• BIST 9713.32
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Obezitenin ilacı tencere yemeğinde gizli

Obezitenin ilacı tencere yemeğinde gizli
Prof. Dr. Çokuğraş: “Çocuklarda obezitenin önlenmesi için ailece masaya oturma geleneği tekrar canlandırılmalı ve tencere yemeklerine dönülmelidir”

Ülkemizde son 9 yıl içinde 2 kat artış gösteren çocuklarda obezitenin, abur cubur alışkanlıklarının değiştirilerek önlenebileceği bildirildi. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, “Ülkemizde çocuk obezitesinin artışında yanlış beslenmenin rolü çok büyük. Sağlıklı bir nesil yetiştirebilmek için ailece sofraya oturma geleneğinin yeniden canlandırılması ve geleneksel tencere yemeklerimizin tercih edilmesi gereklidir” dedi.

Yapılan araştırmalarda çocuklarda obeziteye sebep olan en önemli beslenme hatalarından birinin masada yemek yemek yerine aralarda kalorisi yüksek besin değeri düşük abur cubur tüketmek olduğunu bildiren Prof. Dr. Çokuğraş, “Biz fast food  besinleri çok fazla tüketen aileler değiliz. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda anneler ara öğün atıştırmalıklarında zayıf kalıyorlar. Çocuklar ara öğünlerde büyük marketlerden genellikle yağ, tuz, şeker ve karbonhidrat oranı yüksek, lif, vitamin, protein değeri düşük olan 'boş gıdalar' satın alıp yiyorlar. Bu gıdalar cicili bicili paketlerde yanlarında oyuncaklarla sunuluyorlar” dedi.

Annelerin çocukların ara öğünlerde yedikleri sağlıksız besinlerle, fındık, fıstık, üzüm, kuru kayısı gibi sağlıklı atıştırmalıkları yer değiştirmesini sağlamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Çokuğraş, Türk Pediatri Kurumu'nun bu konu le ilgili “Abur Cubur Yemiyorum Sağlıklı Atıştırıyorum” kampanyasını başlattığını söyledi. Çocuklarını sağlıklı beslemek isteyen anne babaların abur cubur yerine onlara verebilecekleri yiyecek çeşitlerini www.saglikliatistir.com adresinde bulabileceklerini hatırlatan Prof. Dr. Çokuğraş, “Annelere bir önerim de çocukların okula götürdükleri beslenme çantalarına koydukları sağlıklı yiyecekleri renkli güzel ambalajlara sarmaları ve arada bir bunların içine ödül niteliğinde minik sürprizler saklamalarıdır” dedi.

“BOŞ”U BOŞUNA YEMESİN
“Abur cubur” yiyecekler çocuğun ödülü olmasın 
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu üyesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, kalorisi 170'in üzerinde, besleyicilik değeri  0'ın altındaki  yiyeceklerin “abur cubur” olarak nitelendirildiğini söyleyerek, “Bu yiyeceklerde doymuş yağ, şeker, tuz oranı oldukça fazladır. Yani 'boş kalori' içermektedir. Çikolata, cips, şekerleme gibi yiyeceklerin her gün istense bile nadiren verilmesini tavsiye ediyoruz” dedi. Türk Pediatri Kurumu'nun atıştırmalıkları boş-dolu kalori değerlerine göre sıraladığını söyleyen Prof. Dr. Yağcı, annelerin çocuklarına verebilecekleri atıştırmalıkları açıkladı:
-Besleyicilik değeri %100'ün üzerinde ve kalorisi 170'in altında olan yiyecekler:  Bu ürünlerin içinde özellikle şeker oranı düşük birçok meyveyi sayabiliriz. Bunlar portakal, mandalina, nar gibi kış meyveleri; salatalık, çilek gibi yaz sebze ve meyveleridir. Bu mevyeleri çocuklara  ara öğün olarak günde 1-2 porsiyon şeklinde gönül rahatlığı ile verilebilir.
-Kalorisi 170'in altında besleyicilik değeri 0 -100 arasındaki yiyecekler: Bu grupta sade süt, sade yoğurtun yanı sıra çocuğun süt ürünlerini iştahla yemesini sağlayacak ve onu mutlu edecek meyveli yoğurt ve meyveli sütler bulunur. Bu gruptaki ürünler, ara öğünlerde, atıştırmalık olarak günde 1 porsiyon verilebilir.
-Besleyicilik değeri 0-100 arasında ama kalorisi 170'in üzerindeki olan yiyecekler:  Bunların tüketimini porsiyonlarına dikkat ederek her gün tavsiye ediyoruz. Birçok kuru meyve, kuruyemiş, müsli, kaşar peyniri ve tahin pekmez bu gruptadır. Bu ürünler porsiyonlarına dikkat edilerek ara öğün seçimi olarak gönül rahatlığıyla çocuklara verilebilir.

GELECEĞİNİ KURTARMAK ELİNİZDE
Uzmanlar 3 yaşından itibaren çocukların öğün arasında yediklerinin yaklaşık %25'inin abur cubur olarak adlandırılan, kalorisi yüksek, besleyiciliği düşük gıdalar olduğunu söylüyorlar. Çocuğun eline çikolata, cips yerine kuru yemiş, meyve ve meyveli yoğurt verilmesi, ilerki yıllardaki  beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor.

HAZIRLAYAN: ZİYNETİ KOCABIYIK

ziyneti-kocabiyik.jpg
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4275 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim