• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Omurgayı yeniden tanımlayan Türk 160 milyon dolar ciro yaptırıyor

Omurgayı yeniden tanımlayan Türk 160 milyon dolar ciro yaptırıyor
ANADOLU Sağlık Merkezi’nden (ASM) sorumlu olan Nöroşirürji, Onkoloji ve Ortopedi Profesörü Ziya Gökaslan, ekibiyle birlikte yaptığı omurilik ameliyatlarıyla Amerika’da Johns Hopkins Hastanesi’ne yıllık 160 milyon dolarlık katkı yapıyor. Prof. Dr. Ziya Gök

ANADOLU Sağlık Merkezi’nden (ASM) sorumlu olan Nöroşirürji, Onkoloji ve Ortopedi Profesörü Ziya Gökaslan, ekibiyle birlikte yaptığı omurilik ameliyatlarıyla Amerika’da Johns Hopkins Hastanesi’ne yıllık 160 milyon dolarlık katkı yapıyor. Prof. Dr. Ziya Gökaslan, Anadolu Sağlık Merkezi’nin, Johns Hopkins’in bundan sonra gideceği ülkelerdeki işbirliği için ’örnek model’ haline geldiğini kaydetti.

ABD’deki Johns Hopkins Medicine’da ’omurgayı yeniden tanımlayan Türk’ olarak bilinen Prof. Dr. Ziya Gökaslan, ekibiyle birlikte yaptığı omurilik ameliyatlarıyla hastaneye yıllık 160 milyon dolarlık gelir sağlıyor. Prof. Gökaslan, 2003 yılında Johns Hopkins Hastanesi Nöroşirürji Omurga Servisi Direktörlüğü’ne getirildi. Aynı zamanda Anadolu Vakfı’nın Johns Hopkins işbirliği ile Gebze’de kurduğu Anadolu Sağlık Merkezi’nden (ASM) sorumlu. Nöroşirürji, Onkoloji ve Ortopedi Profesörü Ziya Gökaslan, özellikle omurilik bozukluklar, tümör ameliyatları ve en zor tip omurilik kanserleri üzerine geliştirdiği ameliyat metodlarıyla tıp literatürüne adını yazdırmış çok önemli bir isim. Anadolu Vakfı tarafından Gebze’de gerçekleştirilen Anadolu Sağlık Merkezi’ni (ASM) Johns Hopkins adına izliyor. Görevi, ASM’nin Johns Hopkins’in kriterlerine uyup uymadığını görmek, uymasını sağlamak. Amerika’da ekibiyle birlikte yılda ortalama 150 ameliyat yapan Prof. Gökaslan, Johns Hopkins’e yılda 160 milyon dolarlık gelir sağladığını belirtiyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nin Johns Hopkins’in bundan sonra gideceği ülkelerdeki işbirliği için ’örnek model’ haline geldiğini söyleyen Prof. Ziya Gökaslan ile sağlık sektörünü ve ASM’yi yatırımlarını konuştuk.

Türkiye’de sağlık sektörünü nerede görüyorsunuz?

- Türkiye’de sağlık sektörü kaliteli ve ciddi hastanelerde, bazı alanlarda Amerika ile aynı seviyede, bazı alanlarda belki daha iyi durumda. Türkiye’de de, iyi yerlerde, iyi ameliyatlar yapılabiliyor.

ASM beklediğimizden iyi olmuş

Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) tamamlanıp açıldığında beklediğiniz gibi bir hastane buldunuz mu?

- Anadolu Sağlık Merkezi, yatırım vizyonu olarak çok güzeldi. Ama yapamazlar diye düşünüyordum. Hastane ilk açıldığında gelemedim, ilk kez açılışından bir yıl sonra gelebildim. Baktım, beklediğimden çok daha iyi olmuştu. Vizyon olarak görmek başka. Nasıl olsa olmaz diye gelip bir de bakıyorsunuz çok güzel bir hastane olmuş. Umduğumuzdan çok daha güzel bir hastane yapmışlar.

Teknolojik olarak kıyasladığınızda nasıl buluyorsunuz?

- ASM, bazı branşlarda teknolojik olarak çok daha ileride bazı branşlarda. ASM, Johns Hopkins’ten sonra yapıldığı için deneyimlerden geçen teknolojileri kullanması mümkün oldu. Özellikle radyolojik ekipman olarak ASM, bizden çok önde. CyberKnife (siber bıçak) ASM’de üç yıldır kullanılıyor, Johns Hopkins’e geleli bir yıl oldu.

Yılda 150 ameliyat yapıyor

ABD’de yılda kaç ameliyat yapıyorsunuz?

- Ameliyatlarda ekibinizin kalitesi ve birlikte pratik yapmanız çok önemli. Cerrahi olarak benimle birlikte çalışan üç kişi var, toplam 5 kişilik bir ekibiz. Ofis tarafından da ayrı bir ekibimiz var. 2-3 yıl önce yılda 300 ameliyat yapabiliyordum ama artık yılda ortalama 150 ameliyat yapabiliyorum. Bütün gün süren ameliyatlarım oluyor. Yeni görevlerim nedeniyle Türkiye’ye ve diğer ülkelere çok seyahat edince, sayı düştü.

Ekibinizle birlikte Johns Hopkins’e ne kadarlık katkınız oluyor?

- Bir hastanın ameliyat masrafı ortalama 450-500 bin doları buluyor. Hastalığın teşhisi öncesinde yapılan tetkikler, incelemeler, hemşirelik ve doktor hizmetleri, ameliyat sonrası bakımı da hastaneye gelir getiren diğer kalemler. Bizim bölümümüzün ve ekibimizin Johns Hopkins’e yıllık getirisi ise 160 milyon dolar civarında oluyordur.

Tayvanlı hastamız için bütün Çin seferber oldu

Gelen hasta vakalarında unutamadığınız bir tıbbi olay yaşadınız mı?

- Amerika’daki tümörlü hastaların büyük bölümünü biz görüyoruz. Dünyanın başka ülkelerindeki vakalar da bize gelebiliyor. Son zamanlarda bize gelen Tayvanlı bir öğretmen hastamız çok enteresandı. 24 yaşında bir öğretmenin ameliyatla çıkması mümkün görünmeyen bir omurilik tümorü vardı. Çin’de hastayı bize getirmek için öyle büyük bir organizasyon yapmışlar ve gereken parayı toplamışlar ki çok şaşırdık. Bütün Çin halkı sürekli onun yanındaydı. Amerika’da yaşayan Çinliler bile hastaneye destek olmaya geldiler. Çok zor bir vakaydı ama sonuçta çıkardık ve hasta iyileştikten sonra ülkesine sağlıklı döndü.

Tıp fakültesi kurulurken işbirliği kesin olacak

Anadolu Vakfı, Türkiye’de tıp fakültesi kurmayı planlıyor. Bu konuda da işbirliğiniz sürecek mi?

- Anadolu Vakfı ile bir tıp fakültesi kurulması gündemde. Buna ilişkin çalışmalar da sürüyor. Ama ilişkinin hangi boyutta kurulacağı kesin değil, ama bir işbirliği kesin olacak. ASM’de ilişkiler önce yönetim ve hemşirelik desteği ile başladı. Sonra eğitim ve tıp fakülteleri, ileride araştırma-geliştirme olabilir.

ASM, Johns Hopkins’e dünyada örnek model

Anadolu Grubu ile işbirliğiniz nasıl yürüyor?

- ASM, Johns Hopkins açısından bakınca, dünyadaki diğer ülkelerde de uygulayabileceği ’örnek bir model’ olarak görülüyor. Bundan sonra ilişkiye gireceği bütün ülkelerdeki hastanelere ASM’yi örnek model gösteriyor. Bir Türk olarak bundan gurur duyuyorum. Johns Hopkins, ilk kez bir hastanenin kuruluş aşamasında böyle bir ilişkiye başladı. Önce yönetim desteği verdi, sonra izledi ve olay işbirliğine geldi. Artık, ASM’yi çok daha fazla sahipleniyor. Japonya, Singaqur gibi birkaç ülkede daha işbirliklerimiz var ama bu boyutta değil. Johns Hopkins, böyle bir ilişkiye girdiği için çok memmun. Yatırım yapılması gerektiğinde bunu hemen yapabilecek finansman gücüne ve anlayışına sahip. Hemşirelerin Amerika’da eğitim alması gerektiğini söylediğimizde hemen uygulanabiliyor. Diğer ülkelerde ilişkimiz olan diğer hastanelerle bu konularda sorun yaşıyoruz.

Yabancı hastalar ilgi gösteriyor

ANADOLU Vakfı tarafından Gebze’de gerçekleştirilen Anadolu Sağlık Merkezi (ASM), bir yandan sağlıkta yeni projelerini birer birer hayata geçirirken, diğer yandan da yabancı hastaları çeken bir merkez olmayı hedefliyor. 120 milyon dolarlık yatırımla hasta kabul etmeye başlayan ASM’nin 2008 yılındaki yatırım tutarı da 40 milyon doları aşacak. ASM’nin Suadiye ve Ataşehir’de uydu klinikleri bulunuyor.

Kuyruk sokumu olmadan yaşanmaz tezini çürüttü

ZOR omurga ameliyatlarının kendine özgü metodlarıyla ünlenen Prof. Dr. Ziya Gökaslan’ın en çok dikkat çeken başarılı ameliyatlarından biri Maisolet Richmond adlı hastasına yaptığı ameliyattı. 30’lu yaşlardaki Richmond’un kuyruk sokumundaki kemik ve yumuşak dokulara yayılmış dev boyutlardaki tümörünü iki saatlik ameliyatla temizleyen Prof. Gökaslan, bu hastası ile ’kuyruk sokumu olmadan yaşanmaz’ tezini çürüttü. Şu anda kuyruk sokumu olmayan Ricmond, ameliyat sonrasında yaşamında yürüyebiliyor ve otomobil kullanabiliyor.

PROF. DR. ZİYA GÖKASLAN

ABD’deki Johns Hopkins Hastanesi Nöroşirürji Omurga Servisi Direktörü Prof. Dr. Ziya Gökaslan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1983 yılında mezun oldu. Eğitimine ABD Houston’da Baylor Tıp Fakültesi’nde, doktora sonrası klinik araştırma, genel cerrahi, beyin cerrahi ile devam etti. Aynı üniversitede beyin cerrahı ve New York Üniversitesi Hastanesi’nde omurilik cerrahı, ardından Houston Anderson Kanser Merkezi’nde görev aldı. Halen, Johns Hopkins Hastanesi’nde Bölüm Direktörlüğü’nün yanısıra Anadolu Sağlık Merkezi’nden sorumlu başhekim olarak görev yapıyor.

Nurten ERK TOSUNER

Bu haber toplam 1892 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim