• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri nelerdir?

Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri nelerdir?
İnsanların yaşam kalitesini azaltan kronik bir hastalık olan obezite, günümüzde küresel boyutlu en önemli halk sağlığı sorunu haline geldi.

22 Mayıs Dünya Obezite Günü’nde ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ projesi kapsamında ‘obezite’ye dikkat çeken Diyetisyen Olcay Barış, bu sorunun en önemli nedenlerinin aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; dünyada her yıl 3 milyona yakın insan, aşırı kiloya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Tansiyon, şeker, kalp gibi ciddi hastalıklara yol açan obezite, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı. Yapılan araştırmalar Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin kadınların da yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Şenpiliç’in ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ projesi kapsamında, obezite ile mücadelede en etkili yöntemin dengeli beslenme ve hareket olduğunu ifade eden Diyetisyen Olcay Barış, obezitenin nedenleri, yol açtığı sağlık problemleri ve nasıl önlenebileceği konusunda bilgi verdi.

Obezite nedir?

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanıyor. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20’si, kadınların ise yüzde 25-30’unu yağ dokusunu oluşturuyor. Erkeklerde bu oran yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda obezite oluşuyor.

Obezitenin en önemli nedenleri nelerdir?

Obezitenin en önemli nedenleri, aşırı beslenme ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivite yetersizliği olarak kabul ediliyor. Bu nedenle 1980’li yıllardan itibaren obezitenin tüm dünyada iki kat artması çevresel faktörlerin etkili olduğunu gösteriyor. Öyle ki, çocukluk çağındaki obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlıyor. Bu yüzden aile, okul ve hatta çevrenin yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor.

Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri nelerdir?

Avrupa’da her yıl bir milyondan fazla ölümün, aşırı kilolu olmaktan kaynaklandığı belirtiliyor. Obezitenin en sık neden olduğu hastalıklar ise Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, bazı kanser türleri, hiperlipidemi, metabolik sendrom, uyku apnesi olarak sıralanıyor.

Peki nasıl önleyeceğiz?

Diyetisyen Olcay Barış, obezite ile mücadelenin anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir durum olduğunu söylüyor. Barış şöyle devam ediyor: “Küçük yaştan itibaren günlük beslenmede sağlıklı seçeneklere dair alışkanlıkların kazandırılması ve fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite, her bireyin sağlıklı yaşam tarzı olmalıdır.

Sağlık İçin, Dengeli Beslenip Harekete Geçin…

Obezite’nin dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç tarafından başlatılan ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.

‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İSMEK’lerde ve MEB’in destekleri ile İstanbul’da çeşitli devlet okullarında etkinlikler düzenlendi. Proje, 2016 yılında Sakarya’da Şenpiliç Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi ile Kocaeli Büyükşehir, Eskişehir Büyükşehir ve İzmir Büyükşehir belediyeleri gibi işbirlikleri ile düzenlenen etkinliklerle hedefi doğrultusunda Anadolu’da yaygınlaştırılmaya başlandı.

Şenpiliç’in gerçekleştirdiği bu sosyal sorumluluk etkinliklerinde; uzman diyetisyenler dengeli beslenme ve egzersizin önemini anlatırken, Türkiye’de ilk defa Drama Etkileşimli Öğrenme Metodu ile her evde yemekle ilgili yaşanan durumlar sahnede tiyatral olarak canlandırılıyor. Böylelikle kadınların hem empati kurması hem de eğlenerek öğrenmeleri sağlanıyor. Şef Yavuz Hoşkal da kolay ve besleyici yemek tariflerini kadınlarla paylaşıyor. Hoşkal, geleneksel yemeklerin küçük püf noktalarıyla nasıl besleyici ve sağlıklı lezzetlere dönüşebileceğini örnekleriyle gösteriyor.

‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi, obezite ile mücadelede dengeli beslenmeyle birlikte hareket etmenin de önemli olduğunu kadınlara anlatmak üzere eğlenceli bir yöntem uyguluyor. Zumba Eğitmeni Atakan Uğurlu, kadınlara mekan ve zaman kısıtlaması olmaksızın dans ve fitnessi birleştiren Zumba hareketlerini nasıl yapacaklarını uygulamalı olarak anlatıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3661 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim