• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Ohsad Basın Bildirisi

Ohsad Basın Bildirisi
Son günlerin en önemli sağlık gündemi “Global Bütçe” tartışmaları hakkında Ohsad Basın Bildirisi...

Son günlerin en önemli sağlık gündemi “Global Bütçe” tartışmaları hakkında Ohsad Basın Bildirisi...

Saygıdeğer Basın Mensupları,
Basın Toplantımıza katıldığınız için hepinize teşekkürlerimizi sunarız.

Bilindiği üzere son günlerin en önemli sağlık gündemi “Global Bütçe” tartışmaları….

Global Bütçelemeden kastedilen; Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler ve Özel Sağlık Kuruluşları için ayrı ayrı olmak üzere fiks bütçeler belirlemek ( 2007 ve 2008 verilerine göre), hasta ve hastalık sayısından bağımsız olarak ödemeleri bu sabit rakamlar içinden yapmak, aşan durumlarda ödeme yapmamak yada sonradan kesinti uygulamak….
Biz OHSAD olarak temel kuralları bu şekilde benimsenmiş olan Global Bütçe uygulamasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Özel Sağlık Kuruluşları olarak son yıllarda sürekli ek olarak getirilen yeni yaptırımlar, çoğunlukla aleyhimize işleyen bürokratik kural değişiklikleri, yeni kurallar ve kısıtlamalar arasında hayatta kalma ve halkımıza negatif yönlerini yansıtmadan sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Çoğu sağlık kurum veya kuruluşu bu ayakta kalma savaşını verirken bir de Global Bütçe ödeme modelinin uygulanmasının, kurumlarımızın geri döndürülemez bir şekilde yok olmasına neden olacağını düşünüyoruz.

Sağlık Kurumlarının maliyetleri ile orantılı olarak almaları gereken fark ücretlerinin % 30 ile sınırlandırılmasının getirdiği mağduriyetleri yaşadık. Bu sınırın yetersiz olduğu ve fark sınırının arttırılması gerektiği konusunda konunun paydaşı olan bütün tarafların, özellikle ilgili bakanlıkların, kabulü ve onayı olmasına rağmen, söz verilen arttırma 7 aydır gerçekleştirilemedi. Hatta her kuruma bu gerekçe ile 50 000 TL gibi büyük meblağlı para cezaları uygulandı ve uygulanmaya devam ediliyor.

Bu ve benzeri mağduriyetler sürerken sektörümüzün Global Bütçe uygulamasını kabul ve tolere etmesi mümkün değildir. Hastaların serbest gezebildiği ve yönlendirmelerin olabildiği bir ortamda 3 e bölünmüş bir genel bütçe uygulaması farklı sıkıntıları da beraberinde getirecektir.

Sağlık Finansman kaynaklarının kısıtlı olduğunu biliyoruz. Dünyadaki bütün ülkelerde bu konuda sıkıntılar yaşadığının ve bu finansmanı kontrol altında tutabilmek için farklı modeller uygulandığının farkındayız. Sektör olarak kendi ülke modelimizin oluşturulması noktasında elimizden gelen destek ve katkıyı vermeye hazırız. Ancak alınacak bazı önlemler ve bürokratik değişikliklerle Global Bütçe uygulamasına gerek kalmayacağını düşünüyoruz.
Sadece 3 sene önce yasalaşmış olan 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortasının ilk yasalaştığı haline bile geri dönmek, kamu sağlık finansmanı üzerinde % 20-30 oranında bir tasarrufa gidilebilmesine olanak sağlar. Bu da Global Bütçeleme ile yapılmak istenen tasarrufun bile üzerinde bir rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca ilaçta tasarruf önlemleri, fark sınırlandırmasının tümüyle kaldırılması, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının uygulanabilir kılınarak ülke genelinde yaygınlaştırılması için kamu desteği sağlanması gibi bazı uygulamaların da sağlık finansmanına ek tasarruf katkısı yapacağı aşikardır. Tüm bu konularda is birliğine de hazırız.

Bu ve benzeri önerilerimizin dikkate alınması rica eder, konuyu bilgilerinize sunarız.
OHSAD YÖNETİM KURULU
Genel Başkan
Uz Dr Reşat Bahat

Bu haber toplam 3519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim