• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Omurilik yaralanmalarında hayata tutunmanın en büyük yardımcılarından biri spor

Omurilik yaralanmalarında hayata tutunmanın en büyük yardımcılarından biri spor
TSK Rehabilitasyon Merkezi Engelli Spor Kulübü Onursal Başkanı Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, omurilik yaralanmalarında hayata tutunmanın en büyük yardımcılarından birinin spor olduğunu söyledi.

TSK Rehabilitasyon Merkezi Engelli Spor Kulübü Onursal Başkanı Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu: "Omurilik yaralanmaları önlenebilir bir problem ama ne yazık ki tedavisi yok"

"Çok iyi rehabilitasyon merkezlerimiz var"

Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, omurilik yaralanmalarının tıptaki tüm ilerlemelere rağmen günümüzün en zor meselelerinden birisi olduğunu belirtti.

Uluslararası Omurilik Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 5 Eylül'ü farkındalığı arttırma günü ilan ettiğini anlatan Yazıcıoğlu, "Bizde çeşitli etkinliklerle toplumun omurilik ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Kişinin hayata tutunmasının en büyük yardımcılarından birisi de spor. Kulüp olarak omurilik yaralanmalarına çok büyük emek veriyoruz. Yetiştirdiğimiz sporcularımızın çok büyük bir kısmı daha sonra antrenör oldular, bir kısmı kulüp yönetiminde görev yapıyorlar." dedi.

- "Trafik kazaları önemli sebep"

Yazıcıoğlu, aynı zamanda Omurilik Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Omurilik yaralanmaları önlenebilir bir problem ama ne yazık ki tedavisi yok. En başarılı ameliyatı dahi yapsanız hasar oluştuktan sonra bir daha iyileşme söz konusu olmuyor. Hala trafik kazaları çok önemli bir sebep. Yüksekten düşmeler, çatışmalar yine nedenlerden biri. Bu senenin mottosu da afet ve çatışma bölgelerinde omurilik yaralanması. 1999 yılındaki depremde de çok sayıda omurilik yaralanmaları olmuştu. Bu konularda önlemler alınması son derece önemli."

- "Çok iyi rehabilitasyon merkezlerimiz var"

Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, Türkiye'nin rehabilitasyon merkezleri konusunda iyi bir noktada olduğunu söyledi.

Yazıcıoğlu, "Çok iyi rehabilitasyon merkezlerimiz var. Bunlardan bir tanesi Gülhane'ye bağlı, eskiden adı TSK Rehabilitasyon Merkezi olanı. Şu an Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi olarak biliniyor. Yeni yapılan şehir hastanelerinin içinde omurilik yaralı tedavi üniteleri var. O açıdan iyi durumdayız." ifadelerini kullandı.

Yazıcıoğlu, omurilik yaralısı bireyler için önemli olanın onların sonraki hayatı olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Omurilik yaralanmaları önlenebilir bir durumdur. Özellikle sığ suya atlamalar bizim en çok korktuğumuz olaydır. Sığ suya atlayıp boyundan sonra felç olma riski var. Yine ağaçlara çıkıp düşme sonucu yaşanan omurilik yaralanmaları bizi en çok üzen durumlar. İnsanlarımızın bilinç düzeyini arttırmamız gerek. Yaralanma sonrası tedavi yok. Ancak yaralı bireyi bir sonraki hayata bağlayabilme, umudunu diri tutma konusunda yapmamız gerekenler var. Bu spor kulübü gibi yerlerin ve merkezlerin artması lazım. Biz tekerlekli sandalyede bağımsız lafını seviyoruz. SGK'nın verdiği tekerlekli sandalye rakamları yüksek değil mesela. Hastalara maliyeti çok yüksek olabiliyor. Bununla ilgili bir çalışma yapılabilir."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim