• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Okulda öğrencileri bekleyen sağlık sorunları

Okulda öğrencileri bekleyen sağlık sorunları
Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı günde uzmanlardan da uyarı geldi. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur, öğrencilerin okulda sağlık problemleri,..

Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı günde uzmanlardan da uyarı geldi. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur, öğrencilerin okulda sağlık problemleri ile karşılaşabileceğine dikkat çekerek, "Çocukları okullarda üç grup sağlık sorunu bekliyor. Bunlar solunum yolu enfeksiyonları, ishalli hastalıklar ve kas iskelet sistemi sorunlardır" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabillim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, yaptığı açıklamada çocukları okulda hastalıkların beklediğini ifade ederek velileri uyardı. Prof. Dr. Akdur, kalabalık sınıf ortamına girilmesi nedeniyle çocukların okullarda sağlık problemleri yaşayabileceğini öne sürerek, bu sağlık problemlerini şöyle açıkladı:
"Çocukları okulda bekleyen başlıca üç grup sağlık sorunu vardır. Bunların birincisi kalabalık sınıf ortamına girilmesi nedeniyle; nezle, grip, tonsillit ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyonlarıdır. İkincisi su, gıda ve el temizliğine dikkat edilmemesi nedeniyle meydana gelen ishalli hastalılardır. Üçüncü grubu ise yine yaşın ve kalabalık ortamın getirdiği düşme, çarpma ve benzeri nedenlerle oluşan; kırık, çıkık, burkulma ve yaralanma gibi kas iskelet sistemi sorularıdır."


Alınması gereken önlemler
Prof. Dr. Akdur, çocukları okulda bekleyen solunum yolu enfeksiyonları, ishalli hastalıklar ve kas iskelet sistemi gibi sağlık sorunlarına karşı alınabilecek önlemleri ilişkin ise; "Bunlara karşı alınacak önlemler aslında çok basit ve belli. Nezle grip ve zatürree için yani birinci grup için en önemli tedbir hasta olan çocukların veliler tarafından okula gönderilmemesidir. Anne ve babalar çocuklarını okula göndermeden önce mutlaka ateşini ölçmeli ve yüksek ateşi olan çocuklar,öksüren hapşıran çocuklar kesinlikle okula gönderilmemelidir.Aynı şekilde öğretmenler öğrencilerine dikkat etmeli ve hasta olduğunu düşündüğünde kesinlikle sınıfa almamalı ve okul revirine göndermelidir.İshalle seyren hastalıklara karşı yani ikinci grup için açıkta satılan yiyeceklere müsaade edilmemesi ve çocuklara el temizliği öğretilmesi gerekir. Okuldaki suyun hem yeterli hem de sağlıklı olması da çok önemli. Yaralanmalara karşı ise okul binası ve içinin uygunluğu yanında, bahçe ve çevre de çok önemli. Ayrıca çocuklara ani ve dikkatsiz hareketlerden kaçınma alışkanlığı kazandırılmalı" şeklinde konuştu.

'Okul kantinleri sağlıksız beslenmeye yönlendiriyor'
Okul kantinlerinin çocukları sağlıksız beslenmeye yönlendirdiğini savunan Prof. Dr. Akdur, öğrencilerin kantin alışverişinde nelere dikkat etmesi gerektiğini ise şöyle belirtti: "Okul kantinleri çocukları boyalı içeceklere ve şekerli gıdalara yönlendiriyor. Süt ayran ve meyve tüketimini adeta zorlaştırıyor. Öğrenciler , sebze ve meyve hariç ambalajlı olmayan hiç bir gıdayı tüketmemelidir. Çekingen davranmamalı ambalaj üzerindeki marka, ve diğer bilgileri kontrol etmeyi öğrenmelidir. Özellikle gıdaların son kullanma tarihine çok dikkat edilmelidir."

'Teneffüslerde sınıfta kalmayın'
Son olarak ise öğrencilerin tenefüslerde sınıf dışına çıkmasını öneren Prof. Dr. Akdur, bedeni hareket ettirmenin kan dolaşımını olumlu etkilediğini kaydederek, "Öğrenci sağlığı için okuldaki dinlenme ve spor saatleri çok önemlidir. Öğrenciler tenefüslerde mutlaka dışarı çıkmalı ve temiz hava almalı ve beden hareket ettirilerek kan dolaşımı tazelenmelidir. Bazı öğrenciler tenefüslerde dışarı çıkmadığı gibi çeşitli mazeretlerle spor saatlerine de katılmamaktadır, bu çok sakıncalıdır. Öğretmenler tenefüslerde tüm öğrencilerin dışarı çıkmasını ve tazelenmelerini sağlamalıdır. Öğrencinin bunu yapması için okul bahçe ve çevresinin öğrenciyi teşvik edecek güzellik ve düzenlilikte olması gerekir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3588 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim