktır. Çocukluk çağlarında başlayan obezite riski özellikle o çağlarda dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite oluştuktan sonra ise hastanın durumuna göre uygulanabilecek 5 farklı tedavi vardır. Diyet (Tıbbi Beslenme) Tedavisi: Bu tedavide hedef obez bireye olması gereken beslenme alışkanlıklarının aşılanmasıdır. Bu tedavi yöntemi tamamen bireye özgüdür ve her birey için özel hazırlanır. Aynı diyet programını kullanan farklı bir kişi istediği sonucu alamayabilir. Burada önemli olan beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, kilonun boy oranına göre doğru aralığa getirilmesi ve kilo verildikten sonra tekrar kilo alma ihtimalinin önüne geçilmesi. Egzersiz Tedavisi: Egzersiz tedavisi daha çok tıbbi beslenme tedavisine destek olarak uygulanan bir tedavidir. Bu tedavide amaç günlük olarak belirli bir miktar enerji harcamaktır. Normal şartlarda bir yetişkinin her gün günlük 30 dakika orta şiddet derecede bir egzersiz yapması gerekmektedir. Egzersiz tedavisi diyet sebebi ile oluşan kas kütlesi kaybı ihtimalini ortadan kaldırır. Tıbbi diyet tedavisi ve egzersiz tedavisini bir arada uygulayan kişilerde verilen kilonun geri alınması ihtimali de ortadan kalkmış olur. Davranış Değişikliği Tedavisi: Kilo almaya sebep olan davranışların değiştirilmesi üzerine bir tedavidir. Kötü davranışların bırakılması, iyi davranışların da ödüllendirme yolu ile pekiştirilmesi üzerine kurulmuştur. Farmakolojik Tedavi: İlaç tedavisi hafif ve orta derecede kilo fazlası olan kişiler için uygun değildir. İleri derecede kilo fazlası olan kişiler için uygun bir tedavi yöntemidir. İlaçlar her hastaya göre değişiklik gösterebilir. Hastanın ilaç tedavisi ile tıbbi beslenme ve egzersiz tedavilerini bir arada uygulaması ve düzenli doktor kontrolüne girmesi önemlidir. Cerrahi Müdahale: Obezite ameliyatı iki farklı yöntemle yapılır. Biri estetik amaçlı olup bölgeden yağın alımı ile uzaklaştırılması yöntemidir. Bu yöntemde yağların birikimi tekrar oluşabilir. Bir diğer yöntem ise enerji alımını düşürmek amacıyla bariatrik cerrahi uygulanmasıdır. Bütün bu tedavi yöntemlerinin dışında da önemli olan bir unsur vardır ; obezite ameliyatı sonrası beslenme. Tedavi sonrasında beslenme oldukça önemlidir ve doktor tavsiyesine göre hareket edilmelidir. Detaylı Bilgi için Tıklayın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4274 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim