• BIST 9918.56
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Obeziteyi önlemek için yağ ve şeker oranını gösteren etiketler geliyor

Obeziteyi önlemek için yağ ve şeker oranını gösteren etiketler geliyor
Tarım Bakanlığı obezite ile mücadele ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gidiyor. Etiket tebliğinde yapılacak değişiklikle etiket üzerinde açık, anlaşılması kolay ve kullanışlı bilgiler ...

Tarım Bakanlığı obezite ile mücadele ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gidiyor. Etiket tebliğinde yapılacak değişiklikle etiket üzerinde açık, anlaşılması kolay ve kullanışlı bilgiler yer alacak.

Gıdaların içerisinde bulunan sodyum, doymuş yağ asitleri, ilave şeker ve kalsiyum miktarı tüketici tarafından bilinecek. Tüketici bu ürünün, enerji ve besin ögeleri için önerilen günlük alım düzeyinin ne kadarını karşıladığını takip edebilecek. Bu kapsamda tüketici daha az yağ oranı içeren ürünü alma imkânına kavuşacak. Sağlıklı bireyler için günlük olarak alınması tavsiye edilen besin ögeleri miktarı, beslenme referans değeri olarak gösterilecek. Gıda ürünlerinin besin profili çıkarılırken, porsiyon büyüklükleri de belirli bir standardın sağlanması için yeniden belirlenecek.

Besin profili kriterlerinin tebliğ taslağında yer alması sadece sağlık beyanı yapılan gıdaları etkileyecek. Herhangi bir yasal zorunluluk olmamasına rağmen gıda şirketlerinin rekabet için ürün etiketlerinde bu ibareleri bulunduracağı tahmin ediliyor. Gıda firmaları ise zorunluluk olmamasına rağmen besin profili taşıyanların, 'sağlıklı gıda' diğerlerinin ise 'sağlıksız gıda' olarak algılanmasından endişe ettiği için düzenlemeye karşı çıkıyor. Yeni tebliğin 2011 yılı içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Firmalara ise uyum açısından belirli bir süre tanınacak. Bu arada Türkiye'nin önde gelen gıda firmaları, tebliğin ertelenmesine ilişkin Ankara'da yoğun kulis faaliyeti yürütüyor. Sodyum, doymuş yağ asitleri ve ilave şekerin dünyada son dönemde dikkat edilmesi gereken besin ögelerinin başında geldiğini aktaran üst düzey bir yetkili, Türkiye'de yapılan araştırmalara göre doymuş yağ, sodyum ve ilave şeker tüketiminin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2970 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim