• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Ölümler ders oldu, Zekai Tahir Burak Hastanesi, prematüre merkezi oluyor

Ölümler ders oldu, Zekai Tahir Burak Hastanesi, prematüre merkezi oluyor
Geçen yıl iki haftada 27 bebeğin ölümüyle gündeme gelen Türkiye'nin en büyük kadın-doğum merkezlerinden Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Büyükdoğumevi) kendini yeniledi.

Geçen yıl iki haftada 27 bebeğin ölümüyle gündeme gelen Türkiye'nin en büyük kadın-doğum merkezlerinden Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Büyükdoğumevi) kendini yeniledi.

Ölümlerden sonra devreye giren Sağlık Bakanlığı, Ankara'nın tek doğum hastanesi gibi algılandığı için aşırı yoğunluk yaşanan kuruma, normal doğum sevklerini sınırlandırdı. Prematüre (erken) doğumlarda referans olmayı amaçlayan hastane, artık ağırlıklı olarak riskli gebelikleri kabul ediyor. 2007'de 26 bin doğumun gerçekleştiği hastanenin 2008 rakamı 21 bine düştü. Hastaneye gelen riskli gebe oranları da bir yıl öncesine göre yüzde 40'tan yüzde 50'ye çıkarak, 11 bine yükseldi.

Başhekim Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, yeni dönemi Zaman'a değerlendirdi. Alınan önlemlerle personel yetersizliği ve doğum ünitesi eksikliğini aştıklarını belirten Mollamahmutoğlu, "2008 yılı içinde hastanede çok büyük yenilikler yaptık. Yatırımlarımızın başında ise yenilenen ve kapasitesi genişletilen doğum salonu ile yüksek riskli gebelikler (YRG) servisi bulunuyor." dedi. Doğum salonu ve YRG servisi, 120-140 hastanın aynı gün içerisinde doğum yapmasına elverişli hale getirildi. Söz konusu birimler, 7 ameliyathane, 30 travay (doğum) yatağı, 12 doğum odası, 18 yakın bakım yatağı ile Türkiye'nin en büyük perinatoloji kompleksi oldu. Ayrıca hastanenin yenidoğan yatak sayısı da 150'ye çıkarıldı.

Yıllarca Zekai Tahir Burak'ın Ankara ve çevresinin tek kadın doğum hastanesi gibi algılandığına dikkat çeken Mollamahmutoğlu, "Maalesef bu gelenekten dolayı Ankara'da ne şekilde bir doğum olsa bizi buluyordu. Biz yatak kapasitemizi artırdığımız müddetçe hep daha fazla hasta geliyordu." dedi. Yeni dönemde gerek doktora ulaşım gerekse hastane sayısındaki artışların çok büyük kolaylık sağladığını ifade eden Başhekim, şunları kaydetti: "Yeni uygulamalarla normal doğum yapacak hastalar hastanemize daha az geliyor. Biz de riskli gebelere daha fazla zaman ayırıyoruz. Buna ek olarak kadın-doğum konusunda eksiğimiz de yok. Sadece bazı branşlarda uzman açığımız var."

Başhekim, Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen normal doğumu teşvik çalışmalarına da değindi. Türkiye'deki sezaryen oranlarının fazlalığından yakınarak, gelişmiş ülkelerde sezaryen oranlarının yüzde 15 civarında seyrettiğini, ancak Türkiye'de yüzde 70'e vardığını belirtti. Normal doğumun desteklenmesi gerektiğini söyleyen Başhekim, "Bilimsel bir gerçeklik olarak sağlıklı olan normal doğumdur. Normal doğum desteklenmeli, normal doğum yaptırana daha fazla prim verilmeli." önerisinde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü kabul edilebilir sezaryen oranlarını yüzde 5-15 ortalamasıyla verirken Türkiye'de doğumların yarıya yakını sezaryenle gerçekleşiyor.

İki haftada 27 bebek hayatını kaybetmişti

Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde 2008 Temmuz ayında iki haftada 27 bebek hayatını kaybetmişti. O dönemde Başhekim, "Ölümler prematüre bebeklerdeki sağlık sorunları yüzünden gerçekleşti. Bebeklerin ikisi dışında diğerleri 1 kilo 500 gramın altında doğdu." açıklamasını yapmıştı. Hastanenin 3 aydır tadilatta olduğunu, doğumların bir başka serviste yapıldığını belirten Mollamahmutoğlu, tadilatın herhangi bir hastane enfeksiyonu sebebiyle değil, daha iyi hizmet verilebilmesi için yapıldığını vurgulamıştı.

Bu haber toplam 10750 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim